Toz Böceği Nedir? Nasıl Oluşur? Nasıl Baş Edilir?

Toz Böceği Nedir? Nasıl Oluşur? Toz böceği, gözümüzle göremediğimiz kadar küçük olmasına rağmen hassas cilde sahip herkese zarar verebilen bir böcek türüdür. Toz böceği ısırığı cildi hassas olan kişilerde aşırı kaşınma ve kızarıklık gibi sorunlara sebep olabilir.Akar ya da mite (mayt) olarak da bilinen bu canlılar eklem bacaklı böcekler familyasında yer almaktadır. Bu canlılar hassas […]

Toz Böceği Nedir? Nasıl Oluşur?

Toz böceği, gözümüzle göremediğimiz kadar küçük olmasına rağmen hassas cilde sahip herkese zarar verebilen bir böcek türüdür. Toz böceği ısırığı cildi hassas olan kişilerde aşırı kaşınma ve kızarıklık gibi sorunlara sebep olabilir.Akar ya da mite (mayt) olarak da bilinen bu canlılar eklem bacaklı böcekler familyasında yer almaktadır. Bu canlılar hassas cildi olanlar dışında astım rahatsızlığı olan kişilere de oldukça zarar verebilmektedir.

Toz böcekleri daha çok yeteri kadar temizlik yapılamayan yerlerde ve güneş görmemesi nedeniyle rutubetli yerlerde bulunmaktadır. Evdeki rutubet ve havasızlık bu gözle görülemeyen böceklerin çoğalabilmeleri için uygun ortamı yaratmaktadır.Halk arasında toz karı veya beyaz nem böceği olarak da bilinmektedir. Boyutları 0,2 mm ile 0,5 mm arasında değişmektedir. Ve beyaz renkte olduklarından dolayı görülememektedir. Bundan dolayı toz böceği gözle görülür mü? sorusunu hayır görülemez olarak cevaplamak durumunda kalıyoruz.

Yetişkin bir toz böceği yaşam ortamlarında 6 haftaya kadar hayatta kalabiliyor. Ve dişi toz böcekleri bu süre zarfında 40 ile 80 yumurta bırakarak çoğalabiliyor. Yumurtadan çıkan bir böcek ise 4 hafta sonunda yetişkin hale gelebiliyor. 100 gram kadar bir ev tozu içerisinde ortalama 19 bin adet toz böceği barınabilmektedir. Bu kadar küçük bir canlıyı gözle görmek ne yazık ki mümkün değildir.Akıllarınıza gelebilecek olan toz böceği neden olur sorusunu ise şu şekilde cevaplayabiliriz. Toz böcekleri dökülen insan derilerinin nem ve rutubet ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan mantarların gelişmiş türleridir diyebiliriz.

Toz Böceği Nerelerde Bulunur?

Toz böcekleri yeterince havalandırılmayan yataklarda, temizliği yapılmamış halılarda sıklıkla bulunmaktadır. Bu böcekler gözle görülmediğinden dolayı insanlar tarafından çokta fazla önemsenmemektedir.Yatak ve halıların dışında güneş ışığı görmeyen her yerde bulunabilen bu böcekler aslında oldukça zararlı canlılardır. Koltukların dip noktaları, süpürgelikler, dolap üst kısımları toz böceklerinin yaşam alanları arasında sayılabilmektedir. Ayrıca içerisinde nem barındıran yastıklarda toz böcekleri için uygun üreme alanlarıdır.

Toz böceği, genel bir tabir ile ışık görmeyen rutubetli alanları seven bu canlılar kolay üreyebilme özellikleri ile kısa süre içerisinde geniş alanlarda rahatsızlık verebilmektedirler. Bu böcekler insanların deri kalıntıları ile beslendikleri için en çok halı, yatak ve mobilyalar üzerinde yaşarlar. 

Toz Böceği İnsana Zarar Verir mi?

Toz böceği ısırığı daha çok hassas cilde sahip insanların vücutlarında kaşıntılara ve kızarıklıklara sebebiyet vermektedir. Toz alerjisi olarak bilinen rahatsızlığın asıl sebebi de bu canlılardır. Kaşıntıya sebebiyet verdikleri ciltte verdikleri rahatsızlık sebebiyle deri deformelerine neden olurlar. Cilt rahatsızlıklarından daha ciddi verdiği bir rahatsızlıkta solunum rahatsızlığıdır. Özellikle yatak, yastık ve battaniye gibi alanlarda bulunduğu için astım rahatsızlığı olan kişilerde doğrudan solunum yolu ile vücuda girerek ciddi problemlere sebep olabilmektedir.

Toz böceği ısırığı bazı durumlarda tehlikeli olabilmektedir.Özellikle çocukların ve yaşlı insanların bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için daha büyük hasarlar verebilen toz böceği aslında son derece zararlı varlıklardır. Bu canlılar aracılığı ile zayıf bünyeli kişilerde alerjik nezle ve astım ciddi hasarlar verebilmektedir.Toz böcekleri ayrıca cilde verdikleri rahatsızlık nedeniyle atopik dermatit denilen alerjik egzamaya da sebep olabilmektedir.

