Türkiye Hemşire Sayısı: Hasta Başına Kaç Hemşire Düşüyor?

Sağlık alanında yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye hemşire sayısı verilerine de ulaşıldı. Hemşirelik mesleği, ülkemizde ve dünyada en kutsal meslekler arasında başı çekiyor. Bu mesleğin daha nitelikli ve verimli icra edilmesi için de hasta başına düşen hemşire sayısı hesaplanıyor. Türkiye sağlık istatistiği verileri kapsamında ülkemizde hizmet sunan hemşirelerin oranları da belirlendi. Tüm dünyada kovid-19 pandemisi üzerine […]

Sağlık alanında yapılan araştırmalar neticesinde Türkiye hemşire sayısı verilerine de ulaşıldı. Hemşirelik mesleği, ülkemizde ve dünyada en kutsal meslekler arasında başı çekiyor. Bu mesleğin daha nitelikli ve verimli icra edilmesi için de hasta başına düşen hemşire sayısı hesaplanıyor. Türkiye sağlık istatistiği verileri kapsamında ülkemizde hizmet sunan hemşirelerin oranları da belirlendi.

Türkiye'nin tehlikelere göğüs geren sağlık çalışanları - DW Türkçe

Tüm dünyada kovid-19 pandemisi üzerine de hemşirelik mesleğinin önemi daha iyi anlaşılmaya başlandı. Buna göre ülkelerin hasta başına düşen hemşire sayıları da gün yüzüne çıktı. Türkiye hemşire oranı ile ilgili istatistiksel verileri biz de sizler için derledik.

Türkiye Hemşire Sayısı Verileri

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü tarafından belirlenen istatistiksel kriterler çerçevesinde ülkelerin hemşire sayılarına bakılıyor. Bu kriterlere göre Türkiye hemşire sayısı, 2020 yılı itibariyle normalin altında seyrediyor. Ülkemizde 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle yapılan araştırmaların neticesinde net hemşire sayısına ulaşıldı. Aynı zamanda bu hemşire sayısının hasta başına düştüğü oran da hesaplandı.

Türkiye hemşire istatistiği, 1.000 hasta başına 2.4 olarak hesaplanmıştır. Bu orana göre de Türkiye’de Ocak 2020 tarihi itibariyle toplamda 198 bin 465 hemşirenin bulunduğu ortaya çıkıyor. OECD tarafından 2017 yılında belirlenen oranlara bakıldığında Türkiye’deki hemşire sayısı ne yazık ki yeterli değil.

OECD raporunda yer alan 36 ülkede 1.000 hasta başına düşen hemşire oranının ortalaması 8.8 oranına tekabül etmektedir. OECD listesinde üye olmayan ülkelerin de verilerine ulaşılabiliyor. Toplamda 44 ülkeden verilerin alındığı listede Türkiye, 39. sırada yer alıyor.

Diğer Ülkelerin Hasta Başına Düşen Hemşire Oranları

Türkiye hemşire oranı, diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında ne yazık ki alt sıralarda yer almaktadır. OECD tarafından yapılan araştırmalar kapsamında hemşire oranının 44 ülkede dağılımı net bir şekilde hesaplanmıştır. Buna göre listenin başında 17.7 oranı ile Norveç yer alıyor. Norveç, korona virüs önlemleri döneminde de bu durumdan çabuk kurtulan ülkeler arasında yer alıyor.

Listede özellikle de İskandinav ülkelerinin başarıları dikkat çekiyor. Norveç’i 17.2 oranı ile İsviçre takip ediyor. Listenin üçüncü sırasında da 14.5 oranı ile İzlanda yer alıyor. Bu iki ülkeyi bir diğer İskandinav ülkesi olan Finlandiya takip ediyor. Finlandiya’da oran ise 14.3 olarak belirtilmiş.

Türkiye hemşire sayısı oranı bu senaryoda henüz yeterli durmuyor. Sıralamada Almanya, ABD, Japonya ve Belçika da üst sıralarda yer alıyor. Toplamda 44 ülkenin oranlarının baz alındığı listede Türkiye’den sonra Hindistan geliyor. Hindistan’ı Brezilya, Güney Afrika, Kolombiya ve Endonezya takip ediyor.

Türkiye İstatistiklerinde Hemşirelerin İş Yoğunluğu

Hemşireler Günü Kutlu Olsun

Türkyede kaç hemşire var sorusuna cevap olarak toplamda 198 bin 465 hemşirenin bulunduğunu belirtmiştik. Bu durumda akıllara hemşirelerin iş yoğunluğunu da getiriyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamalarda ülkemizdeki hemşirelerin iş yoğunluğuna da değinildi. Buna göre Türkiye’de bir hemşirenin bakmakta olduğu hasta sayısı 431 olarak bildirildi.

Elbette bu durum pandemi dahilinde ortaya çıkan bir oran olarak belirtiliyor. Her ne kadar Türkiye, pandemi ile mücadelede iyi bir konumda bulunsa da hemşirelerin iş yoğunluğu oldukça yüksek.

Türkiye’de Hemşire ve Doktor Yoğunluğu

Türkiye sağlık istatistiği kapsamında hemşirelerin oranı ile doktorların oranları da karşılaştırıldı. Buna göre de 1 Ocak 2020 tarihinde yapılan incelemeden alınan verilere göre hemşirelerin doktorlara oranı 1.2 olarak belirtildi. Bu oran OECD ülkeleri ortalamasının yine altında kalıyor. 2017 verilerine göre OECD oranı 2.7 olarak belirtilmiştir.

Hemşirelerin doktorlara oranı listesinde başı Japonya çekiyor. Japonya’da bu oran 4.7 olarak açıklanmıştır. Japonya’yı da 4.5 oranı ile İrlanda takip ediyor. Listede Finlandiya, ABD ve İsviçre’nin de oranları oldukça yüksek. Tüm bu ülkeler OECD sıralamasında üst sıralarda yer alıyor.

Listede Türkiye’nin bir altında ise komşu ülkemiz Yunanistan bulunuyor. Yunanistan verilerinden yapılan çıkarımlar ile hemşirelerin doktorlara oranı yalnızca 1 olarak belirtilmiş.

Türkiye’deki Hemşire Sayısının İvmesinde Artış Var

Türkiye hemşire sayısı verilerinden yola çıkarak yapılan bir diğer incelemede de hemşire sayısında bir artış olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan araştırmada son 20 yıla oranla hemşire sayısında büyük bir artış söz konusu.

1998 ve 2018 yıllarından alınan verilere göre ülkemizdeki hemşire sayısının yüzde 175 olarak arttığı söylenebilir.

Bakan Koca, 1.000 kişi başına düşen sağlık çalışanı ve yoğun bakım hemşiresi verilerini de kamuoyu ile paylaşıyor. Koronavirüs durumu ile zor günler geçiren ülkemizde sayı şu an için yeterli olmasa da gerekli eğitim ile süreç olumlu ilerliyor. Hemşireler günü kapsamında da OECD önergesine verdiği cevap ile de Bakanın bu konuda açıklamaları nın haberini okuyabilirsiniz.

Exit mobile version