Teminat Mektubu Nedir? Teminat Mektubu İçin Ne Gerekli? Teminat Mektubu Türleri Nelerdir?

Teminat mektubu nedir? Ticari ilişkiler açısından önem taşıyan bir hizmet olan teminat mektubunun ne olduğu, nasıl kullanıldığı ve ne işe yaradığı merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte, merak edilen tüm yönleri ve ayrıntılarıyla, bankalar tarafından güvence altına alma amacı ile verilen Teminat mektubu nedir konusu ve detayları… Teminat Mektubu Nedir? Ne İşe Yarar? Teminat […]

Teminat mektubu nedir? Ticari ilişkiler açısından önem taşıyan bir hizmet olan teminat mektubunun ne olduğu, nasıl kullanıldığı ve ne işe yaradığı merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte, merak edilen tüm yönleri ve ayrıntılarıyla, bankalar tarafından güvence altına alma amacı ile verilen Teminat mektubu nedir konusu ve detayları…

Teminat Mektubu Nedir? Ne İşe Yarar?

Teminat mektubu nedir ne işe yarar hemen açıklayalım. Teminat mektubu nedir denildiğinde il olarak bankalar akıllara gelecektir. Bankalar tarafından yurt içinde veya yurt dışında bulunan kendi müşterileri lehine verdikleri ve bir malın teslimini veya bir işin yapılmasını ya da bir borcun ödenmesini güvence altına alan, alacaklı (muhatap) kişi veya kuruluşlara hitaben verilen garanti niteliğinde belgeye teminat mektubu denir.

Teminat mektubu ile, belirlenen koşullarda yapılması yüklenilen işin süresinde yapılabileceğini veya alınan bir borcun belirlenen sürelerde ödeneceğini güvence altına almak mümkün olur.

Teminat Mektubu Nedir ?

Bu anlamda teminat mektubu alan ilgili bankanın müşterileri, üstlenecekleri işler ya da alacakları borçlar için belirlenen süre içinde ödenmemesi veya işin yapılmaması halinde ödenmesi gerekli olan tazminat miktarının, teminat mektubu veren bankadan tahsil edileceğini güvence altına almış olurlar. Peki, banka teminat mektubu kimlere verilir?

Teminat Mektubu Nedir? Teminat Mektubu Nasıl Kullanılır?

Teminat mektubu nedir konusunda bankalarca gerçek ya da tüzel kişilere verileceği söylenmelidir. Aynı zamanda teminat mektubu türleri güvence belgesi olarak da adlandırılır. Teminat mektubu, belirlenmiş koşullarda bir işin yapılacağını veya bir malın teslim edileceğini ya da alınan bir borcun belirlenmiş sürelerde ödeneceğini göstermektedir.

Bu kapsamda, banka müşterileri yapacakları iş ya da alacakları borçları için bankalardan teminat mektubu alabilirler ve aldıkları bu mektubu, iş yapacakları ya da borç alacakları kişilere sunabilirler.

Teminat Mektubunun Tarafları Kimlerdir?

Teminat mektubu nedir? Bu mektuplarında üçlü bir ilişki söz konusu olduğu belirtilmelidir.

Lehtar yani adına teminat verilen gerek ya da tüzel kişi,Muhatap yani teminat mektubunun sunulacağı kişi ya da kurum,    Banka (Teminat veren)

Teminat mektubu nedir kısmında lehtar (borçlu), muhatap (alacaklı) ve banka arasında üç yönlü bir teminat yani güvence ilişkisi bulunur. Bu anlamda lehtar, borcu ya da yükümlülüğü ilgili banka tarafından garanti altına alınan kişidir.

Alacaklı olan tarafsa muhatap olarak isimlendirilir. Alacaklının yani muhatabın alacağı veya yaptırmak istediği işi, teminat mektubu veren banka tarafından garanti edilir.  Bu kapsamda garantör ise teminat mektubunu veren bankadır.

Teminat mektubu almayı isteyenlerin, bu konuda öncelikle bankaya başvurmaları gereklidir. Başvuru üzerine lehine teminat mektubu verilen gerçek veya tüzel kişi lehtar, teminat mektubunun sunulacağı kişi ya da kurum ise muhataptır. En kolay teminat mektubu banka, kişilerin bankalarla olan yakınlık ilişkisine göre farklılık göstermektedir.

Teminat Mektubunun Çeşitleri Nelerdir?

Farklı türleri olduğunu bilen müşteriler teminat mektubu nedir, türleri nelerdir şeklinde araştırmalar yapabilecektir. Bankalar tarafından gerçek ya da tüzel kişilere verilen ve güvence niteliği taşıyan teminat mektubunun, uygulamada bazı çeşitleri bulunmaktadır. Bunları ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Süreli yani vadeli teminat mektubu,Süresiz yani vadesiz teminat mektubu,Kesin nitelikte teminat mektubu,Geçici nitelikte teminat mektubu,Avans teminat mektubu

Bu şekilde çeşitleri bulunan teminat mektubunu almak isteyen kişinin, teminat mektubunu hangi amaçla almayı istediği önem taşır. Yine teminat mektubu almak isteyen, hangi konuda bu belgeyi kullanacağını ve bu belgeye neden ihtiyaç duyduğunu teminat mektubu almak istediği bankaya bildirmelidir.

Bu bildirim karşısında, bankalar ise belirli kriterleri (kredi puanı gibi) gözeterek teminat mektubu hesaplama işlemi yapabileceklerdir. Bu hesaplama işlemi ile belge talep eden kişiye teminat mektubu verip vermeyeceğini değerlendirir.

Bir diğer hukuki konumuz Tehiri icra hakkında bilgi almak isterseniz, Tehiri icra ne demektir? İcranın geri bırakılması koşulları nelerdir? adlı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Exit mobile version