Toz Böceğinden Nasıl Kurtulurum?

Toz böceğinin her yerde olabileceğini ve zararlarını öğrendikten sonra doğal olarak akıllara gelen ilk soru toz böceğinden nasıl kurtulurum, oluyor. Aslında bu gözle görülmeyen ve çok çabuk üreyebilen canlılardan kurtulmak oldukça zor.Bu böceklerle verilen savaşa ilk olarak yoğun şekilde yaşadıkları yatak odaları ile başlamalıdır. Toz böceği 55 derece üzerindeki ortamlarda 1 saatten daha fazla yaşayamaz. Bu nedenle yataklarımızda kullandığımız örtülerin en az haftada 1 kez 60 derecede yıkanması ve ütülenmeden kullanılmaması gerekmektedir.

Eğer evde yaşayan yaşlı kimseler ya da bebekler varsa bu süreyi daha da kısaltmak gerekmektedir. Ayrıca yatak odalarında peluş tarzı toz tutabilen eşyaları kullanmamak toz böceklerinin üremesine engel olacaktır.Toz böcekleri yüksek ısıda yok olduklarından dolayı yıkama işlemi sonrasında bol güneşli günlerde kurutma işlemi güneş altında uzun süre ile yapılmalıdır. Bu yöntem toz böceklerinden kurtulma noktasında tercih edilebilecek en sağlıklı doğal yöntemdir.

Toz Böceği İle Etkin Mücadele Yöntemleri

Toz böcekleri yüksek ısı altında olduğu gibi düşük ısı içerisinde de barınamazlar. Çamaşırların buzdolabında birkaç gün bekletildikten sonra yıkanması da sunulabilecek çözümler arasında yer almaktadır.Yatak ve kullanılan çarşaf arasında anti-alerjik alezlerden kullanmakta etkili bir çözüm yoludur. Bu küçük canlılar insan derisi ile beslendiklerinden dolayı alezler onları besinsiz bırakacak ve ölmelerini sağlayacaktır.

Toz böceği için ikinci en çok sevdiği yer olan halılar ise sık sık halı yıkama makineleri ile yüksek derecelerde yıkanmalıdır. Yıkama işlemi sonrasında ise güneşte kurutma işlemi ile bu zararlı canlılarla savaş verilebilir. Toz böceklerinden nasıl kurtulurum, sorusunun en doğru cevabı evde toz barındırmamak ve ilaçlama yaptırmaktır.Ayrıca toz böcekleri rutubetli ortamlarda yaşayabildikleri için odaların sık şekilde havalandırılması onların yaşam alanlarını yok edecektir.

Toz Böceğine Kesin Çözüm

Toz böcekleri ile mücadele diğer haşereler ile mücadeleden çok daha zordur. Çünkü gözle görülemedikleri için çok rahat saklanabilir ve pek çok farklı ortamda hayat bulabilmektedirler.Halk arasında toz böceği ile mücadelede çamaşır suyu kullanmak etkili bir yöntem olarak düşünülse de bu yanlış bilinen bir gerçektir. Çamaşır suları bu küçük canlıları yok etmemektedir. Ayrıca elektrik süpürgesi ile halıdan toz böceklerini arındırmanız oldukça zordur.

Toz böceğine kesin çözüm ise profesyonel böcek ilaçlama yöntemleridir. Toz böceğinden nasıl kurtulurum, diye düşünüyorsanız, ilaçlama yapmanız şarttır. Özellikle bu konuda etkin mücadelesi ile tanınan firmalar ile çalışmanız sizleri başarıya ulaştıracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta toz böceği ilacı kullanımının sisleme yöntemi ile uygulanmasıdır.Toz böcekleri diğer haşerelere karşı daha dirençli olduğu için doğru ilaçların doğru ilaçlama yöntemleri ile uygulanması son derece önemlidir.

Toz böcekleri neredeyse toz kadar küçük, beyaz toz kadar renksizdir. Bu böceklere toz akarı da denmektedir. Toz böceği ilaçlama yaptırıldıktan sonra kesin olarak kurtulabilirsiniz. Kuş biti de denilen bu böcekleri neden yok etmemiz gerekir derseniz, amaç tamamen steril olmaktır. Böcekleri nasıl yok edeceğiniz ise belirttiğimiz gibi ilaçlama yöntemidir. Toz böcekleri nasıl bir ortamda yaşar, toz böcekleri neden tozlu ortamlarda sıkça görünür yazımızda anlattık. Bu görünmeyen ama hemen hemen her yerde bulunan böceklerden yukarıda yazılı talimatlara uyarak kurtulabilirsiniz.

Exit mobile version