İster ızgara olsun ister sulu yemek, tavuk yemeği yapmadan önce pek çok kişi pişirmeden önce tavuğu hijyenin sağlanması amacıyla yıkıyor. Ancak iddialara göre; çiğ tavuğun pişirilmeden önce yıkanması, gıda zehirlenmesi riskini artırıyor.
Tavuğu Pişirmeden Önce Yıkamak Bakteri Üremesine Neden Oluyor
İngiltere Gıda Standartları Kurumu yani FS tarafından, tavuğu pişirmeden önce yıkama yapılmasının riskli olduğu açıklandı. Buna göre; tavuğun pişirilmeden önce yıkanması, kampilobakter ismindeki bekterinin mutfak tezgahına, ele, giyse ve kullanılan mutfak gereçlerine bulaşma riskini artırıyor.
Özellikle de musluk altında tavuğun yıkanması, etrafa su sıçramasına ve su damlacıklarının bakterilerin yayılmasına neden oluyor. Buna rağmen tavuğu pişirmeden önce yıkamamak gerektiği çoğu kişi tarafından bilinmiyor. İngiltere Gıda Standartları verilerine göre ise İngiltere’de insanların yaklaşık olarak %44’ü tavuk yemeği yapmadan önce tavukları yıkıyor.
Kampilobakter Enteriti Yaşanabiliyor
Gıda zehirlenmesinin en yaygın sebeplerinden bir tanesi; ince bağırsak iltihabı yani kampilobakter enteriti. Bu da genel olarak seyahat zamanlarında sıklıkla ortaya çıkıyor. Dolayısı ile ‘’yolcu ishali’’ ya da ‘’gezgin ishali’’ adlarıyla da biliniyor.
Bu enfeksiyon, genel olarak çiğ kümes hayvanları, pastörize edilmeyen süt ve sebzeler nedeniyle ortaya çıkıyor. Sözü edilen bakteri, enfekte olan içecek ve yiyecekler yoluyla insanlara bulaşıp karın ağrısı, ishal, kusma, mide bulantısı ve ateşe neden oluyor. Kimi zaman bu sağlık sorunu birkaç gün boyunca devam ederken, kimi zaman da daha ileri sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Neler Yapılmalı?
Periferik sinir sistemine saldıran Guillain Barre Sendromu yani GBS ile Huzursuz Bağırsak Sendromu yani İBS, bu bakteriden kaynaklı olarak da ortaya çıkabiliyor. Guillan Barre Sendromu, kişilerin bağışıklık sisteminin omurilik ve beyin dışındaki sinir sisteminin bir kısmına saldıran, nadir görülen bir bozukluk olarak biliniyor.
Nadiren de olsa bu bakterinin ölüme yol açtığı da biliniyor. Bu anlamda en riskli gruptakiler ise yaşlılar ve çocuklar.
Kampilobakter ile enfeksiyonun neden olduğu ishal, vücudun tuz ve su kaybetmesine yol açtığı için önemli. Dolayısı ile ishal durumu son buluncaya dek yağsız ve posasız gıdalarla diyet uygulanması tavsiye ediliyor. Ayrıca hastaların bol sıvı tüketmesi de gerekiyor.
Sebebi ne olursa olsun ishal durumunda, ishal kesici ilaçların kullanımından kaçınılmalı. Tedavi süresince de bolca su içilmesi, iyileşme görülünceye dek gün boyunca az porsiyonlarla yemek tüketmek tavsiye ediliyor.
Ayrıca ishal durumunda vücutta potasyum ve tuz oranının azalması sebebiyle, bu dengeyi sağlayacak bir diyetin yapılması gerekiyor. En önemlisi ise; geçmeyen ishal durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Kısacası; riski en aza indirmek için tavuk yemeği yapmadan önce hijyen için bile olsa tavuğu pişirmeden önce yıkamatan kaçınılması tavsiye ediliyor.