Tüketici Mahkemesi Nedir? Hangi Davalar Tüketici Mahkemelerinde Görülür?

Tüketici mahkemesi nedir? Artan

Tüketici mahkemesi nedir? Artan tüketime bağlı olarak tüketici uyuşmazlıkları da yıldan yıla artış gösteriyor. Peki, tüketici uyuşmazlıklar açısından önemli bir çözüm mercii olan Tüketici Mahkemesi kararları nasıl uygulanır? Tüketici mahkemesinde duruşma oluyor mu? Tüketici Mahkemelerinde yargılama usulü nasıldır? İşte, tüm merak edilen yönleri ile Tüketici Mahkemesi nedir konusu…

Tüketici Mahkemesi Nedir? Tüketici Mahkemesi Kararları Nasıl Alınır?

Tüketici Mahkemesi Nedir? Hangi Davalar Tüketici Mahkemelerinde Görülür?
Tüketici Mahkemesi Nedir? Hangi Davalar Tüketici Mahkemelerinde Görülür?

Tüketici mahkemesi nedir? Bu mahkeme tüketiciye yönelik uygulamalardan ve tüketici işlemlerinden doğan anlaşmazlıklara (Yasada belirlenen parasal sınırın üzerinde ise) bakan ve bu alanda uzmanlaşmış özel nitelikli bir ilk derece ihtisas mahkemesidir.

Tüketici mahkemeleri, ihtiyaç durumu da gözetilerek yargı çevresinde özel bir ilk derece mahkemesi olarak kurulur. Ayrı bir tüketici mahkemesi kurulmamış yargı çevrelerinde ise tüketici ile ilgili uyuşmazlıklara, tüketici mahkemesi sıfatı ile asliye hukuk mahkemelerinde bakılır.

Tüketici Mahkemelerinin nitelikleri ve görev alanları ise 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir.

Tüketici Mahkemesinin Görevleri Nelerdir? Tüketici Mahkemesi Dava Açma Şartları Nelerdir?

Tüketici Mahkemesi Nedir? Hangi Davalar Tüketici Mahkemelerinde Görülür?

Tüketici mağduriyetini gideren tüketici mahkemesi nedir? 6502 sayılı Kanun 73/1 düzenlemesi uyarınca, Tüketici Mahkemelerinin görev alanı “Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalara” bakmak olarak belirlenmiştir.

6502 sayılı Kanun uyarınca, 2022 yılı için illerde 15.430 Türk Lirası, ilçelerde ise 10.280 Türk Lirası parasal sınırın üzerindeki tüketici uyuşmazlıkları yönünden başvuru Tüketici Mahkemesine yapılır. Bu sayılan parasal değerlerin altındaki uyuşmazlıklarda ise başvurunun Tüketici Hakem Heyetine yapılması zorunludur.

Yine Tüketici Mahkemeleri aynı zamanda Tüketici Hakem Heyetleri tarafından verilen kararlara karşı yapılan itirazları da incelemekle görevlidir.

Tüketici mahkemesi nedir? Bu genel açıklamalar ışığında, belirtilen parasal sınırın üzerinde (bu parasal sınır her yıl yeniden değerleme oranı kadar artar) olmak kaydıyla tüketici işlemlerinden doğan uyuşmazlıklar ve tüketici uygulamalarından doğan uyuşmazlıklar ile Tüketici Hakem Heyeti kararlarına karşı yapılan itirazlar Tüketici Mahkemelerinin görev alanına girer.

Tüketici Mahkemelerinde, Tüketici Hakem Heyeti kararına itiraz üzerine verilecek kararlar kesin niteliktedir. İtiraz üzerine verilen bu kararlara karşı istinaf ya da temyiz yoluna başvurmak mümkün değildir.

Tüketici Mahkemesine Başvuru Nasıl Yapılır? Tüketici Mahkemesi Ücret Alıyor mu?

Tüketici Mahkemesi Nedir? Hangi Davalar Tüketici Mahkemelerinde Görülür?

Yukarıda açıklanan kriterler uyarınca (parasal değer sınırının aşılması ve işin tüketici hukuku alanında kalması gibi) Tüketici Mahkemesinin göre alanına giren uyuşmazlıklarda, bir dava dilekçesi ile dava açılabilir. Dava dilekçesi ekinde tüketicinin elinde olan garanti belgeleri, satış sözleşmeleri ile fatura gibi delil niteliği taşıyabilecek belgelerinde mahkemeye sunulması gerekir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun düzenlemesi uyarınca, tüketiciler tarafından Tüketici Mahkemesine açılacak davalar harçtan muaftır ve bu nedenle dava açma esnasında herhangi bir harç ödenmesi de gerekmez.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a 22.07.2020 tarihinde eklenen 73/A maddesi uyarınca, Tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. Yani “zorunlu arabuluculuk” söz konusudur ve bu bir dava şartıdır. Tüketici mahkemesi nedir konusunda açıkça arabulucuya başvurmadan dava açılması durumunda dava usulden reddedileceği belirtilmektedir.

Tüketici davalarında arabuluculuk zorunlu mudur konusunda bilgi almak isterseniz, bu yazımızı detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Tüketici Mahkemelerinde Yargılama Nasıldır? Tüketici Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?

Tüketici Mahkemesi Nedir? Hangi Davalar Tüketici Mahkemelerinde Görülür?

En çok merak edilenlerden birisi tüketici mahkemesi nedir ve tüketici mahkemesi ne kadar sürer konusudur. Mahkemenin ne kadar süreceği, yargılama ve delillere bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Tüketici mahkemelerinde görülen davalarda basit yargılama usulü uygulanır. Bu şekilde tüketicilerin hızlı bir şekilde uyuşmazlıklarını çözümlemeleri hedeflenmiştir.

Basit yargılama usulünde, davacının dava dilekçesine, davalı davaya cevap dilekçesi ile yanıt verir. Bu usulde “iddianın ve savunmanın genişletilmesi yasağı”, davacı açısından dava dilekçesinin verilmesi ile,  davalı açısından ise cevap dilekçesinin sunulması ile başlar.

Tüketici mahkemesi nedir? Tüketici mahkemelerince (Tüketici Hakem Heyeti kararları üzerine yapılan itirazları sonlandıran kararlar dışındaki) verilen kararlara karşı, davacı ve davalı ya da vekilleri Bölge Adliye Mahkemeleri nezdinde istinaf kanun yoluna başvurabilirler.