Türklerin ve Anadolu’nun En Güzel 5 Atı

Türk toprakları üzerinde atalarımızın

Türk toprakları üzerinde atalarımızın koşturduğu en güzel 5 Türk At Cinsini sizlere listelemek ve bu atların özellikleri hakkında sizlere bilgi paylaşımı yapmak istedik. Birbirinden güzel at cinsi sıralamamız da, Türk at cinsleri bulunmakta. Biliyorsunuz ki atlar hisli hayvanlardır ve bakıcımı oldukça zor bir hayvan olarak bilinmektedir.

Anadolu’nun En Güzel Atları

Tarihimiz başlangıcından bu yana atlarla içli dışlı olduğumuz gerçeğini unutmayalım. Hatta bazı atalarımız, atlarıyla beraber gömülürlermiş. Atalarımızın bu kadar değer verip benimsediği hayvanları gelin beraber inceleyelim.

1- Ahal Teke

Türkmenistan Ahal bölgesinde yaşayan Teke Türkmenlerinden gelmektedir ve oldukça asil bir at türüdür. Parlak postu ile çok ihtişamlı bir at olarak görülmektedir. Çoğu renkli gözlere sahiptir ve oldukça dikkat çekici özelliklerinden biridir.

Uzun bacak, boyun ve gövdeye sahip iri yapılı bir attır. Dik duruşu asilliğini oldukça gösteren özelliklerindendir. Kulakları diğer atlara nazaran daha uzundur. Postu düz ve parlak iken, kuyruğu kıvırcık kıllara sahiptir. Birçok ülke tarafından ilgi gören bir at cinsidir.

2- Cirit Atı

Erzurum’un Hınıs ilçesinde yetiştirilen ve Erzurum ilinden Iğdır bölgesine kadar yayılan yerli at cinsleridir. Sayıları günümüzde azalmış olmasıyla birlikte, az da olsa bölge civarlarında rahvan at, cirit atı ve çekim atı olarak kullanılmakta olan bir attır.

Bu atların ön ayakları arka ayaklarına nazaran kısa olduğu için “Hınıs’ın kolu kısası” lakabı takılmıştır. Az yem tüketen, dayanıklı, ideal bir köy atıdır. Kısa boylu olmasının avantajı onun Cirit atı olmasını sağlamaktadır.

3- Uzunyayla Atı

büyük sürgünle beraber Kafkasya’dan, Anadolu’ya gelen Çerkezlerin beraberinde getirdikleri atlar olarak bilinmektedir. Anadolu at ırkları arasında önemli bir yere sahiptir. İsimlerini yetiştirildikleri bölge olan Kayseri ve Sivas arasındaki Uzunyayla bölgesinden almıştır.

Uzunyayla Atları, dağlık coğrafyada yaşamaya alışkın soğuğa dayanıklı ve bakımı kolay atlardır. Tırnak yapıları sağlam, çekme konusunda üstün performans ve uzun mesafelere ulaşımda rakipsiz olması nedeniyle, uzun yıllar boyu hem ordu ihtiyaçlarında, hem de halk elinde kullanılmış bir Türk atıdır.

Uzunyayla atlarının başı uzun olduğu bilinmektedir. Ortalama 165 cm baş uzunluğuna sahiptir. Malakanlar hariç Anadolu atlarının hepsinden uzun bir baş yapısına sahiptir.

4- Gemlik Atı

Türk Spor Atı yetiştirmek amacıyla Karacabey’de 1941 yılından başarmak üzere Nonius, Arap ve Karacabey atlarının karıştırılmasıyla Engel Atlamaya uygun, hızlı ve çevik bir at yetiştirilmesi planlanmıştır. Fakat 1970’te bu çalışmalara son verilmiş, spor için uygun olan damızlık atlar, Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığına devredilmiştir.

Gemlikte bu damızlıkların iyi kullanılması, diğer Avrupa ırkları ve yerli numunelerle melezleme yapılarak bugün var olan Gemlik Atı’nın doğması sağlanmıştır. Güçlü, dayanıklı ve spora el verişli engel atlamalarda üstün başarı sağlayan bir at türüdür.

5-  Drugu Atı

Türklerin uzak Asya’dan geldikleri atlar, Drugu Atları’dır.  Yerden yükseklikleri 1.40 – 1.50 cm arası değişmektedir. Kısa bacakları olması onları güçlü fakat yavaş atlar olarak tanımlamaktadır. Türkler Anadolu’ya geçiş dönemine kadar bu at ırkını hem göçlerde, hem de savaşlarda kullandığını ve daha sonra Anadolu topraklarına göç ederken iklime uygun olarak Arap atlarını seçmişlerdir.