Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nedir? Cezası Ne Kadardır?

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nedir

Bu yazımızda, kanun koyucu tarafından mevzuatımıza konulmuş Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu nedir? Cezası ne kadardır? Yargılama yapma görevi hangi mahkemeye aittir? Gibi soruların yanıtlarını sizler için bir araya getirdik… Çünkü trafik kazaları ve sonucunda oluşan can ve mal kayıpları, ülke olarak karşılaştığımız başlıca sorunlar arasında yer alıyor.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nedir?

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 179. Madde kapsamında düzenlenmiştir. TCK 179. Madde metni uyarınca;

(1) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.”

Düzenlemesi ve hükümlerine yer verilmiştir. Bu anlamda trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu, ulaşım araçlarının başkalarının hayatını, sağlığını ya da mal varlığını tehlikeye düşürecek şekilde kullanılması ile alkol ya da uyuşturucu madde etkisiyle veya başka bir nedenle emniyetli şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olunmasına karşın araç kullanılması ile meydana gelir.

Bu Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu, trafikte düzeni ve kamu güvenliğini sağlama amacı ile getirilmiş bir suçtur. Madde düzenlemesine göre, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu üç farklı şekilde işlenebilir.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Nasıl İşlenir? Cezası Ne Kadardır?

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu, yukarıda belirttiğimiz gibi üç farklı şekilde işlenebilir ve madde içerisinde de üç fıkra halinde düzenlenmiştir. Buna göre;

·           TCK 179/1 fıkrasına göre söz konusu suç, kara, deniz, hava ya da demiryolu ulaşımının güven içerisinde akışını sağlamak amacıyla konulmuş her tür işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak veya teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı ya da mal varlığı bakımından tehlikeye neden olarak işlenebilir. TCK 179/1 fıkrasının cezası bir yıldan altı yıla kadar hapis cezasıdır.

·           TCK 179/2 fıkrasına göre yine bahse konu suç, kara, deniz, hava ya da demiryolu ulaşım araçlarının kişilerin hayat, sağlık ya da mal varlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare edilmesi yoluyla işlenebilir. TCK 179/2 fıkrasının cezası üç aydan iki yıla kadar hapis cezasıdır.

·           TCK 179/3 fıkrası uyarınca trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu yine alkol ya da uyuşturucu madde etkisiyle veya başka bir neden ile emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olunmasına karşın araç kullanılarak işlenebilir. TCK 179/3 fıkrasının cezası da üç aydan iki yıla kadar hapis cezasıdır.

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi şikayete bağlı değildir. Bu anlamda bu suçtan soruşturma savcılık tarafından ihbar üzerine ya da suçun işlendiğinin öğrenilmesi üzerine kendiliğinden başlatılır. Bu suç şikayete tabi bir suç olmadığından, uzlaşma kapsamındaki suçlardan da değildir.

Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçunda Görevli Mahkeme Hangisidir?

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan yargılama yapma görev ve yetkisi ise Asliye Ceza Mahkemesine aittir.

Bahse konu suçtan kovuşturma yani yargılama, suçun işlendiği yer Asliye Ceza Mahkemesi önünde yapılacaktır.

Exit mobile version