featured
  1. Haberler
  2. Evcil Hayvanlar
  3. Tüy Dökmeyen Kedi Cinsleri Nelerdir? Tüy Dökmeyen Kedi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Tüy Dökmeyen Kedi Cinsleri Nelerdir? Tüy Dökmeyen Kedi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüy dökmeyen kedi cinsleri kedi sahiplenmek isteyip aynı zamanda kedi tüyüne karşı alerjik sorunları olanlar tarafından oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Kediler her ne kadar sevimli, tatlı ve sevgi dolu hayvanlar olsa da bakımında da birtakım zorluklar mevcuttur. Bunlardan biri de tüy dökmeleridir. Evde beslemeye en uygun kedi türleri şüphesiz ki tüy dökmeyenler olmaktadır. Bu kedilerin bakımı daha kolay olduğu gibi aynı zamanda eviniz de daha az kirlenecektir.

İnsanların en yakın hayvan dostlarından biri olan kediler, uzun yıllar boyunca evcilleştirilmeyi başarmış hayvanlardandır. Evinizde bir hayvan beslemek fikri size yakın geliyorsa tüy dökmeyen kedi cinsleri sahiplenmeyi düşünebilirsiniz. Kediler gün boyu yaşadığınız negatif enerjiyi alarak size yaşadığınız tüm zorlukları ve yorgunluğunuzu unutturacaklardır. Hayvan barınaklarında bulunan gerek cins kediler gerek ise cins olmayan kediler arasından seçip, sahiplenip onlara yuva olabilirsiniz.    

Tüy Dökmeyen Kedi Cinsleri Bakımı Nasıl Olmalıdır?

YouTube video

Tüy dökmeyen kedi cinsleri evde kedi bakımı yapmak isteyenler tarafından özellikle de apartman dairesinde ikamet edenler için ilk tercih olmaktadırlar. Cins kediler tekir kedilere nazaran daha az tüy dökmektedirler. Fakat yine de kedilerde tüy dökmeyi engelleyen birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse:

İnsanların en yakın hayvan dostlarından biri olan kediler, uzun yıllar boyunca evcilleştirilmeyi başarmış hayvanlardandır. Evinizde bir hayvan beslemek fikri size yakın geliyorsa tüy dökmeyen kedi cinsleri sahiplenmeyi düşünebilirsiniz.Kediler gün boyu yaşadığınız negatif enerjiyi alarak size yaşadığınız tüm zorlukları ve yorgunluğunuzu unutturacaklardır. Hayvan barınaklarında bulunan gerek cins kediler gerek ise cins olmayan kediler arasından seçip, sahiplenip onlara yuva olabilirsiniz.Tüy dökme sorunu olmayan kısa tüylü kedi türleri arasından birini beslemek için uygun bir eviniz olduğundan emin olmalısınız.Kedinizi balkonda ya da belirli bir alanda mı yoksa evin içerisinde kendi yaşam alanınızda mı beslemek istediğinize emin olmalısınız.Pek çok kedi yok denecek kadar az tüy döker. Bu tür kedileri evde beslemek için düzenli olarak taranması gerektiklerini bilmelisiniz. Tüy döken kedi ırkları arasından birini tercih ediyorsanız, tarama işlemine çok daha önem vermelisiniz.

1 – British Shorthair : Tüy Dökmeyen Kedi Cinsleri

British shorthair kedisi yumuşacık kısa ve gür tüyleri ile bilinmektedirler. Renkleri genel olarak açık gri olmakla birlikte gri koyulu açıklı gri tonlarında seyretmektedir. Tüylerinin hem kısa hem de güçlü olması diğer kedilere nazaran tüy dökmeye karşı daha fazla mukavemet göstermektedirler.

YouTube video

British shorthair cinsi kediler tüy dökmeyen kedi cinsleri arasında popüler sayılabilecek bir üne sahiptir. Bunun nedeni ise İngiltere’de Kraliyet saraylarında soylu aileler tarafından gördüğü itibar ile kısa zamanda dilden dile dolaşan favori kediler arasında yer almalarıdır. Tatlı kedi ırkları arasında olan bu sevimli kediler oldukça da uysallardır.    

2 – Scottish Fold

Kıvrık kulakları ve kocaman gözleri ile diğer kedilerden daha farklı ve sevimli görünüme sahip olan bu kediler de tüy dökmeyen kedi cinsleri arasında yer almaktadır. Scottish fold cinsi kediler İngiltere’ye özgü bir kedi ırkı olmaları ile bilinirler.

https://www.youtube.com/watch?v=_VcUbWoVmSY

Aynı zamanda en uysal kedi cinsi olan bu kediler evde beslemeye de en uygun kediler arasındadırlar. Tüy dökmeyen kedi Scottish Fold cinsi kedilerin en bilinen özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Çok hareketli ve oyuncu değillerdir aksine uysallardırHemen her renkte ve desende Scottish fold kedisine rastlamak mümkündür.Diğer kedi ırkları ile çok iyi anlaşır, uyumludurArka ayaklarının üzerine çökerek dakikalarca o şekilde kalmaları ile ünlüdürler.Ortalama 15 yıl yaşadıkları bilinmektedir.Kendini sevdirmeyi ve uyumayı çok severler.

