Ticari Servis Plakası Nasıl Alınır?

Servis plakası, trafikte aktif olarak bulunabilecek araçların resmi olduğunun bir göstergesidir. Araçların kimliklerini oluşturan plakalar, kullanım alanlarına göre belirlenirler.

Ticari Servis Plakası Nasıl Alınır?

Servis plakası, trafikte aktif olarak bulunabilecek araçların resmi olduğunun bir göstergesidir. Araçların kimliklerini oluşturan plakalar, kullanım alanlarına göre belirlenirler. Ticari servis plakaları özel olarak satılmaktadır. Bu tür plakaların harf kodu tek karakter olarak belirlenmektedir. Plakalar, Türkiye Şoförler ve Otomobiller Federasyonu tarafından araçlara verilmektedir.

İhtiyacınız olan ticari servis plakası için ticaret ruhsatı başvurusunda bulunmanız gerekir. Başvuru öncesinde zorunlu olan belgeleri tamamlamanız istenir. Başvurunuz onaylandıktan sonra plaka satın alabilir veya plaka kiralayabilirsiniz. Plaka kiralama hizmetinden yararlandığınızda, aylık olarak kira bedeli ödeyip plaka sahibi olabilirsiniz. Kale Taksi’nin sunduğu ayrıcalıklar ile güvenilir bir şekilde plaka kiralama şansınız vardır. Peki, “Servis plakası nasıl alınır?”

Verilen fiyatlarda aynı rakamlar söz konusu olduğu taktirde kura çekilir. Yönetmelikler ve süreç ile ilgili bilgiler için il belediyelerinin bildirileri takip edilmelidir.

Ticari Servis Plakası Nasıl Alınır?

Ticari Servis Plakası Nedir?

Ticari servis plakası, son yönergelere göre “L” olarak belirlenmiştir. “L” ile başlayan plakalar servis taşımacılığı sektöründe işletilebilir. Artık servis hatları, diğer taşıtlar gibi kendine özgü bir plakaya sahiptir. Ticari servis plakasına sahip olan araçlar, sadece personel ve öğrenci servis hizmetleri verebilecektir.

Turizm ve şahsi taşımacılıkta kullanılmayan servis plakaları, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren bu sektörde de zorunlu hale gelmiştir. Plakalar, servis aracının kapısı ve tavanı gibi görünebilecek yerlerde bulunmalıdır. Aksi taktirde cezai işlem uygulanabilmektedir. “L” plaka kullanmayan ancak servis taşımacılığı yapan şoförler, korsan olarak geçmektedir. Haksız rekabet oluşturan bu sistem, güvenlik birimleri tarafından denetlenmektedir.

Ticari Servis Plakası Nasıl Alınır?

Ticari Servis Plakasını Kimler Kullanmalıdır?

Ticari servis plakaları araç onarımı, özelleştirme veya aracın modifikasyonu gibi amaçlarla, römork veya motorlu araç sahipleri tarafından kullanılmaktadır. Servis plakası satın alınması için aracın mülkiyetinin satın alan kişi üzerine olması gerekmektedir.

İş amaçlı taşımacılık yapan şoförler, ticari servis plakası kullanmalıdır.  İşletme adına alacağınız ticari servis plaka için yaptığınız tek işin bu olması gerekmektedir. Ayrıca araç üretim ve onarım işlerini yapıyor olmanız gerekmektedir.

Araç test uzmanlarının da kullanma şansı olan bu plaka, halka açık yollarda yapılan test işlemleri için kullanılmaktadır. Servis plakaları, araçların asıl sahiplerinin almasının zorunlu olduğu plaka türüdür. Ek olarak herhangi bir araçta ticari servis plakası gösterirseniz, çalışanlarınız ve müşterileriniz aracı tescil ve vergi ödemek zorunda kalmadan belirli amaçlar için kullanabilirler.

Ticari Servis Plakası Nasıl Alınır?

Ticari Servis Plakası Fiyatları

Tüm ticari plakalar yıllık olarak yenilenmektedir. Kademeli yenileme takvimi, araç sahibinin soyadının ilk harfine veya aracın sahibi olan işletmenin ilk harfine göre yapılır. Servis plakası fiyatları, kullanım amacına ek olarak aracın römork ağırlığına ve yılına göre belirlenir.

Plakalar, kullanım alanı ve özelliklerine bağlı olarak T Plaka ve C Plaka olarak ikiye ayrılmıştır. Plaka kiralama fiyatları, farklı etkenlere bağlı olarak değişmekte ve güncellenmektedir. Ticari servis plaka sahiplerinden veya galericilerden kiralayabileceğiniz Ticari Taksi Plakasını, ÖTV‘li veya ÖTV’siz olarak D Segmente sahip bir araca takmanız gerekmektedir.

Exit mobile version