TBMM Çiftçi Borçları ve Kredilerin Yeniden Yapılandırılmasının Yolu Açıldı…

TBMM çiftçi borçları ve

TBMM çiftçi borçları ve kredi yapılandırması yolu açıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen ve ekonomik alanda bazı değişiklikler içeren yasa teklifi çiftçileri ve kredi borçlularını yakından ilgilendiriyor. İşte yeni yasa teklifi ile gelen yenilikler ve kolaylıklar…

Son Dakika Çiftçi Borçları Yeniden Yapılandırılabilecek 

Son dakika çiftçi borçları yeniden yapılandırılabilecek. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek geçen yasa teklifine göre, ödemeleri geçen bu nedenle takibe alınan Tarım Kredi Kooperatifleri kredileri ile çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılması mümkün olacak. 

Kabul edilen teklife göre yaklaşık olarak yirmi bir bin çiftçinin var olan borçları yeniden yapılandırılabilecek. TBMM çiftçi borçları 2021, kanunda gösterilen yönteme göre yeniden hesaplanarak, tahakkuk etmiş temerrüt faizleri de silinecek. 

Bu borçlar, basit usulde faiz yürütülerek tekrar belirlenecek ve bu şekilde çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan ve ödemesi geçtiği için takipli duruma düşen kredi borçları yeniden yapılandırılmış olacak.

Tarımsal Kredi Borcu Olanlar Dikkat! Pazarlık Usulü İle Satış İmkanı Getirildi 

Tarımsal kredi borcu olanlar dikkat! Söz konusu TBMM çiftçi borçları yasa teklifiyle, “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da da değişiklikler yapıldı. Söz konusu kanuna (Amme Alacaklarının Tahsil usulü Hakkında Kanun) tabi olan tüm kamu kurum ve kuruluşları açısından, muhafazaları tehlikeli ya da masraflı olan menkul malların pazarlık usulü ile satışı imkanı sağlandı.  

Buna göre, menkul mallar da elektronik ortamda ya da tahsil dairelerine ait satış mahallerinde açık artırma usulü ile ve peşin olarak satılabilecek. Açık artırma sonucu kendisine ihale edilen menkul malı almaktan daha sonra vazgeçen kişilerden ise artık %5 oranındaki faiz yerine, tecil faizi oranında bir faiz istenecek. 

Artırıma çıkan malın alınmasından vazgeçilir ya da verilen sürede bedelin tamamı ödenmezse, menkul mal için ikinci kez artırıma çıkarılabilecek. TBMM çiftçi borçları elektronik ortamda iki defa artırmaya çıkarılmasına karşın satışı gerçekleşmeyen menkul malların ise satışı pazarlık usulü ile yapılabilecek.

Kredi Borcu Olan Çiftçiye Müjde! Nakdi Ücret Desteği Günlük 50 TL Olacak

Kredi borcu olan çiftçiye müjde! Söz konusu TBMM çiftçi borçları teklifine göre, yiyecek – içecek sektöründe faaliyette bulunan iş yerleri kapsamında 2021 Mart ayı itibariyle hizmet akitleri bulunan ve ücretsiz izne ayrılan çalışanlar için, ücretsiz izinde oldukları dönemde günlük olarak 50 Türk Lirası nakdi ücret desteği ödemesi yapılacak. Hali hazırda nakdi ücret desteği alanlarında destek tutarı günlük 50 Türk Lirası olarak ödenecek. 

TBMM çiftçi borçları yine bu sektörde faaliyette bulunan işyerleri için 2021 yılı Mart ayı muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılar yönünden 2021 Nisan ve Mayıs aylarına dair sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı da, işverenlerin SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) ödeyecekleri tüm primlerinden mahsup edilerek İşsizlik Fonu üzerinden karşılanacak.

Torba Yasa Çiftçi Borçları Teklifi Kapsamında Üç Aylık Dönem, On iki Aya Çıkarılıyor 

Torba yasa çiftçi borçları teklifi kapsamında hastalık ve analık sigortası kapsamında ödemesi yapılacak geçici iş göremezlik ödeneğine esas olan günlük kazancın hesaplanmasında kullanılan 3 aylık dönem ise 12 aya çıkarılacak. 

Ayrıca iş göremezliğin başladığı günden önceki son bir sene içerisinde 180 günden daha az kısa vadeli sigorta pirimi bildirilenlere, hastalık ya da analık halinde ödeneğe esas alınacak günlük kazanç ise iş göremezliğin başladığı zamandaki günlük prime esas olan kazanç alt sınırının iki katını geçemeyecek. 

Yine kabul edilen TBMM çiftçi borçları teklifine göre prim teşviki ya da destek veya indirimlerden yararlanma hakkı bulunduğu halde yararlanılmayan dönemler açısından geriye yönelik olarak prim teşviki, indirim ve desteklerden yararlanma imkanı olmayacak. Yararlanılan prim teşvik ya da destek veya indirimler de, bir başka prim teşviki, destek ya da indirimle değiştirilemeyecek.