Türkiye’de Boşanma Süreci ve Boşanma Avukatının Süreçteki Yeri

Evlilik, iki insanın aralarındaki sevgi bağıyla veya mantıklı bir ilişki yürütmek istemeleriyle hayatlarını bir araya getirmeleridir. Evet, evlilik bu iki sebeple doğal olarak gerçekleştirilebilir. Alınan bu kararla yani evlilik müessesesiyle iki insanın hayatında yeni bir dönem başlayabileceği gibi bu dönem sonlandırılarak da yeni bir başlangıç yapılabilir. Anlaşılacağı üzere evlenmek kadar boşanmak da doğaldır. Toplumumuzda “boşanma” […]

Evlilik, iki insanın aralarındaki sevgi bağıyla veya mantıklı bir ilişki yürütmek istemeleriyle hayatlarını bir araya getirmeleridir. Evet, evlilik bu iki sebeple doğal olarak gerçekleştirilebilir. Alınan bu kararla yani evlilik müessesesiyle iki insanın hayatında yeni bir dönem başlayabileceği gibi bu dönem sonlandırılarak da yeni bir başlangıç yapılabilir. Anlaşılacağı üzere evlenmek kadar boşanmak da doğaldır. Toplumumuzda “boşanma” denince akla kötü şeyler gelir. İki insanın da başına gelebilecek en kötü olay gibi düşünülür. Ancak boşanmak yalnızca sebeplerine bakılarak olumsuz algılanabilir. Çünkü isteyerek, ufak anlaşmazlıklar dolayısıyla, birbirlerine karşı sevgi ve saygıyı kaybetmeden boşanan çiftler de vardır. Çiftler artık hayatlarını birlikte devam ettirmek istemiyor olabilir. Bu, çok olağan ve her insanın yaşayabileceği bir durumdur. O halde çiftlerin boşanma aşamasına gelmesine neden olan etkenler nelerdir kısaca bunları açıklayabiliriz.

Boşanma Sebepleri

Boşanmaların maalesef ki tek bir sebebi yoktur.  Bir çiftin birlikteliklerini sonlandırmak için pek çok sebebi olabilir, birçok etken çiftleri ayrılığa sürükleyebilir. Bu sonlandırmadaki önemli nokta boşanmanın tarafları yıpratmadan, usullerine uygun tamamlanmasıdır.

Günümüzde meydana gelen boşanmaların sebeplerini ise şu şekilde kısaca açıklayabiliriz:

Değişen dünya dolayısıyla günümüzdeki boşanma sebeplerinin çoğu sosyal medyaya dayanır. Sosyal medya insanların hayatında hemen her alanda etkili olduğu gibi ikili ilişkilerinde de etkili olmaktadır. Ortaya çıkan kıskançlık krizleri eşleri boşanmaya kadar götürür. Sosyal ağlar dolayısıyla kişilerin tanımadığı insanlarla iletişime geçebilmesi tanışmalar, görüşmeler ve aldatmalar doğurabilir. Evet aldatmalar önceden de yaşanıyordu ama neden şimdi boşanmalar daha fazla? Çünkü dediğimiz gibi değişen dünya… İnsanlar her şeyi kolaylıkla öğrenebilmekte. Özel hayatlar çok fazla paylaşılmakta, pek fazla gizli saklı da kalmıyor haliyle. İşte sosyal medya evlilikleri bu şekilde zedeleyerek boşanmaya götürebilmekte.

Eşlerin zamanla birbirlerine olan saygı ve sevgilerini yitirmeleri, tahammülsüzlük, yakınlık eksikliği boşanmaların sebeplerindendir. Bunların yanında şiddetli kavgalar, ilgi eksikliği, küçük düşürücü suçlar da sebepler arasında yer almaktadır.

Ekonomik sıkıntılar boşanma nedenlerinin başında gelmektedir. Geçim sıkıntısı kişilerin kendilerini kötü etkilediği gibi maalesef ki ilişkilerini de etkilemektedir. Geçim zorluğu maalesef çiftleri boşanma sürecine götüren nedenlerden biridir.

Az önce önemli olanın boşanmanın usullerine uygun gerçekleşmesi gerektiğini söyledik. Peki “boşanma davası” nedir, boşanma süreci nasıl götürülür, boşanma avukatı kimdir ve sürece katkıları nelerdir?

Boşanma Nedir?

Boşanma kısa ve öz bir biçimde, bir çiftin evlilik birliğinin sonlandırılmasıdır. Boşanma davası ise eşlerden birinin bu birliği sonlandırmak için açtığı davadır. Bu, eşlerin anlaşarak aldığı bir karar da olabilir.

Çekişmeli Ve Anlaşmalı Boşanmalar

Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilir.

Anlaşmalı Boşanma

Tarafların boşanma sonundaki haklarını, sorumluluklarını belirledikleri ve bir protokolle karar aldıkları dava türüdür. Bu protokol iyi bir boşanma avukatı tarafından hazırlanmalıdır. Böylelikle taraflar hiçbir hak kaybı yaşamamış olur. Bahsi geçen protokollerin içerikleri taraflara göre farklılık gösterebilir. Bununla beraber protokole gerek duyulmayan anlaşmalı davalar da olabilir, bu durumda genelde taraflar hiçbir talepte bulunmazlar. “Bu protokol nedir?” “İçeriğinde neler var?” diye soracak olursanız eğer; bu protokollerde genelde mal paylaşımı, velayet, ev eşyalarının paylaşımı, nafaka, maddi ve manevi tazminat gibi konular yer almaktadır. Alanında deneyimli bir boşanma avukatı tarafların durumlarını da dikkate alarak içeriği dikkatli bir şekilde oluşturacaktır.

Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için ön koşul olup olmadığı merak edilir. Evet, bir koşulu bulunmaktadır. Çiftin en az 1 yıl evli kalması halinde anlaşmalı boşanma davası açılabilir. Bir seneden az evli kalan çiftlerin boşanma davası açması mümkün değildir.

Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarına göre daha kısa sürmektedir. Süreleri en fazla 1-1,5 aydır.

Çekişmeli Boşanma

Bu dava türü tarafların nafaka, velayet ve diğer hakları konusunda anlaşmaya varamadıkları takdirde açtıkları davadır. Ortada bir kararsızlık durumu söz konusu olduğu için de haklı olarak süreç uzamaktadır. Çekişmeli davaların süresi 1-3 yıl arasında değişmektedir.

Dava sürecinde hazırlık aşaması önemli bir rol oynamaktadır. Hazırlığı iyi yapılmış, gereksiz ayrıntılardan arındırılmış dava dosyası ile belirtilen süre kısaltılabilir.

Boşanma Avukatı Kimdir Ve Boşanma Davasındaki Yeri Nedir?

“Boşanma avukatı” kavramı insanların diline yerleşmiştir ancak hukukta bu adla ayrı bir uzmanlık alanı yoktur. Boşanma avukatı olarak anılan avukatlar, aile hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklanan boşanma, velayet, nafaka, mal paylaşımı ve benzeri konulardaki davalara bakan, bu konularda fazlaca deneyimi olmuş, bilgi birikimi fazla kişilerdir. Yani aslında her avukat bu davalara bakabilir. Bu yüzden kişilerin “en iyi boşanma avukatı, velayet davasında en iyi avukat, nafaka avukatı…” vs arayışları sadece onları yoran bir iştir. Kişiler “En iyi boşanma avukatını bulacağım.” “Nafaka avukatımla her şeyi alacağım.” düşünceleriyle boğuşmaktan dava sürecine gereken ilgiyi gösterememektedir. Alanında deneyimli ve sizi davadan iyi çıkaracak bir avukat aramakta haklısınız elbette. Ama işini “en iyi” yapan ve deneyimli bir avukat bulmalısınız. Yine de İstanbul’un boşanma avukatlarının sayı fazlalığı açısından önemli bir yer ismi olduğunu söylenmelidir. Burada da “En iyi boşanma avukatı Avrupa Yakası’nda.”, “En ünlü boşanma avukatı İstanbul’da.” düşüncelerinden sıyrılmalısınız. Zira amaç ün değil yapılacak işin sağlıklı ve iyi bir biçimde yapılmasıdır.

Kimi çiftler avukat olmadan dava açıp davadan da haklarını alarak ayrılabileceklerini savunuyor ve uygulamaya da geçiyor. Evet, avukatsız bir boşanma davası mümkün. Ancak oldukça riskli hele ki çekişmeli bir davada… İyi bir boşanma avukatı size sadece dava açmakta yardımcı olmayacak, haklarınızı savunacak ve tüm süreçten en az zararla çıkmanızı sağlayacaktır. İstanbul boşanma avukatları bu süreçte bir danışman gibi yanınızda olur, yasal süreçlerin gereklerini yerine getirir.

Boşanma Süreci Nasıl Başlar, Nasıl İlerler Ve Nasıl Son Bulur?

Çift, avukatlarının desteğiyle evlilik birliğini sonlandırmak için sebeplerini belirledikten sonra dava dilekçesi hazırlanır. Tarafların boşanma dışındaki istekleri belirlenir. Dilekçenin uygunluğu belli olduktan sonra avukat dava dosyasını hazırlamaya başlar. Dosyada dilekçeler ve yazılı deliller yer alır. Yazılı delil yerine tanıklar varsa tanık bilgileri dosyada mutlaka yer almalıdır.

Hakim tüm delillerin yer aldığına ve dosyanın hazır olduğuna karar verirse tarafları ilk duruşmaya çağırır. İlk duruşmada tarafların bulunması önemlidir. Özellikle tarafların avukatlarının kesinlikle ön duruşmada bulunması gerekir. Eşlerden birinin ilk duruşmaya gelmemesi halinde karşı taraf davada değişiklik yapabilir. İşte bu noktada duruşmada bulunmayan tarafın avukatı savunma gerçekleştirir. Böylelikle duruşmada bulunmayan taraf hak kaybı yaşamamış olur. Bir boşanma davasındaki avukatın yeri ve önemini bu örnekten anlayabilirsiniz. Boşanma davalarında iyi bir aile hukuku avukatının yer alması çok önemlidir.

İlk duruşmada gerekli tespitler yapılır ve hakim bir sonraki duruşmaya karar verir, tanıklar dinlenir. Olay açıklığa kavuşturulmuşsa hakim kararını verir ve süreç tamamlanır.

Peki desteği alınan avukatın görevi nerede tamamlanır? Boşanma avukatı tarafların anlaşmazlıklarını çözüme kavuşturur. Avukatın görevi anlaşmazlıklar çözüldüğünde, haklar belirlendiğinde biter ancak işin uygulamasına bakılacak olursa dava tamamlanıp müvekkil tüm haklarını elde ettikten sonra boşanma avukatının görevi sona erer.

Exit mobile version