Tarihler 3 Kasım 1996’yı gösterdiğinde Balıkesir ilimizin Susurluk ilçesinde bir trafik kazası gerçekleşir. Başta ölümle sonuçlanan talihsiz bir trafik kazası olduğu düşünülse de Susurluk kazası Türk siyasi tarihini derinden etkileyecektir. Mercedes markalı lüks bir otomobil ile bir kamyonun çarpışması sonucunda meydana gelen kazada üç ölü ve bir yaralı vardır. Kazada ölenlerden biri ise kazanın bu denli popüler ve gizemli olmasına sebep olacaktır. Türkiyenin En Gizemli Olaylarından Biri: Susurluk Bu isim Abdullah Çatlı ismini taşıyan ve siyasi tarihte kilit bir yere sahip olan biridir.
Abdulah Çatlı ve Susurluk Kazasında Ölen Diğer Kilit İsimler
Susurluk kazası meydana geldiğinde lüks araç içerisinde dört kişi bulunuyordu. Bunlardan biri İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ, bir diğeri Mehmet Özbay ismi ile düzenlenmiş sahte bir kimlikle bulunan Abdullah Çatlı ve sonuncusu da Çatlı’nın sevgilisi olan Gonca Us’tur. Susurluk Kazasında üç kişi olay yerinde hayatlarını kaybeder. Bu üç kişi olay yerinde hayatlarını kaybeder. Araçta bulunan dördüncü kişi olan DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak da yaralı bir halde hastaneye kaldırılır. Araçta yer alan isimler birbirleri ile bir araya gelmemesi gereken isimlerdir. Çünkü Çatlı, Interpol tarafından kırmızı bültenler aranmakta olan bir suçludur. İlginizi Çekebilir: Prof Dr Ali Demirsoy: FETÖ ÖSYM Sistemini Nasıl Bozdu ? FETÖ Soruları Nasıl Çaldı… Mafya ilişkileri ile tanınan ve devlet bazında çeşitli görevleri yerine getiren bu ismin polis ve siyaset içerisinde biri ile ayı araçta yer alması halk arasında güvensizlik oluşmasına sebep olur. Mafya-siyaset-polis üçgeni ilk kez bu denli açık bir şekilde ortaya çıkmıştır.
Kamyonun Şoförü Hasan Gökçe Ve Diğer Sanıklar
Susurluk kazası Hasan Gökçe isimli bir kamyon sürücüsünün aracının hakimiyetini kaybetmesi sonucunda meydana gelmiştir. Kazadan yaralı bir şekilde kurtulan Gökçe, 3 yıl hapis cezasına çarptırılır. Fakat daha sonra bu ceza 6 milyon 420 bin lira para cezasına çevrilir. Abdullah Çatlı’nın Kızı Gökçen Çatlı Özen Kazada yer alan Milletvekili Bucak hakkında da soruşturma açılır ve Bucak’ın da 2 yıla varan hapsi istenir. Olaya dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da adı karşınca Ağar görevinden istifa eder ve yerine Meral Akşener getirilir. Ağar da tıpkı Bucak gibi 2 yıllık hapis cezası istemi ile yargılanır.
Devlete Yönelik Halkın Tepkisi Büyüyor
Fakat tüm bu tepkilere rağmen kazanın sebebi, içeriği ve mafya-devlet ilişkisi hiçbir zaman tam olarak açığa çıkmamıştır. Susurluk kazası, pek çok açıdan ülke tarihimizin en büyük siyasi olaylarından biri olarak kabul görmektedir. Yapılan hiçbir açıklama halkı tatmin etmemiş ve ortaya çıkan olay büyüyerek çeşitli eylemlere vesile olmuştur. Halkın talebi mafyaya yönelik anlaşmalar ya da çalışmalara yapan milletvekillerinin yargılanması ve siyaset içerisinde oluşan mafya anlayışının yıkılmasıdır. Bir diğer yandan da şeffaf bir yönetim bekleyen halk, 1997 yılının Şubat ayında “Sürekli aydınlık için her gece 1 dakika karanlık” mottosu ile her akşam 21.00 saatlerinde ışık kapatma eylemi yapmaya başlar. Fakat tüm bu tepkilere rağmen kazanın sebebi, içeriği ve mafya-devlet ilişkisi hiçbir zaman tam olarak açığa çıkmamıştır.