Uzaktan Eğitim Nedir? Uzaktan Eğitim Programı ile Başarının Altın Kuralları

Pandemi sürecinde sosyal izolasyon

Pandemi sürecinde sosyal izolasyon sağlamak için alınan Türkiye Koronavirüs önlemleri arasında uzaktan eğitim sistemine geçiş de bulunmaktadır. Bu süreçte, daha önce uzaktan eğitim nedir sorusunun cevabını bilmeyen binlerce veli, çocuklarını evde öğrenmeye nasıl motive edeceklerini düşünmektedirler.  İşte, hem veliler hem de öğrenciler için uzaktan eğitimde başarılı olmak için bilinmesi gerekenler!

Uzaktan Eğitim Nedir ?

Online eğitim ile benzer özelliklere sahip olan uzaktan eğitim nedir ? Uzaktan eğitim , öğretim mekanından bağımsız bir şekilde, öğretmen, öğrenci ve öğretim materyali üçlüsünün aynı anda ortak bir platformda olduğu eğitim türüdür.

Günümüzde, Covid-19 pandemisi nedeniyle tüm dünyada ön plana çıkan çevrim içi öğrenme ortamları sayesinde, bir kursa kaydolmak, bir eğitim programından faydalanmak ya da zorunlu eğitim kapsamındaki bir eğitim sürecine dahil olmak elektronik ortamlara taşınmış durumdadır.

Örgün eğitim sürecinde uygulanan aynı ortamda aynı zamanda bir arada bulunulan öğretim ortamları, yerini online bir sistem üzerinde mekandan bağımsız bir şekilde uygulanan öğretim tekniklerine bırakmıştır. Bu kapsamda yeni öğretim teknolojileri kullanılırken, çok uzun bir süre tartışması yapılan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü kapsamında alınan disiplinin faydaları gün yüzüne çıkmıştır. İşte, uzaktan eğitimde başarılı olmak için yapılması gerekenler!

Uzaktan Eğitim Programı ile Başarılı Olmanın Altın Kuralları!

Eğitim sürecinde başarılı olmak çok yönlü bir çalışma sürecini kapsamaktadır. Öğretmen yeterliliği, öğrencinin hazır oluşu, öğretim ortamı ve veli desteği ile öğrenme süreci başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Durum, örgün öğretim sürecinde de olduğu gibi uzaktan eğitim programı kapsamında alınna eğitimde de aynı 4 bileşenin birbiri ile uyumlu ve yeterli olması beklenir. İşte, uzaktan eğitim programı ve başarılı olmanın yolları!

1 – Derse Katılım

Örgün eğitim sistemi içerisinde ihtiyaç duyulan derse etkin katılım, aynı zamanda uzaktan eğitim programı kapsamında alınan eğitimde de geçerlidir. Canlı ders veren öğretmenin ders anlatımının kayıt oluyor olması, siz öğrencileri dersi zamanında dinlememeye itmemelidir.

2 – Uzaktan Eğitim Programı ile İlgili Beklentilerinizi Belirleyin

Aldığınız eğitimin internet ortamında veriliyor olması, dersin içeriğini ya da anlatılacak bilgilerin kolay ya da zorluğunu değiştirmediğinin farkında olmalısınız. Nasıl geleneksel derslerde öğretim ortamı ve materyali kullanıyorsanız, uzaktan eğitim programı kapsamında aldığınız derslerde de öğrenme beklentileriniz olmalıdır. Disiplinli  bir şekilde çalışarak, öğrenmeye odaklanmalı ve öğrenmenizi pekiştirecek fikir ve düzenlemelerden faydalanmalısınız.

3 – Öğrenme Ortamı Hazırlayın

Uzaktan öğreniyor olsanız dahi, geleneksel eğitim sisteminde olduğu gibi kendinize öğretim için sabit bir yer hazırlamalısınız. Çalışma masası hazırlamak ve çalışma ortamınızı sabit bir şekilde tutmanız, eğitim sürecine de odaklanmanızı sağlar. Öğretim sırasında telefonunuzu ve sizi rahatsız edecek, dikkatinizi dağıtacak elektronik eşyaları kapatmalı ya da sessize almalısınız.

4 – Ders Çalışma Planı Hazırlayın

Katıldığınız derste başarılı olabilmek için öncelikle dersi etkin ve dikkatle dinlemeniz gerekmektedir. Dersi dinlerken, not tutmak ve tuttuğunuz notları dersin ardından tekrar etmek önemli bir öğrenme alışkanlığıdır. Ders notlarını tekrar ettikten sonra, son aşamada konu ile ilgili soru çözmek öğrenmeyi pekiştirecektir.

Eğer konu hakkında yeterince bilgi sahibi olamamışsanız, öncelikle ders videosunu tekrar izlemeli ve eksik kaldığınız noktaları tamamlamalısınız. Eğer bu şekilde de eksikleriniz varsa ya da soru çözemiyorsanız, bu konuyu öğrenmenizin önüne geçen bir önceki konuları tekrar etmelisiniz. Bir konuyu eksik öğrenmek, o konu ile ilgili bir sonraki konuda eksik kalmaya neden olabilir.

Ders çalışma planı hazırlarken, konu anlatım, tekrar ve soru çözme için ayrı ayrı planlamalar yaptığınızdan emin olmalısınız. Her 45 dakikada bir 15 dakikalık ara vererek, daha kolay ve kalıcı öğrenme sağlayabilirsiniz.

5 – Soru Sormak

Bazı dersler ve konular, öğrenme sırasında sorulmayan soruların  sonucunda daha zor bir hale gelebilir. Öğretmen ve öğrencinin aynı anda çevrim içi olarak katıldığı öğretim ortamında yer alan iletişim bölümünden ya da yorum bölümünden konu ile ilgili sorular sorulabilir ve tıpkı sınıf ortamında alınan ders gibi konu ile ilgili eksik bilginin kalmaması sağlanır. Bu süreçte soru sormak çok önemlidir. Çünkü geleneksel öğretim ortamının aksine, uzaktan eğitim programı sırasında, öğretmen, öğrencinin jest ve mimiklerini görmediği için öğrencinin eksik kaldığı noktaları ancak öğrenci sorarsa anlayabilir.

6 – Su Önemli

Uzaktan eğitim nedir faydaları ve zararları nelerdir? Bu sorular birçok velinin kafasını meşgul ederken, işin en önemli kısmı öğretime odaklanma kısmında yer almaktadır. Ders anlatımı sırasında ya da ders ile ilgili test çözerken, çalışma ortamını terk etmek ve mutfaktan su almak, öğretimi bölecektir. Yanınıza alacağınız çok soğuk olmayan su ile öğretim sırasında öğretmeniniz ile bağınızı koparmaz ve kalıcı öğrenmenin yolunu bulursunuz.

7 – Uzaktan Eğitim Programı Başarısı İçin Tekrar Yapın

Başarılı olmanın altın kuralı tekrar yapmaktan geçmektedir. Eğer bir dersi çok iyi anladığınızı düşünüyorsanız, bir kez tekrar etmek faydalı olacaktır. Eğer konuya hakim değilseniz, birkaç kez tekrar etmek çok daha faydalı olacaktır. Ders videosunu tekrar izlemek, ders notlarını okumak ve öğretim sırasında aldığınız notları tekrar okumak, öğrenme sürecinde size büyük katkı sağlayacaktır.