Finansal terimler arasında en sık adı geçen revalüasyon nedir ve Türkiyede revalüasyon olur mu merak ediliyor… Revalüasyon anlamı; bir ülkenin para birimine, başka ülkelerin para birimleri karşısında değer kazandırılmasıdır. Peki, Türkiyede revalüasyon olur mu? İşte, revalüasyon hakkında merak edilenler ve cevaplar…
Revalüasyon Nedir Neden Yapılır?
Türkiye’de revalüasyon olur mu açıklamadan önce revalüasyon nedir neden yapılır bilinmesi gerekiyor. Revalüasyon; bir ülkede hükümet yetkililerinde alınan kararla, ülkenin ulusal parasına döviz karşısında değer kazandırılmasıdır.
Revalüasyon kelimesi, Fransızca kökenli ‘’Revaluation’’ kelimesinden dilimize geçmiştir ve finansal bir terim olarak kullanılmaktadır. Kelime anlamı da; değer katmak, değer kazandırmaktır. Dolayısı ile iktisatta revalüasyon terimi; bir paraya değer kazandırmayı ifade etmek için kullanılır.
Peki, revalüasyon neden yapılır? Bir ülke ekonomisinde revalüasyon amacı; cari dengeyi sağlamaktır. Yani ülke ekonomisinde cari dengesizlik söz konusu ise revalüasyon yaparak müdahale edilebilir. Böylelikle ülke para birimi diğer para birimlerine kıyasla değerlenir, bu sayede de ithalat artış gösterir, ihracat ise azalır.
Genel olarak revalüasyon yapma kararı, ülkede ithalatın az ve ihracatın fazla olduğu durumlarda alınır. Bu sayede cari denge sağlanmaya çalışılır. Çünkü ithalatın az, ihracatın fazla olduğu ekonomilerde, merkez bankasının rezervleri olması gerekenden çok daha fazla genişler ve bu da enflasyona yol açar.
Özetle revalüasyon neden yapılır; ihracatın fazla olduğu ülkelerde gelecekte oluşabilecek enflasyonu önlemek için. Revalüasyonda amaç; ihracatı zor, ithalatı kolay hale getirmektir.
Revalüasyon hakkında kapsamlı ve ayrıntılı bilgi için tıklayınız: Revalüasyon Nedir Nasıl Yapılır?
Türkiye’de Revalüasyon Olur mu?
Peki, Türkiye’de revalüasyon olur mu? Günümüz Türkiye ekonomisi şartlarında yakın gelecekte revalüasyon kararı alınması ve bu yönde para politikası uygulanması çok da olası gözükmüyor. Çünkü ekonomide revalüasyon amacı; ithalatı artırmak, ihracatı azaltmaktır. Yani bilinçli olarak ithalat yapmayı kolaylaştırmak, ihracat yapmayı zorlaştırmaktır. Ülkemizde ise hali hazırda ithalat, ihracattan fazla.
Böylesi bir ekonomik koşulda Türkiyede revalüasyon yapmak, fazla olan ithalatı daha da artırırken zaten ithalata göre az olan ihracatı daha da azaltır. Haliyle daha fazla cari açık verilir.
Revalüasyon Örnekleri Hangi Ülkelerde Görülür?
Ayrıca revalüasyon örnekleri genellikle küresel pazarda rekabetçi ekonomiye sahip olan ülkelerde görülür ve bu ülkelerin ekonomileri oldukça güçlüdür. Bu ülkeler rezervlerinin olağan dışı genişlemesini ve enflasyonu önlemek için bu kararı almayı tercih edebilirler.
Bununla birlikte revalüasyon yapılan ülkelerde sabit kur sistemi vardır. Dalgalı kur sistemi olan ülkelerde cari açık söz konusu olduğunda başka ara politikaları ile cari denge sağlanmaya çalışılır.
Revalüasyon Olunca Ne Olur, Revalüasyon Sonuçları Nelerdir?
Revalüasyon sonuçları ile ülke ekonomisinin cari denge sağlaması beklenir. Peki, bir ekonomide revalüasyon olunca ne olur? İşte madde madde cevapları:
- Ülkenin resmi para birimi, döviz karşısından değerlenir
- Ülkenin ulusal parasının alım gücü artar
- İthalat ucuzlar, ithal mallar ucuzlar
- İhracat pahalanır, ihraç malları pahalanır
- O ülkede, döviz ve altın ucuz hale gelir
İlginizi Çekebilir: Stagflasyon Olursa Ne Olur?