Türkiye’nin İlk Elektrikli Otobüs Modeli TEMSA Avenue EV ASELSAN İmzası Taşıyor!

ASELSAN elektrikli otobüs Avenue EV

ASELSAN elektrikli otobüs Avenue EV modeli, evrensel bir sorun olan karbon salınımını en aza indirmeyi amaçlayan, doğa dostu bir yeniliktir. Otomotiv dünyasına büyük bir nefes getiren ASELSAN e-otobüs , dünyayı saran ve küresel ısınma nedeni olan karbon emisyonunu önlemeye katkı sağlamaktadır. 

Avenue EV ASELSAN TEMSA İşbirliğinden Doğdu

Benzinli otobüs modelleri kilometre başı 822 gram karbondioksit üretmektedir. Türkiye‘nin ilk yerli elektrikli otobüsü üretimi ihtiyacını son derece önemli kılmaktadır. Türk savunma sanayisinin lider kuruluşu ASELSAN ile TEMSA işbirliği sonucunda şehir içi otobüs yolculuklarını doğa dostu hale getirmeyi planlarken, bu noktada sürdürülebilir çözümler üretmeyi planlamaktadır. 

1 – Durakta Şarj Sistemi Geliyor

ASELSAN ultra hızlı şarj sistemi ile e-otobüs araçları için duraklarda şarj doldurma imkanı sunulmaktadır.  İlk %100 yerli elektrikli otobüs Avenue EV modeli ile yolculukların çok daha sağlıklı ve verimli olacağı düşünülmektedir. Akaryakıt istasyonları ile bir ilişkisi kalmayan bu otobüsler, otobüs duraklarında şarj edilebilecek.

TEMSA Avenue EV, ilk hareket noktasında toplam 8 dakikalık bir sürede tam pil şarj olma özelliğine sahiptir. Güzergah dışına çıkmayan bu araçlar, pilleri hiç bitmeden ring yapma şansı yakalayabileceklerdir. 

2 – TEMSA Avenue EV ve Tek Şarjla 70 Km Özelliği

Temsa Avenue EV modeli, tek şarj ile 50 ile 70 km mesafeye ulaşabilmektedir. Motor titreşimi hissedilmeyen bu araçlarla çok daha rahat yolculuklar sağlanabilecektir. İç hacmi çok daha geniş olan bu tasarımlarda yolculuk, oldukça rahattır.

3 – Türkiye’nin İlk E-Otobüsü

2014 yılından bu yana elektrikli araç teknolojileri alanında da faaliyet gösteren ASELSAN TEMSA ile yaptığı anlaşma sonunda Avenue EV elektrikli otobüs modeline imza atmış oldu. 

Yüzde 100 yerli üretim olacak olan otobüs modeli, ülkemiz coğrafyasına uygun şekilde tasarlandı. Türkiye trafik ve yer şekillerine uygun olarak tasarlanan araç için arazi şartları ve iklim koşulları da dikkate alındı. 

4 – Trafik Yoğunluğunu Azaltacak

İstanbul gibi yoğun trafik sorunu yaşayan şehirlerde, bu duruma sebep olan etmenlerin başında özel araç kullanımı gelmektedir. E-otobüs modellerinin konforlu ve ferah tasarımı, şehir halkını toplu taşıma araçlarına yönlendirmeyi sağlayacaktır. İnternet bağlantı sistemi olan, gürültü önleyici cam ve dış kaplama sayesinde çok sakin bir yolculuk imkanı sunan bu özel tasarım araçlar, aynı zamanda otomatik hız sınırı özelliklerini de taşımaktadır. 

Elektrikli Araçlar Hakkında Bilinmesi Gereken İlginç Bilgiler

Günümüzde bir zorunluluk halini alan elektrikli araçlar , ilk kez 1884 yılında Thomas Parker tarafından, Londra’da hava kirliliğini önlemek amacı ile tasarlanmıştır. Yani ilk elektrikli otomobil İngiltere’ye aittir.Elektrik alanında öncü ülkelerin başında Çin gelmektedir. 2018 yılında dünyadaki elektrikli araçların yüzde 55 ‘inden daha fazlasını Çin satmıştır. Ayrıca 2018 dünya elektrikli otobüs hacminin yüzde 99’unu yine Çin satmıştır. Dünyanın en büyük elektrikli otobüs toplu taşıma işletmesi denemesini Endonezya yapmaktadır. Hava kirliliğini önlemek için kullanılan Cakarta bölgesinde çalışan elektrikli otobüsler yılda 200 milyon yolcu taşımaktadır. Elektrikli araçlar, yavaş tempoda seyir halinde iken yayalardan daha sessiz hareket etmektedir. Bu da yaya güvenliği noktasında tehlike oluşturma riskine sahiptir. Şu an 200 adet elektrikli otobüsü olan, Elektrikli araç sektöründe öncü şehir Londra’da 2037 yılında araç kaynaklı karbon salınımının sona ermesi hedeflenmektedir.