3 – Burmilla Cinsi Kediler

Burmilla kediler 1980’li yıllarda Burmese kedisi ile İran kedisinin çiftleşmesi sonucu tesadüf eseri ortaya çıkmışlardır. Bu kedi cinsleri atalarının güzelliğini ve çekiciliğini oldukça fazla yansıtmaktadırlar. Çok oyuncu olan ve yeni yerler, objeler keşfetmeyi çok seven bu yaramaz kediler tüy dökmeyen kedi cinsleri arasında yer alan bir ırka sahiptirler. Yaramaz oldukları gibi en akıllı kedi cinsi olmaları da bilinen bir kedi ırkıdır. 

4 – Habeş Kedisi

Diğer kedilere oranla kulakları çok fazla büyük, uzun ve sivri olan Habeş kedilerinin yüz ve vücut hatlarının dar olması sebebi ile de çok fazla dikkat çeken kedi cinslerindendir.

Tüyleri genellikle kızıl tonlarda olup, çok kısa ve sık bir yapıya sahiptir. Tüylerinin kısa olması sayesinde de tüy dökmeyen kedi cinsleri arasında yer almaktadırlar. Tüy dökmeyen ve büyümeyen kedi cinsleri arasında yer alan Habeş kedisi görüp görebileceğiniz en yaramaz kedi cinsi olabilir.  

5 – Sfenks (Sphynx) Kedisi

İlk olarak Kanada’da görülen bu çok ilginç ve alışılmışın dışında yer alan kediler belki de tüy dökmeyen kedi cinsleri listesinin en başında yer almalıdır. Çünkü yaradılışları gereği bu kedilerin doğdukları ilk anda çok seyrek ve cılız bir yapıya sahip olan tüyleri 12. haftanın sonunda tamamen dökülerek sadece deri olarak kalmaktadır.

Bir görenin dönüp tekrar tekrar bakacağı bu kedi türleri genetik olarak birtakım hastalıklara da müsait olmaktadırlar. Tüy dökmeyen kedi cinsleri ve fiyatları bakımından en pahalı kedilerden biri olmaktadır.    

6 – Devon Rex Kedisi : Tüy Dökmeyen Kedi Cinsleri

İlk bakışta uzun bacakları, uzun gövdesi ve sivri kulakları ile sfenks kedisini andıran Devon rex kedilerini, sfenks kedilerinden ayıran en önemli özelliği çok kısa da olsa tüylerinin olmasıdır. Çok kısa tüyleri sayesinde tüy dökmeyen kedi cinsleri arasında yer alan bu kedilerin çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile çok iyi bir iletişim içerisine girdiklerini söylemek mümkündür.

Çok tüy dökmeyen kedi türleri arasında ilk sıralarda yer alan bu kediler aynı zamanda çok oyuncu ve sıcakkanlı kedilerdir. Bu kediler aynı zamanda avcılık içgüdüleri olan kedilerden oldukları için aynı evde kuş, balık ve fare gibi küçük ev hayvanları ile bir arada olmaları çok fazla önerilmemektedir.  

7 – Sibirya Kedisi

YouTube video

Çok tüy dökmeyen kedi türleri arasında olup, aynı zamanda bu kadar bol tüylü olan nadir kedilerden olan Sibirya kedileri bakımı da en kolay kedi türlerindendir. Tam anlamıyla bir tüy yumağı olan tontiş suratlı bu kedileri beslemekten büyük zevk duyacağınızı belirtmekte fayda var.

Öyle bir kedi ırkı düşünün ki hem oyuncu hem sevimli, hem bakımı kolay hem de tüy dökmeyen kedi cinsleri arasında yer alsın. İşte bütün bu özelliklerin birleştiği bir kedi cinsi Sibirya kedisidir.    

8 – Tonkinese Kedisi

Tonkinese kedileri Siyam kedisi ile Birman kedisinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkan melez bir kedi türüdür. Kendine has hareli bir tüy rengine sahip bu kedilerin pırıl pırıl parlayan masmavi iri gözleri vardır.

Çok sevimli ve uysal olan bu kediler de dayanıklı köklere sahip ve kısacık olan tüyleri ile tüy dökmeyen kedi cinsleri arasında yer alırlar. Bu kediler büyük küçük herkesin sempatisini kazanan ve kısa sürede bulunduğu ortama uyum sağlayan kedilerden olmaktadırlar.  

9 – Singapura Kedisi

“Dünyanın en küçük kedisi“ sınıflandırması içinde bulunan Singapura kedileri aynı zamanda tüy dökmeyen kedi cinsleri arasında da yer almaktadırlar.

Girdiği her ortama ayak uyduran, girişken, sevimli ve oyuncu özelliklere sahip olan bu kediler büyümeyen kedi cinsleri arasında yer almaları sebebi ile de çok fazla tercih edilmektedirler. Çünkü küçük olmaları onları daha sevimli bir hale getirmektedir. Singapura kedilerinin ağırlıkları her ne kadar 1,5 ve 4 kg arasında seyretse de 4 kg olan Singapura kedisine rastlamanız çok mümkün değildir.        

Kedinizin cinsinin özellikleri veya davranışları hakkında veya evlat edinmeyi planlıyorsanız, sizin ve aileniz için hangi kedi cinsleri en uygun olabileceğini öğrenin.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!