Taş devri diyeti ile sağlıklı yaşamın kapısını aralamak isteyen kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Eski çağlardaki insanların zorlu yaşam standartlarında güçlü ve sağlıklı kalmasından etkilenen kişiler beslenme konusunda o dönemin menülerine dönüyorlar. Bu sayede daha sağlıklı ve daha dinç olacaklarını düşünüyorlar. Peki, gerçekten de böyle bir durum var mı?
Hastalıklarından kurtulmanın ve daha dinç bir bedene sahip olmanın yolu organik beslenmekten geçmektedir. Katkı maddesi içermeyen ürünleri tüketmek, doğal beslenmek en büyük diyet ve sağlık kaynağıdır. Son zamanlarda insanlar bu menüye sahip olan Taş devri menüsüne ilgi duymaya başladılar. Çünkü o dönemlerde fast food yoktu, katkı maddesi yoktu, genetiği ile oynanmış ürünler yoktu. Her şey ilk haliyle doğal şekilde tüketiliyordu.
Et ihtiyacı direkt olarak av ile sağlanıyordu. Hem kırmızı et hem de beyaz et bol bol tüketiliyordu. Su yataklarına yakın yerde yaşayan topluluklar özellikle balık tüketimine özen gösteriyorlardı. Etin yanında sebze ve meyve tüketimi de büyük bir öneme sahipti. Ormanlarda yetişen meyve ve sebzeler doğal hali ile toplanıyor ve tüketiliyordu.
Ateşin bulunmadığı zaman dilimleri olduğu için de insanlar bu ürünleri çiğ olarak tüketiyordu. Bu püf nokta taş devri düşünülerek geliştirilen diyetin uygulanabilmesi için önemli bir detaydır. Sonuçta o dönemin koşulları göz önüne alınarak kolay diyet listesi oluşturulmaktadır. Bu nedenle de ürünler genel itibari ile çiğ tüketilmelidir.
Taş Devri Diyeti Nedir?
Taş devrindeki insanlar zorlu hava şartlarına ve zorlu bir hayata adapte olmuş şekilde yaşamaktaydılar. Tarımın ve hayvancılığın olmadığı bu dönemde avcılık ve toplayıcılık insanların beslenme şekli olmuştu. Yemek pişirme yok, şekerli ürünler yok, unlu mamuller yok… Sadece çiğ şekilde yenilen et, sebze ve meyveler var. Bu diyette, Taş devrindeki yaşayış düşünülerek ortaya çıkmış bir sağlıklı beslenme metodudur.
Taş Devri Diyeti Nasıl Yapılır?
Bu diyetin iki temel konusu vardır. İlki tabii ki işlenmiş ürünlerden uzak durmaktır. Çünkü taş devrine uygun şekilde beslenilmesi önemli bir konudur. O devirde de işlenmiş ürünün yeri olmadığı için diyet listemiz de o çağa uygun olmalıdır. Bir diğer nokta ise karbonhidrat dengesidir. Bu diyeti uygulayacak kişiler gün içinde dengeli şekilde karbonhidrat almaya özen göstermeleri gerekir.
Gün içinde alınması gereken karbonhidrat meyve ve sebzelerden alınmalıdır. Kesinlikle şekerli ürünlerden ve unlu mamullerden uzak durulmalıdır. Çünkü sebze ve meyvelerin içinde zaten yeteri kadar karbonhidrat vardır. Bunlara ekstra olarak şeker ve unlu ürünler tüketilirse gün içindeki karbonhidrat dengesini korumak bir hayli güçleşir.
Bunlara ek olarak her ürünün doğalını tüketmek bu diyetin olmazsa olmazıdır. Taş devri düşünüldüğünde her ürün direkt olarak doğadan temin ediliyordu. Hiçbir katkı maddesi yoktu. Bundan dolayı diyet süresince hiçbir şekilde katkı maddeli ürünler tüketilmemelidir. Tüm yemekler doğal ürünler seçilerek yapılmalıdır. Genel olarak da yemeklerin yapımında tereyağı ve zeytinyağı tercih edilmelidir.
Eğer taş devri diyet listesi için kendinizi tam anlamıyla odaklamak istiyorsanız baklagillerden de uzak durmalısınız. Bilindiği üzere o dönemlerde tarım yoktu. Bu nedenle de tarım ürünleri tüketilmiyordu. Ama bazı taş devri diyeti yapanlar bu diyet listesini esnetmek istiyorlar. Böyle bir durumda dengeye dikkat edilerek baklagiller ve tahıllar tüketilebilir.
