Trafik Kazası Tazminat Davası Nedir? Ölümlü ve Yaralamalı Trafik Kazalarında Talep Edilebilecek Tazminat Türleri Nelerdir?

Ülkemizde birçok ocağın sönmesine

Ülkemizde birçok ocağın sönmesine neden olan trafik kazaları, halen daha canımızı yakmaya devam ediyor. Trafik kazalarının önlenebilmesi ve can kayıplarının önüne geçilebilmesi için tedbirler ise yetkililer tarafından alınmaya çalışılıyor.

Biz, bu yazımızda “Trafik Kazası Tazminat Davası” hakkında merak edilenler ile ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında hangi tazminatların hangi koşullarda istenebileceği gibi soruların yanıtlarını bir araya getireceğiz…

Trafik Kazası Tazminat Davası Nedir?

Motorlu bir aracın dahil olduğu ya da neden olduğu, ölüm, yaralanma ya da tarafların mallarında zarara yol açan kazalara trafik kazası ve bu kaza için açılacak tazminat davasına da trafik kazası tazminat davası adı verilir. Trafik kazası tazminat davasının yasal ve hukuki dayanağı 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 49 ve devamı maddelerinde düzenlenen haksız fiil hükümlerinden kaynaklanmaktadır.

Trafik Kazası Tazminat Davası Kim Tarafından Açabilir? Kime Karşı Açılır?

Trafik kazası tazminat davasını, yaralamalı kazalarda yaralanan kişi, ölümlü kazalarda ise ölenden hayattayken maddi ya da manevi destek gören kişiler açabilirler. Ölenin eşinin, çocuklarının, anne ve babasının ölenden destek aldığı karine olarak kabul edilir. Bu sayılanlar dışında kalanların dava açabilmek için ölen kişiden destek aldıklarını ispatlamaları gerekir.

Trafik kazası nedeniyle açılacak maddi ya da manevi tazminat davaları ise araç sürücüsüne, aracın sahibine, aracın işletenine veya sorumluluğu oranında sigorta şirketine karşı açılabilir.

Ölümlü Trafik Kazalarında İstenebilecek Tazminatlar Nelerdir?

Türk Borçlar Kanunu 53. Madde düzenlemesi uyarınca, ölümlü bir kaza meydana geldiğinde ölen kişinin yakınları,

Manevi Tazminat Davası açabilirler.Ölenin cenazesi nedeniyle yapılacak tüm masrafları talep edebilirler.Ölüm hemen gerçekleşmemişse, trafik kazası sonrası yaralanan kişinin ölene dek geçen zamandaki tüm tedavi giderlerini isteyebilirler.Yine ölenden destek gören kişiler ve yakınları “Destekten Yoksun Kalma Tazminatı” talep edebilirler.

Yaralamalı Trafik Kazalarında İstenebilecek Tazminatlar Nelerdir?

Yaralanmalı trafik kazası sonucu yaralanan, Türk Borçlar Kanunu 54. Madde uyarınca;

Manevi tazminat davası açabilir.Yaralanması nedeniyle yaptığı tüm tedavi giderlerini isteyebilir.Kazanç kayıplarını, trafik kazası nedeniyle çalışma gücünde eksiklik olacaksa buna dair kayıplarını, ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplarını talep edebilir.

Trafik Kazası Tazminat Davalarında “Manevi Tazminat Talebinde” Öne Çıkan Hususlar

Yaralamalı ya da ölümlü trafik kazalarında istenebilecek manevi tazminat yönünden mahkemece yapılacak değerlendirmede dikkat edilecek ölçütler ise şu şekilde sayılabilir;

Kazaya karışanların maddi durumları,Kazanın oluş şekli,Tarafların kusur oranları,Hak ve Nesafet ölçüleri

Manevi tazminat davalarında, kişilerin olay nedeniyle duydukları elem ve ızdırap, hak ve nesafet ölçüsünde karşılanmaya çalışılır ancak bu durumun sebepsiz zenginleşmeye neden olmamasına dikkat edilir.

Trafik Kazası Tazminat Davalarında Görevli Mahkeme

Trafik kazası tazminat davasında görevli mahkeme ise kural olarak Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir.  Ancak Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca aracın sigortasını yapan şirkete karşı açılacak davalarda görevli mahkeme ise Asliye Ticaret Mahkemesi’dir.

Trafik Kazası Tazminat Davalarında Zamanaşımı Süresi

Trafik kazası tazminat davalarında dava açma hakkı olanlar, olaydan ve zarardan haberdar oldukları andan başlayarak iki yıl içinde ve her durumda olayın (kazanın) meydana gelmesinden itibaren on yıl içinde ilgili davaları açmaları gerekir.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise, Karayolları Trafik Kanunu 109/2 maddesi uyarınca, trafik kazası nedeniyle Türk Ceza Kanunu kapsamında bir suç ortaya çıkmışsa, bu suçlar için öngörülen zamanaşımı süreleri de dava açma zamanaşımı olarak uygulanır. Trafik kazalarında yaralanma durumunda “taksirle yaralama suçu”, ölüm olmuşsa “taksirle ölüme sebebiyet verme suçu” söz konusu olacaktır. Bu suçlar için öngörülen dava zamanaşımı süresi maddi ve manevi tazminat davalarının açılmasında dava açma süresi durumuna gelir.