Teknolojinin gelişmesi ve beraberinde sosyal medya uygulamaları ile mobil oyun imkanlarının artması, eşler açısından yeni problemlerin de doğmasına neden olabiliyor. Peki, teknoloji bağımlılığı nedeniyle gelişen ilgisizlik, savurganlık ve sadakatsizlik gibi durumlar boşanma davasına etki ediyor mu? Teknoloji bağımlılığı boşanma nedeni olabilir mi? Bu yazımızda teknoloji bağımlılığı ve boşanmaya dair detayları bir araya getirdik. İşte konuya dair merak edilenler…
Evlilik Birliğinden Kaynaklı Haklar ve Yükümlülükler Nelerdir?
Evlilik birliğinde, genel olarak haklar ve yükümlülüklerin ne olduğunu 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 185. Madde hükmü ile belirlenmiştir. Bu maddeye göre;
“Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur.Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler.Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar”
Düzenlemelerine yer verilmiştir. Bu düzenleme ile aralarında evlilik birliği kuran eşlerin, ortak yaşamlarındaki sorumluluklarının ne olduğu da ana hatları ile belirlenmiştir. Evlilik birliği kurulduğunda, eşler kendi rızaları ile bu sorumlulukları da üstlenmektedirler. Belirlenen bu sorumluluklara uygun davranmama durumunda evlilik birliğinin zarar göreceği de muhakkaktır.
Teknoloji Bağımlılığı, Sosyal Medya, Mobil Oyun ve Evlilik Sorumlulukları
Bu anlamda Türk Medeni Kanunu 185. Madde de belirlenen ve evlilik nedeniyle doğan sorumluluklar eğer teknoloji bağımlılığı, sosyal medya ya da mobil oyun nedeniyle yerine getirilemezse bu durum boşanma nedeni olarak ileri sürülebilmektedir.
Başka bir ifade ile teknoloji bağımlılığı tek başına bir boşanma nedeni değilken, teknoloji bağımlılığına bağlı olarak gelişen evlilik birliğini sarsacak şekilde ilgisizlik, geçimsizlik ya da çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine özen göstermeme, savurganlık veya birbirlerine sadakatsizlik gibi durumların ortaya çıkması durumunda, artık boşanma nedeninin varlığından bahsetmek mümkün olacaktır.
Yani, eğer eşlerden biri zamanının büyük kısmını sosyal medya sitelerinde ya da internette geçiriyorsa ve buna bağlı olarak evlilikten kaynaklı sorumluluklarını aksatıyor ya da yerine getirmiyorsa, eşler arasındaki ortak hayatın temelinden sarsılması nedeniyle evlilik birliğinin devamını olanaksız kılacak derecede geçimsizlik, artık boşanma sebebi olabilecektir.
1 – Teknoloji Bağımlılığı ve Sadakatsizlik
Yine teknoloji bağımlılığına bağlı olarak, internet ve sanal ortamlarda evli kişiler, başkaları ile evlilikten kaynaklı sadakat yükümlülüğüne aykırı olacak şekilde ve sıklıkta görüşüyorsa, bu durumda bir boşanma nedeni olabilecektir. Evlilik birliğinin temelinden sarsılmaması ve evliliğin sürebilmesi için, eşlerin birbirlerine karşı sadakat borcuna uygun davranmaları gereklidir. Eğer teknoloji bağımlılığına bağlı olarak, eşlerden biri sadakatsiz davranışlar içine girerse, bu da bir boşanma nedeni olarak karşımıza çıkar.
2 – Teknoloji Bağımlılığı ve Savurganlık
Teknoloji bağımlılığı nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunlar arasında, gerek pahalı teknolojik ürünlerin sürekli olarak gereksiz yere alınması, gerekse de mobil oyunlara fazlaca para harcanması gibi problemlerde ortaya çıkabiliyor. Uygulamada ve Yargıtay kabulünde savurgan davranışlarla, diğer eşin rızası olmaksızın borçlanmalar gerçekleştiren eşin, bu davranışlarının evlilik birliğini temelinden sarsabileceğini ve bunun da bir boşanma nedeni olabileceği belirtilmektedir. Yani teknoloji bağımlılığına bağlı olarak gelişen savurganlık, bu anlamda boşanma nedeni olabilecektir.
Sürekli İnternet kullanımı ve teknoloji bağımlılığı sebebiyle bir eş, diğer eşi ya da çocuklarını devamlı olarak ihmal eder, sadakatsiz davranışlarda bulunur ya da savurganlık içine düşerse ve bu durum katlanılamaz bir noktaya gelirse ve de ispatlanırsa boşanma gerçekleşecektir. Yine teknoloji bağımlılığı sebebiyle kusurlu olan eşten, eğer koşulları oluşmuşsa maddi ve manevi tazminat istenmesi de mümkün olacaktır.