Türk toplumunun temel taşını oluşturan aile birliği evlilik ile kurulur. Peki, evlilik başvurusu ve evlenme töreni Türk Medeni Kanunu kapsamında yasal olarak nasıl düzenlenmiştir? Evlenmek için yapılması gerekenler nelerdir? Evlendirme Töreni nerede, nasıl yapılır? İşte, tüm merak edilen yönleri ile evlilik başvurusu ve evlilik töreni…
Evlilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Evlilik başvurusu ve evlilik töreninin şekli, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 134. ile 144. maddeleri arasında ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
Türk Medeni Kanunu 134. madde düzenlemesine göre; birbiri ile evlenmeye karar veren kadın ile erkek, içlerinden birisinin oturduğu yerde bulunan evlendirme memurluğuna birlikte başvuru yapmalıdırlar. Belediye teşkilatı bulunan yerlerde evlendirme memuru, belediye başkanı ya da bu işle görevlendirdiği bir memur olabilirken, köylerde ise muhtardır.
Evlilik başvurusu, evlenmek isteyen kadın ve erkek tarafından yazılı ya da sözlü olarak yapılabilir.
a- Evlilik Başvurusunda Gerekli Belgeler
Evlilik başvurusu yapmak isteyen kadın ve erkek, başvuru esnasında nüfus cüzdanları ile nüfus kayıt örneklerini, evlenmeye engel olabilecek nitelikte hastalıklarının bulunmadığını gösteren sağlık raporlarını, başvuru yapanlardan önceden evliliği bulunan varsa ve sona ermişse buna dair belgeyi, başvuru yapanlardan küçük ya da kısıtlı bulunan varsa yasal temsilcisi tarafından imza ile onaylanmış yazılı izin belgesini evlendirme memurluğuna sunmaları gerekir.
b- Evlilik Başvurusunun İncelenmesi
Evlilik başvurusunu alan evlendirme memuru, yapılan başvuruyu ve yasal olarak başvuruya eklenmesi gerekli olan belgeleri inceler. Yapılan başvuruda bir eksiklik görürse, bu eksikliği tamamlar ya da tamamlattırır.
Eğer başvuru usulüne uygun yapılmamışsa ya da evlenmek isteyenlerden birinin evlenmeye yasal bir engeli bulunuyorsa veya evlenmeye ehil değilse, yapılan evlenme başvurusunun reddine karar verilir ve bu husus evlenmek için başvuru yapanlara derhal yazılı olarak bildirilir.
c- Evlilik Başvurusunun Reddine İtiraz
Evlenme başvurusu reddolunanlardan her biri, evlendirme memuru tarafından verilen red kararına karşı itiraz yoluyla mahkemeye başvurabilir. Yapılan itiraz, mahkeme tarafından evrak üzerinde incelenerek kesin olarak karara bağlanır.
Ancak mutlak butlan nedenlerinden birinin varlığı sebebiyle verilen ret kararına karşı yapılan itirazlar ise basit yargılama usulü uygulanarak sonuca bağlanır.
Evlenme Töreni Nasıl Yapılır?
Evlendirme memuru, yapılan başvuruyu uygun bulur ya da başvuruyu ret kararı mahkeme tarafından kaldırılırsa, evlenmek isteyenlere evlenme gün ve saatini bildirir ya da evleneceklerin isteği üzerine onlara evlenme izin belgesini verir. Bu evlenme izin belgesi, herhangi bir evlendirme memuru huzurunda, verildiği günden başlayarak altı ay içinde evlenebilme hakkı sağlayan bir belgedir.
Ancak evlenme koşullarının bulunmadığı anlaşılır ya da başvuru için verilen belgelerin verilme tarihleri üzerinden altı ay geçerse, evlendirme memuru evlenmek isteyenler arasında evlenme törenini yerine getiremez.
a- Evlendirme Tören Yeri
Evlenme töreni ise, evlendirme dairesinde ya da evlenecek kadın ve erkeğin istemi bulunuyorsa evlendirme memurunun uygun bulduğu diğer yerlerde, evlendirme memuru ile ayırt etme gücüne sahip olan ergin iki tanığın huzurunda açık olarak yapılır.
b- Evlendirme Töreninin Şekli
Evlendirme töreni ya da merasimi esnasında evlendirme memuru, evlenmek isteyen kadın ve erkekten her birine birbirleri ile evlenmek isteyip istemediklerini sorar. Evleneceklerin olumlu anlamdaki sözlü cevapları anında evlenme oluşur ve evlilik memuru da evlenmenin her iki tarafın karşılıklı rızasıyla kanuna uygun bir şekilde yapılmış olduğunu açıklar.
c- Aile Cüzdanı ve Dini Tören
Evlenme töreni sona erer ermez, evlendirme memuru evlenen eşlere bir aile cüzdanı verir. Bu verilen aile cüzdanı gösterilmeksizin evlenmenin dini töreni ise gerçekleştirilemez.