Üniversiteler ne zaman açılacak sorusuna dair cevaplar YÖK tarafından bugün yapılan açıklama ile verildi. Yapılan açıklamada üniversitelerin açılış tarihi 1 Ekim 2020 sonrası olarak bildirildi. Tüm üniversitelerin akademik takvimlerini bu tarihe göre ayarlaması istendi.
YÖK’ten yapılan açıklamada;
“ Son günlerde Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığımıza öğrencilerimizden ve velilerimizden üniversitelerimizin açılması ile ilgili sıklıkla sorular gelmekte, bilgi istenmektedir. Kamuoyunu bilgilendirme amacıyla konuya ilişkin bir açıklama yapma gereği hasıl olmuştur.” ifadeleri kullanıldı.
Yapılan bu açıklamadan sonra da her dönem 1 Eylül tarihinde açılan üniversitelerin açılması 1 Ekim tarihine ertelendi bilgisi verildi. Üniversite yönetimlerinden de akademik takvimlerini bu tarihe göre ayarlanması istendi ve şu açıklamalar yapıldı.
“ Bunun yanı sıra kampüslerdeki öğrencilerin seyreltilmesi, hareketliliğin azaltılması da önemli olup bunun için üniversitelerimize karar alma süreçlerinde geniş imkan tanınmıştır. Böylece üniversitelerimizin fakülte ve program bazında farklı uygulamalar yapabilmeleri mümkün hale gelmiştir.” İfadeleri kullanıldı.
YÖK Alınan Kararlar Hakkında Açıklama Yaptı
Üniversiteler ne zaman açılacak sorularının yoğunluğu sonrası açıklama yapma kararı alan YÖK, şu açıklamayı yaptı.
“ Yükseköğretim Kurulumuzca Küresel Yeni Koronavirüs Salgını, vakaların tespit edildiği ilk günden itibaren yakından takip edilmektedir. Salgının yükseköğretim sistemimizi etkilediği geçtiğimiz Mart ayından itibaren gerekli tedbirler alınarak hızlı ve dinamik süreçler yürütülmüştür. Ancak tüm dünyada 20 milyondan fazla kişinin enfekte olduğu, 700 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği küresel salgın, yükseköğretimi de etkilemeye devam etmekte ve uzun vadeli yeni önlemlere ihtiyaç duyulmaktadır.”“ Bütün dünyada 2020-2021 eğitim ve öğretim süreçlerine yönelik pek çok konu tartışılmaktadır. Yükseköğretim sistemi çok güçlü olan ülkelerde de bu konuda fikir birliği bulunmaktadır. Bazı ülkeler 2020-2021 eğitim ve öğretim döneminin tamamen dijital ortamda uzaktan öğretim ile yapılacağını belirtmiş iken, karma yöntemi benimseyeceklerini, yüz yüze ve çevrimiçi karma yöntemleri kullanacaklarını, uzaktan öğretim ve örgün öğretimi fakülte/program esaslı uygulayacaklarını açıklayan ülkelerin sayıları da az değil.”“ Bilindiği üzere Yükseköğretim Kurulu olarak yakın zamanda dünya örneklerini de inceleyerek Küresel Salgında Yeni Normalleşme Rehberi’ni yayımladık.” Denildi.
Yayımlanan rehber içerisinde uzaktan eğitim, uygulamalı eğitimler ve kongreler gibi konulara değinildi. Yabancı uyruklu öğrenciler için uygulanacak uygulamalar anlatıldı. Öğrenci değişim programlarına yönelik nasıl bir yol izleneceğine değinildi.
https://www.youtube.com/watch?v=3Qxz5eiNhzw
Üniversite eğitim sistemi olarak ülkemizde 45 bin üzerinde eğitim programı bulunuyor. Her bir program için farklı yöntemler geliştirildi ve bir dönem bu şekilde tamamlandı. Yeni dönemde de bölgeden bölgeye yine aynı uygulamaların yapılabileceği söylendi.
Üniversiteler, Sağlık Bakanlığı ile yapılacak görüşmeler neticesinde nasıl bir yol izleyeceklerine karar verebilecekler. Şehir şehir ve bölge bölge özel tedbirler alınabilecek. YÖK, üniversitelerin yüz yüze eğitime ve uzaktan eğitime hazırlıklı olmasını istedi. Sürecin gidişatına göre tedbirler alınabileceği vurgusu yapıldı.