Su tüketimi diyetten bağımsız olarak önemlidir. Diyetin daha sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için günlük 2.5- 3 LT su tüketme kurallına uyulması gerekir. Uzmanlar bu su tüketim miktarını her diyette önermektedir. Ayrıca diyet yapılmasa bile su tüketimi hayati önem taşımaktadır.
Taş Devri Diyeti Listesi
Paleo diyeti de denen bu diyet sürecinde günde 4 öğün beslenilmektedir. Bu öğünler; sabah, öğle, ara öğün ve akşam olarak belirlenmektedir. İşte taş devrindeki insanlar gibi beslenmenize yardım edecek kolay diyet listesi…
Paleo Diyeti Kahvaltı Öğünü
2 adet yumurtaOrganik domates ve salatalıkYine doğal 2 adet ceviz içi
Paleo Diyeti Öğlen Öğünü
100-120 gram arasında tavuk, et ya da balık ızgara ya da haşlamaHaşlanmış organik sebzeYeşilliğin bol olduğu doğal bir salata ve üzerine doğal zeytinyağı ile biraz limon
Paleo Diyeti Ara Öğün
10 adet fındık ve 2 adet doğal kayısı kurusu1 porsiyon organik meyve ve 2 adet ceviz içi
Paleo Diyeti Akşam Öğünü
Doğal zeytinyağlı sebze yemeğiDoğal yeşilliklerle hazırlanmış salata
Taş Devri Diyeti Kaç Gün Uygulanmalıdır?
Her diyet bir amaç uğruna yapılmaktadır. O da sağlıklı bir beden ve ince bir bel içindir. Bu nedenle herkesin diyet süresi farklılık gösterebilir. Siz ideal olduğunu düşündüğünüz kiloya kavuşana dek bu diyeti uygulayabilirsiniz.
Taş Devri Diyeti Listesi Zararlı mıdır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu diyetin ürünlerinde baklagiller ve işlenmiş süt ürünleri bulunmamaktadır. Bu ürünlerin tüketimi diyet sürecinde yasak olduğu için lif alımı eksik olabilir ve bu da sindirim sistemine sıkıntı verebilir. Bunun dışında kalsiyum ve D vitamini alamayabilirsiniz. Bu maddelerin eksikliğine bağlı olarak; yorgunluk, halsizlik ve sinir hali gibi etkiler görülebilir. Bu nedenle bir diyet uzmanının kontrolü ve tavsiyesi ile uygulanması önerilir.
Taş Devri Diyeti Uygulanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Her diyetin kendine has püf noktaları ve olmazsa olmazları vardır. Konu taş devri olduğunda ise alışık olmadığımız noktalara uyulması gerekir. Taş devri diyeti kitabı da dikkatli şekilde okunmalı ve aşağıdaki öneriler dikkate alınmalıdır.
Tahıl ürünleri kullanılmamalıdır ve bu nedenle oluşacak fazla karbonhidrat alımının önüne geçilmelidir.D vitamini bakımından eksik kalınacağı için gün içinde belli saatlerde yürümek faydalı olacaktır. Bu sayede vücudumuz güneşten gelen ışınlarla D vitamini ihtiyacını karşılayacaktır.Ürünlerin çok pişmiş olmamasına özen gösterin. Yukarıda bahsettiğimiz gibi taş devrindeki insanlar ürünleri çiğ tüketmekteydi. Aynı beslenme tarzı için sizin de en azından az pişmiş ürünler yemeniz gerekir.Doğal yollarla beslenmiş hayvanların ürünlerini tüketin.Ayçiçeği yağı ve mısır özü yağı yerine zeytinyağı ve tereyağı kullanın.Soğan ve sarımsak tüketimine önem vererek antioksidan yönünden kendinizi zenginleştirin.Kuruyemiş tüketiminde ürünlerin kavrulmamış ve tuzsuz olmasına dikkat edin. Bu şekildeki ürünleri günde bir avuç tüketebilirsiniz.Günlük karbonhidrat ihtiyacı sebze ve meyvelerden sağlanmalıdır.
Taş devri diyeti Ahmet Aydın yayınevi tarafından hazırlanan kitap ile daha iyi anlaşılabilir. Prof. Ahmet Aydın, Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde görev yaparken hayatını kaybetmiştir. Yazdığı kitap elektronik ortamda sepete eklenerek satın alınabilmektedir.