Uzaktan eğitim sistemi, koronavirüs salgını sonrası yüz yüze eğitimin son bulması ile ortaya çıkmıştı. Tüm dünyada öğrenciler bu sistem ile eğitimlerine devam etti. Yüz yüze eğitime hazırlanan Türkiye, kronik hastalığı olan öğrenciler için bu sistemi devam ettireme planları yapıyor. Bu sayede virüse karşı bağışıklığı düşük olan öğrenciler yüz yüze eğitime katılmadan evden çevrimiçi olarak dersleri takip edebilecek.
Türkiye, mart ayında başlayan salgın nedeni ile eğitime ara verme kararı almıştı. Başlarda kısa süreli bir ara verme kararı alınmasına karşın vaka sayılarındaki artış bu süreci uzattırdı. Daha sonra ise ilkokul, lise ve üniversiteler tamamen uzaktan eğitim sistemi ile ders görmeye başladı. Yüz yüze eğitim ikinci bir karara kadar sonlandırıldı.
İlkokul ve lise düzeyindeki öğrenciler EBA sistemi üzerinden derslerini görmeye başladı. Sınıf geçme durumunun nasıl olacağı merak konusuydu. Bu konuda öğrencilerin içini rahatlatacak bir karar alındı ve ilk dönemki notlara göre herkese dönem geçirtildi. Üniversiteler ise çevrimiçi olarak derslerini gördü ve okul sistemleri üzerinden sınavlarını gerçekleştirdi.
Uzun bir pandemi döneminden sonra ise eğitim kurumları yüz yüze eğitim için hazırlanıyor. İlkokul ve lise düzeyindeki okullar 31 Ağustos tarihinde üniversiteler ise 5 ekim sonrasında açılacak şekilde programlarını hazırladılar. 21 Eylül tarihinde ise ilkokul ve liseler yüz yüze eğitime başlayacaklar.
Kronik Rahatsızlığı Olan Öğrenciler Uzaktan Eğitim Sistemi İle Ders Görebilecek
Okullar ne zaman açılacak sorusuna Milli Eğitim Bakanlığı 31 Ağustos hızlandırılmış kurs ve 21 Eylül yüz yüze eğitim cevabını verdi. Fakat yüz yüze eğitim görmesi sakıncalı olan kronik hastalığı olan öğrencilerin uzaktan eğitim alabilmesi için de bir çalışma yapıldığı söylendi.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 2020-2021 eğitim öğretim yılı ile ilgili kararları illere yazılı olarak gönderdi. Bu kararlara göre 2020-2021 ders yılı 31 Ağustos tarihinde başlatılacak. Lise öğrencilerinin sorumluluk ve hazırlık sınavları 31 Ağustos- 11 Eylül tarihleri olmak üzere 2 haftaya yayılabilecek.
Sınavların uygulanması sırasında sosyal mesafeye önem verilmesi için gerekli tedbirlerin alınması isteniyor. Bu nedenle sınavların; büyük salon, yemekhane veya spor salonu gibi alanlarda yapılması isteniyor. Eğer bu şekilde bir sınav yapma imkanı yok ise öğrencilerin oturma planları sosyal mesafe kuralı dikkate alınarak düzenlenecek.
Alınan bir diğer karar ise kronik rahatsızlığı olan lise öğrencileri için. Yüz yüze eğitimin başladığı dönemde derslere katılması sıkıntı olacak öğrencilerin başvurması halinde uzaktan eğitim sistemi aracılığı ile derslere katılması sağlanacak. Bunun için; Sağlık Bakanlığı e-nabız sistemi üzerinde kronik hastalıklar listesinde ismi olan kişilerin belge alması gerekiyor.
Resmi ve özel kurumlarda eğitim gören öğrenciler, e-nabız sistemi üzerinden aldıkları belge ile okul müdürlüklerine başvuru yapmalılar. Başvuru yapan öğrenciler evlerinden derslere katılabilecek. Bu sistemin aksaklığa uğramaması için il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri tüm tedbirleri alacak.