Tapu İptal Davası Kaç Yıl İçinde Açılır? Tapu İptal Davası Zamanaşımı Süresi Nedir?

Tapu iptal davası mülkiyet ile ilgili olan hakların geri kazanılmasını sağlar. Kanunlara aykırı ya da usulüne uygun olmadan yapılmış tapu satışlarının iptal edilmesi ve hukuka uygun olarak düzenlenmesi için tapu iptal davası açılır. Tapu İptal Davası Hangi Durumlarda Açılır? Usulsüz ya da kanunlara uymayan her taşınmaz tapusu için açılabilir. Örneğin aile konutu şerhi konulmuş bir […]

Tapu iptal davası mülkiyet ile ilgili olan hakların geri kazanılmasını sağlar. Kanunlara aykırı ya da usulüne uygun olmadan yapılmış tapu satışlarının iptal edilmesi ve hukuka uygun olarak düzenlenmesi için tapu iptal davası açılır.

Tapu İptal Davası Hangi Durumlarda Açılır?

Usulsüz ya da kanunlara uymayan her taşınmaz tapusu için açılabilir. Örneğin aile konutu şerhi konulmuş bir evin satılması sonrasında, miras malları arasından mal kaçırma durumlarında, önceden verilmiş olan vekâletin kötüye kullanılması sonucu oluşan usulsüzlükte, bazı imar uygulamaları, ehliyetsizlik vb durumlarda tapu iptal davası açılabilir.

Tapu İptal Davası Nasıl Açılır?

Tapu kaydında taşınmazın sahibi kim olarak gözüküyor ise o kişi adına dava açılır. Eğer tapu üzerindeki kişi vefat etmiş ise bu durumda da mirasçılarına dava açılır. Taşınmaz hangi semtte bulunuyor ise oranın mahkemesine başvuru yapılmalıdır.

Tarafların tümü davanın başka bir yerde görülmesi konusunda anlaşmış olsalar bile taşınmazın bulunduğu yerden başka bir yerde dava görülemez. BESLER.AV.TR adresini ziyaret ederek diğer davalar hakkında da bilgilere ulaşabilirsiniz.

Tapu İptal Davası Nereye Açılır?

Asliye Hukuk Mahkemesi tapu iptal davasının açılacağı mahkemedir. Taşınmazın niteliği ne olursa olsun her türlü durumda Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından dava görülecektir. Dava açmak için öncelikle dilekçe hazırlanır. Bu dilekçe üzerinde taşınmazın tüm kayıt bilgilerinin bulunması gerekir. Ayrıca taşınmazın bulunduğu arsanın durumu detaylandırılmalıdır.

En önemlisi ise tapu iptal davası hangi sebeple açıldı ise net olarak belirtilmelidir. Kanunsuz olduğu düşünülen durumlar dava dilekçesinde detaylı olarak belirtilmelidir.

Ayrıca bilirkişinin de incelemesi istenmişse keşif sırasında hangi hususlara dikkat edilmesi ve davada üzerinde durulması gereken noktalar da dilekçede detaylandırılmalıdır. Dava sürecinin fazla uzamaması adına delil ya da önemli belgeler varsa bunlar da mutlaka dilekçeye eklenmelidir.

Tapu İptal Davasının Zamanaşımı Var mıdır?

Tapu iptal davası için belirlenmiş bir zaman aşımı süresi bulunmaz. Fakat taşınmazın durumuna göre gösterilen hukuki sebebe dayanarak zamanaşımı durumu farklılık gösterebilir.

Tapu iptal davasının süresi Adalet Bakanlığı tarafından en fazla 730 gün olarak belirlenmiştir. Fakat bu süre yine de dosyanın durumu, tarafların anlaşması, nasıl bir anlaşma olduğuna göre uzayıp kısalabilir. Yine de çoğu dava 2 yıl içerisinde sonuçlanmaktadır.

Tapu iptal davası hakkında detaylı bilgi için https://www.besler.av.tr/tapu-iptal-davasi-nasil-acilir-tapu-iptal-davalari-ne-kadar-surer/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Exit mobile version