Yeni kimlik şifresi nasıl alınır ve nerelerde kullanılır? Yeni kimlik kartı şifresi ne işe yarıyor? Yeni kimlik şifre değiştirme nasıl yapılır? Yeni kimlik şifresi nasıl kullanılır? Tüm bu soruların en temel çıkış noktası aslında yeni alınan kimlik kartları zarf içerisinde çıkan şifredir.
Hayatlarımızın bir parçası haline gelen, maliyetten ve zamandan tasarruf etmeyi sağlayan teknolojik kolaylıklar kapsamında uygulaması başlayan yeni kimlik kartlarının kullanım alanları oldukça geniş kapsamlı bulunuyor.
Banka kartı benzeri olan, kullanıcılarının işlerini kolaylaştırarak teknolojiyi günlük yaşam ile birleştiren bu kimlik kartlarında bulunan yeniliklerden birini de kimlik kartlarına tanımlı şifreler oluşturuyor.
Yeni Kimlik Kartı Özellikleri ve Şifreleri
Başta güvenlik kriterleri ve uyumluluk olmak üzere uluslararası standartlara sahip olan ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sistemine sahip kimlik kartları için her karta özel bir şifre tanımlaması yapılıyor. Bu sayede yalnızca sahibi tarafından kullanımı sağlanan bu kartlar ile vatandaşların iş ve işlemlerini güvenli ve kolay bir şekilde gerçekleştirmeleri hedefleniyor.
Taklit edilemez şifreli yeni kimlik kartları sahip oldukları yüksek güvenlik ile kimlik sahteciliğinin önlenmesi konusunda önemli bir aşamayı gerçekleştirmiş durumda. Yine çipli olan bu kartlar çok sayıda e-devlet uygulamaları ile de entegrasyon sağlıyor. Uluslararası standartlara sahip bir akıllı kartın kullanıcısına sunduğu tüm güvenlik özelliklerini destekleyen kart içindeki her tür elektronik veri de kimlik şifreleri ile koruma altına alınıyor.
Yeni Kimlik Şifresi Kullanım Alanları
Eski tip nüfus cüzdanlarının değiştirilme süreci devam ederken, bu geçiş tamamlandığında resmi bütün işlemler ise kimlik kartı ile gerçekleştirilebilecek. Ehliyet, sağlık karnesi, seyahat belgesi ve pasaport gibi belgelerin tümünün yerine de kimlik kartları geçebilecek ve hem ulusal hem de uluslararası işlemlerde bu kartlar geçerli olacak. Kredi kartı gibi de kullanılacak kimlik kartlarının, bu işlemler açısından aktif hale getirilmesi ise şifre girişleriyle mümkün olabilecek.
Kimlik kartlarında bulunan şifreler ise üçüncü kişilerle paylaşılmaması gereken ve kişiye özel tanımlanan bilgiler kapsamında yer alıyor. Çok sayıda online başvuru işleminde kullanılacak kimlik kartları vasıtasıyla bireylerin bilgilerine elektronik ortamdan ulaşma imkanı da bu şifrelerle sağlanıyor. Bu şifre sayesinde vatandaşların bireysel bilgileri noktasında gizlilik ve güvenlik sağlanmış oluyor. Ayrıca kimlik şifreleri, kamu kuruluşlarında kimlik doğrulama işlemlerinde de kullanılabiliyor. Bu sayede sahte kimlik kartı kullanımı da engelleniyor.
Kimlik Doğrulama Nedir?
Yeni kimlik kartlarının kullanımı için gerek duyulan şifre, kamu hizmeti veren kurumların hizmetlerinden yararlanabilmek için gerekli kimlik doğrulamasında da kullanılıyor. Kimlik doğrulama sadece kimlik sahibinin bilebileceği şifre ile elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.
Kimlik Kartı Şifresi Nasıl Alınır?
Yeni kimlik kartı için başvuru yapıldığında, kimlik kartı kişiye özel bir zarf içinde şifre ile beraber sunuluyor. Kapalı zarf içinde 6 haneli olan bu kimlik şifresi, kimlik kartı kullanımını sağlayan “doğrulama kodu” olarak da isimlendiriliyor. Bu nedenle kimlik şifresinin bulunduğu zarfın, iyi muhafaza edilmesi de önem taşıyor. Bu nedenle kimlik kartının mutlaka zarf içinde teslim alınmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Yine zarfın kapalı olması, yırtılmaması, yıpranmaması noktasında da dikkatli olunması gereklilik arz ediyor. Bu özellikleri taşımayan zarfın değiştirilmesini talep hakkı açısından, görevli memurun yanında zarfın kontrolünün yapılması da vatandaşlar açısından oldukça önem taşıyor. Zarf içinden çıkan kimlik kartlarının şifresi ise kimlik kartının teslim alınması ile aktif hale geliyor. Yeni kimlik şifre değiştirme e-devlet üzerinden ilk kez kullanacaklar için yapılan bir işlemdir.
Yeni Kimlik Şifresi Nasıl Değişiyor? Yeni Kimlik Şifre Değiştirme Nasıl Yapılır?
Verilen şifreler, sistem tarafından oluşturulduğu için, kolaylıkla unutulabilecek dizilimler içerebilir. Bu nedenle vatandaşların unutmayacakları şifreleri alabilmeleri içinde şifre değiştirme işlemleri de KİOSK olarak adlandırılan cihazlar ile yapılabiliyor. Bu cihazlar Nüfus Müdürlüklerinde bulunuyor. Kimlik kartı ve zarf içinde verilen şifre ile KİOSK üzerinden giriş yaparak şifre değiştirmek mümkün oluyor. Bu esnada biyometrik doğrulama (sisteme kayıtlı fotoğraf ve parmak izi), kişisel mesaj sorusu ya da PIN kodu seçeneklerinden birini tercih ederek işlem gerçekleştirilebiliyor. Kiosk kimlik kartı şifre değiştirme işlemi bu şekilde gerçekleştirilir.
Kimlik kartı teslim alındıktan sonra KİOSK kullanımı ile PIN şifresinin değiştirilmesi zorunlu değilse de tavsiye edilen bir uygulamadır. İlk verilen şifrenin kolaylıkla unutulabilmesi ve kaybolabilmesi ihtimaline karşı bu işlem öneriliyor. Yeni kimlik şifre ne işe yarar ekşi aramalarında da detaylıca bilgi alabilmeniz mümkündür.
Yeni Kimlik Şifre Zarfımı Kaybettim Ne Yapmam Gerekli? Yeni Kimlik Şifresini Kaybettim!
Bütün özene karşın yine de zarfın kaybedilmesi ya da şifrenin unutulması halinde ise İlçe Nüfus Müdürlüklerinde yer alan KİOSK’lar üzerinden yeniden kimlik kartı şifresi oluşturulabiliyor. Yeni kimlik şifresi oluşturmada da biyometrik doğrulama, kimlik kartının arka yüzünde bulunan PUK kodu ya da kişisel mesaj sorusu gibi seçenekler ile yeni şifre oluşturulması mümkün olabiliyor.