4 Nisan 2019’da Kırşehir Valiliği ve Ahiler Kalkınma Ajansı’nın UNESCO’ya birlikte başvurmaları neticesinde, UNESCO Kırşehir’i Abdal müziğiyle tescilledi.
Müzik dalında UNESCO’dan tescil alan Kırşehir, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na eklendi.
Kırşehir halkı bu ağa katılmanın sevincini yaşarken, Kırşehir Valisi İbrahim Akın’da bir konuşma yaptı. Vali konuşmasında, UNESCO’dan alınan tescilin müzik kültüründeki önemine değindi.
Açıklamasına abdallar müziğine ve bu kültüre katkı sağlayan bütün üstatları saygıyla yad ederek son verdi.
İlginizi Çekebilir: Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş Kimdir?
Unesco, Kırşehir’i Abdal Müziğiyle Tescilledi
Kırşehir Belediyesi Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise Kırşehir’in UNESCO’dan tescil almasının büyük başarı olduğunu cümlelerinde vurgularken, bu ağa katılmalarının ardından müzik kültürünün daha iyi yapılacağını söyledi.
Ekicioğlu, kentte görülen müziğin etkisinin zaman içerisinde daha da artarak devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Abdallar Kimlerdir ve Abdal Müziği
Unesco, Kırşehir’i Abdal Müziğiyle Tescilledi
Halk arasında ne olduğu merak edilen Abdallık, Türk tasavvufunda bir mertebedir. Türk tasavvufunun en üst derecesine çıkan bir kişi Abdal kabul edildikten sonra ya bir “derviş” ya da “baba” olarak anılır.
Abdallar halk arasında zavallı olarak bilinen kişilere yardım eli uzatırlar ve yaşanan alçaklıklara ya da terbiyesizliklere karşı mücadele ederler.
En iyi bilinen Abdallar arasında 2012 yılında vefat eden Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş ve 1984 yılında vefat eden babası Muharrem Ertaş, Çekiç Ali lakaplı Ali Ersan gibi halk ozanları bulunuyor.
Unesco, Kırşehir’i Abdal Müziğiyle Tescilledi
Çoğunlukla Kırşehir, bala ve keskin yörelerinde yaşayan abdallar, kendilerini müziğe adeta adamış kişiler olarak biliniyorlar.
Kendi aralarında özel bir dile sahip oldukları düşünülen Abdalların, müziğe karşı olan bu yoğun ilgileri de UNESCO tarafından onaylandı ve Kırşehir müzik kategorisinde UNESCO’dan tescil aldı.