Truva atı tarihin en akılda kalan olaylarına sahne olan bir alan olmuştur. Küçük bir alandan yola çıkılarak gerçekleştirilen savunma, o dönemin şartları açısından bir hayli önemlidir.
Truva Atı Efsanesi Gerçek mi? Barış Geldiği Anda Neden Yeniden Savaşlar Başladı?
Truvalıların barışı getiren son hamleyi yaptıkları şeklindeki rivayet hemen herkes tarafından bilinmektedir. Çanakkale Boğazı mevkiinde binlerce yıl önce meydana gelen kalıcı barış amacı, her şey sonuçlandıktan sonra oluşan bir tecavüz hikayesi ile tamamen suya düşmüştür. Durmaksızın devam eden savaşlar serisine devam edilmiş, bugüne kadar da bu hikaye sürmüştür. Resmi belgeler kısmında tam sonuçlar alınamasa da Truvalıları yakından tanımak gerekiyor.
1. Troya Coğrafi Açıdan Arzulanan Bir Şehir Devleti | Truvalılar Kimdir? Truva Atı Nerede Hangi Şehirde?
Truva atı oluşturulduğu Hisar mevki, binlerce yıl önce en verimli toprakların olduğu yer olarak bilinmekteydi. Zengin bir bölge olması nedeniyle Marmara ve Balkanlar arasında köprü niteliği görüyordu. Verim açısından beklentileri karşılaması nedeniyle şehir devleti olarak gelişimini sürdürmekteydi.
Troya ören yeri alüvyonlar etkisiyle 46 katmanlı ve kıyıya uzaklaşmış özelliktedir.9 Şehir bu bölgede birbirinin üzerine kurulmuş halde durmaktadır.Bu alan küllerinden yeniden doğan bir özelliğe sahiptir. Aynı yerde belirli aralıklarla şehir sürekli yenilenmiştir. Göbeklitepe bölgesinin de bu alan gibi yapılmaya çalışıldığı bilinmededir.3500 sene boyunca bu döngünün başarılı şekilde devam ettirildiği bilinmektedir.Kendi yapısını korumayı başaran bu sistem aynı zamanda sürekli hedef de olmuştur.İlyada destanı bu bölgedeki yaşanan olaylara nazaran yapılmıştır.Troya Truva atı için Yunanistan Kahramanlar Çağı nişanı tanımlaması uzun süre sorunsuz şekilde toplumsal varlığın sürdürülmesiyle alakalıdır.Roma Dönemi’ndeki kötü olaylara çözüm olarak Truva’nın kurulduğu iddia edilmektedir.
2. Truvalılara Ne Oldu? Truvalılar İyi miydi Kötü mü Tartışmaları Devam Ediyor
Truva atının içi gerçek Troya’nın neresi olduğu eskiden beri tartışılan bir konu olmuştur. Homeros ve İlyada üzerinden savaş hikayesi olduğu gibi, basit yer anlaşmazlığı şeklinde de açıklamalar yapılmaktadır.
Homeros ve İlyada hikayesine göre, Mö 5. yüzyılda, yazılı kültüre geçiş döneminde simgesel olarak 10 senelik savaşlar yapılmıştır. Bu simgesel savaşların bir daha asla savaş olmaması için gerçekleştirildiği bilinmektedir.Troya’nın bu döneminde bir daha asla aşık olunmaması gerektiği üzerine kurulu bir düzen vardır.Beklenmedik olaylar Mitolojide en güzel tanrıça olarak seçilmiş Afrodit’in Homeros’u Troyalı Paris’e aşık etmesi ile oluşur. Sparta kralının sarayından Helen kaçırılır. Yaşanan olay hakaret olarak kabul edilir.Kaçırılma olayı ardından Menelaus ve kardeşi Mikenli Agamemnon Troya’ya saldırmak üzere harekete geçer. Aka ordusu ile Troya surlarının kuşatılmasına karar verilir.
Hikayeyi bu şekilde ele almak gerektiğinde Truva savaşı oldukça boş bir nedenden ötürü meydana gelmiştir. Barış için aşkın yasaklanmasının arka planı mantıklı bir süreci gösterse de yanlış bir yönlenme olduğu da aşikardır. Bazı rivayetler, bu durumun da oyalama taktiği olduğunu söylemektedir. Zaten savaş çıkarmak için barışın alet edildiği bir süreç olduğu da düşünülmektedir. Tarihi bilgilerde kesinlik olamaması çarpıtma yazılarla alakalı olarak değerlendirilebilir.
3. Truva Atı Nerede | Truva Atı’nın Hikayesi | Çanakkale’deki Truva Atı Gerçek mi?
Truva savaşçısı niteliğindeki askerler, Aka ordusunu toplamak üzere Troya surlarına saldırıyı amaçlamışlardır. Poseydon veya Apollon tarafından inşa edildiği bilinen surlar bir at hazırlanarak yıkılmaya çalışılmıştır. Tarih yorumcuları bu durum için Troya içerisine Truva Atı (Trojan) eklenerek içeriden topluluğu ele geçirme durumuna işaret eder. Troya ve Truva atı şeklinde ayrım yapılmasının nedeni de budur. Aynı olana karşı düşmanlık ifade eder.
Başlangıçta iyi niyet göstergesi olarak sunulan Truva atı Troya Atı şeklinde hediye olarak verilmiştir. Ancak matem dönemini de fırsat bilen bu küçük kesim şehri günlerce yağmalamak için fırsat bulmuştur. Bir anlamda Doğu Roma Dönemi’nin aşırılık zamanları yeniden gelmiş ve barışı amaçlayan toplumlar hedefe konmuştur.
Truvalılar Türk mü | Hitit mi?
Türkler ve Hititler en eski yerleşim alanlarında birlikte hareket eden topluluklardır. Troya isminin de aslında bugünkü Türkiye isminin orijinal hali olduğu biliniyor. Meydana gelen savaşlar ve şehirlerin farklı etnik kökenler tarafından yağmalanması isimlerde de değişikliklere neden olmaktadır.
Truva Atı Orijinali Nerede? Truva Atı Tarihi Açısından Göbeklitepe Yorumu
Truva atı nerede sorusu Çanakkale’de sembolik ahşap at olarak yanıtlanmaktadır. Bazı tarih yorumcularının Göbeklitepe ile Troya’yı barışın kalıcı şekilde gelmesi açısından da değerlendirdiği görülmektedir.
hakkında ayrıntılı bilgileri inceleyerek derinlemesine bilgi alabilirsiniz. Çanakkale gezi rehberi hakkında araştırma yapabilirsiniz.