Tahliye taahhütnamesi nedir? Kiracının bulunduğu taşınmazdan çıkarılabilmesi konusu, kiracı ile kiraya veren arasında bulunan en önemli hukuki uyuşmazlıklardan biridir. Türk hukuk sistemi genel anlamda kiracıyı koruyan bir yapıya sahiptir. Ancak belirli durum ve koşullarla kiraya verene de, kiracısını tahliye imkanı yasal olarak tanınmıştır. Bunun en önemlilerinden bir tanesi ise tahliye taahhütnamesidir. Peki, tahliye taahhütnamesi nedir? Bu yolla kiracının tahliyesi nasıl yapılır?…
Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Tahliye Taahhütnamesi Ne İşe Yarar?
Tahliye taahhütnamesi en kısa tanımıyla kiracının belirli bir tarihte kiralamış olduğu taşınmazı boşaltacağına dair beyanıdır. Ancak kiracının bu beyanı kanuni düzenleme ve Yargıtay kararları doğrultusunda sıkı şekil şartlarına bağlanmıştır.
Tahliye taahhütnamesi nedir konusu; 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 352. Maddesi kapsamında düzenlenmiştir. Madde düzenlemesine göre;
“Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir” hükümlerine yer verilmiştir.
Kira sözleşmesi nasıl yapılır merak ediyorsanız, yazımızda tüm detaylar yer almaktadır.
Tahliye Taahhütnamesi Yoluyla Kiracının Taşınmazdan Çıkarılması Nasıl Olur?
Tahliye taahhütnamesi nedir? Bu taahhütname ile kiraya verene tek başına kiracısını taşınmazdan çıkarma imkanı tanımaz. Ancak kiraya verene, taşınmazın tahliye edilmesini sağlama yönünde seçimlik hukuki imkanlardan yararlanma hakkı verir.
Bu anlamda Türk Borçlar Kanunu 352. madde düzenlemesi uyarınca, elinde geçerli bir tahliye taahhütnamesi bulunan kiraya veren, iki seçimlik imkandan birine başvurabilir.
Bunlardan ilki dava açmak sureti ile kiracının taşınmazdan çıkarılmasıdır ki bu davaya tahliye davası adı verilir. Yasal düzenlemede de açıkça belirtildiği üzere tahliye davası, tahliye taahhütnamesinde kiracının söz konusu taşınmazı boşaltmak için taahhütte bulunduğu tarihten başlamak suretiyle mutlaka “bir aylık süre” içerisinde açılmalıdır.
Diğer yol ise kiraya verenin icraya başvurmasıdır. Kiraya veren, icra dairesi kanalı ile tahliye taahhütnamesine dayanarak kiracısının tahliyesini sağlayabilir. Bu durumda da yine icra dairesine başvuru süresi kiracının söz konusu taşınmazı boşaltmak için taahhütte bulunduğu tarihten başlamak suretiyle bir aydır.
Tahliye Taahhütnamesinin Şekil Şartları Nelerdir? Nasıl Hazırlanır?
Tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için bazı geçerlilik şartları bulunur. Buna göre tahliye taahhütnamesi nedir konusunda aranan şartlar;
- Öncelikle tahliye taahhütnamesi yazılı olmalıdır,
- Kiralananın tesliminden sonra imzalanmış olmalıdır,
- Taahhüt kiracı ya da yetkilendirdiği kişi tarafından verilmelidir,
- Tahliye için öngörülen tarih belirli olmalıdır,
Ayrıca taşınmaz bilgileri, tarafların ad ve soyadları, T.C kimlik numaraları ile adresleri de açıkça taahhütname üzerinde yer almalıdır. Tahliye taahhütnamesi nasıl geçerli olur kısmında bu bilgilere yer verilmektedir.
Tahliye Taahhütnamesinde Hak Düşürücü Süre Nedir?
Tahliye taahhütnamesi süresi kapsamında belirlenen tahliye tarihinden itibaren “bir ay” içerisinde bu hakkın kullanılması gerekir. Aksi durumda kira sözleşmesi bir yıl süreyle uzatılmış sayılır. Bu açıdan bir aylık bu hak düşürücü sürenin kaçırılmaması ve bu süre içerisinde tahliye davası açılması ya da icraya başvurulması çok önemlidir.
Tahliye Taahhütnamesi ile Cezai Şart Belirlenebilir mi?
Tahliye taahhütnamesi nedir? Bu taahhütname ile irade serbestisi ilkesi uyarınca cezai şart kararlaştırılabilmesi mümkündür. Fakat belirlenecek cezai şart fahiş miktarda olmamalıdır. Aksi takdirde tahliye taahhüdü geçerliliğini korumakla birlikte, belirlenen cezai şart ise yazılmamış sayılır.
Tahliye Taahhütnamesinin İptali Mümkün müdür?
Tarafların iradesinin uyuşması yani anlaşmaları koşuluyla tahliye taahhütnamesinin iptali her zaman için mümkündür.
Ayrıca irade sakatlığı bulunması durumunda da (korkutma, aldatma, hile gibi) bu durumların ortaya çıkmasından itibaren bir yıllık hak düşürücü süre içerisinde tahliye taahhütnamesi iptal edilebilir.
Yine taraflar tahliye taahhütnamesinin geçersiz olduğunu ileri sürebilirler ve bunu her türlü delil ile ispatlama imkanına sahiptirler.
Tahliye Taahhütnamesinde Görevli Mahkeme
Tahliye taahhütnamesi nedir konusunda kiraya veren seçimlik haklarından eğer ilamsız icra yolunu kullanacaksa, icra dairesine başvuracağı söylenecektir. Bu konudaki uyuşmazlıklarda görevli mahkeme ise “icra mahkemesi” olacaktır.
Kiraya veren eğer tahliye davasını açma yolunu seçerse, bu durumda görevli mahkeme “sulh hukuk mahkemesi” olacaktır.