Süt ürünleri arasında en az tüketilen kefirin faydaları aslında mucizevi! İşte, kefirin hiç bilmediğiniz 10 faydası…
Sütün en laktozsuz hali olarak tabir edilen kefirin faydalarını biliyor musunuz? Tadı açısından ağızda oldukça buruk bir tat bırakan kefir ne kadar sevilmese de vücuda olan faydaları göz ardı edilemez. Öyle ki kefir, düzenli olarak tüketildiğinde vücudunuzun pek çok açıdan iyileşme gösterebilmesine katkıda bulunacaktır. Peki, düzenli tüketimde kefir nelere fayda sarar? İşte, kefirin vücutta yarattığı 10 farklı değişiklik!
2/12
Düzenli Kullanımda Vücudunuzun İhtiyaç Duyduğu Vitaminler ve Mineralleri Karşılayabilir
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre kefir düzenli tüketildiğinde günlük ihtiyaç olarak belirtilen vitamin ve minerallerin %70’sini karşılayabilecektir. Günlük yalnızca bir çay bardağı kefir tüketerek, sağlıklı bir yaşam sürdürmeye devam edebilirsiniz.
3/12
Hiç Laktoz İçermediği İçin, Laktoz Alerjisi Bulunan Herkes Tüketebilir
Süt ürünleri onlarca farklı faydası bulunmasına rağmen, yüksek oranda laktoz içerir. Bu laktoz içeriği ise pek çok insanda hazımsızlık, şişkinlik ve gaz gibi tatsız semptomlara sebebiyet verebilecektir. Süt ürünleri arasında bulunan kefirde, kesinlikle laktoz içeriği bulunmamaktadır. Bu nedenle laktoza alerjisi ya da hassasiyeti bulunan kişiler kefiri rahatlıkla tüketebilecektir.
4/12
Yağ Yakımını Destekler
Avusturalya’da bulunan Curtil Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, düşük kalorili bir diyete beş bardak kefir eklenerek hastaların bunu bir süre uygulaması istenmiştir. Yalnızca bir ayda alınan sonuçlar ise doktorları ve hastaları hayrete düşürmüştür. Beş bardak kefir tüketen hastalar, diğer diyet yapan hastalara nazaran çok daha fazla yağ kaybetmişlerdir. Yağ yakımını hızlandıran kefire, diyette mutlaka yer verilmelidir.
5/12
İyi Bir Kalsiyum ve K Vitamini Kaynağıdır
Kefirin yüksek oranda kalsiyum ve K vitamini içerdiği biliniyor. Özellikle hamilelik döneminde günde bir çay bardağı tüketilen kefir bebeğin ve annenin kalsiyum ihtiyacını karşılayabilecektir. Ayrıca K vitamini içeriği bebeğin kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olacaktır.
6/12
Kanser Riskini Önemli Ölçüde Düşürür
Kefirin kanser riskini büyük ölçüde azalttığını biliyor musunuz? Uzmanlara göre organik bir şekilde kefir elde eden ve düzenli olarak kefir tüketen kişilerde kanser görülme olasılığı, diğer insanlara nazaran %56 oranında daha azdır. Bu nedenle kefir kanserin oluşmaması ve erken tedavi sürecinde mutlaka tüketilmelidir.
7/12
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Kefir, Probiyotik içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Çocuklarda, yaşlılarda ve yetişkinlerde tüketilmesi halinde, hastalıklara yakalanma oranı önemli ölçüde düşüş gösterebilecektir.
8/12
Mide Hastalıklarını Ortadan Kaldırmada Etkilidir
İyi bir probiyotik kaynağı olan kefir, besinlerin daha hızlı ve etkin bir şekilde sindirilmesine yardımcı olacaktır. Bağırsak ve mide bakterilerine karşı savaş açan kefir IBS, Crohn ve ülser gibi ciddi bağırsak- mide hastalıklarını ortadan kaldırabilecektir. Kefirin mide-bağırsak sisteminde olumlu etkilerinin görülebilmesi için düzenli ve aç karna tüketilmesi önerilmektedir.
9/12
Hücrelerin Çoğalması ve Metabolizmanın Hızlandırılmasına Yardımcıdır
Çok zengin bir protein kaynağı olarak öne çıkan kefir, organların tamamının etkin ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını destekler. Böylece vücudun metabolizması hızında önemli bir artış yaşanabilecektir. Hücre çoğalmasında da etkin rol oynadığı bilinen kefir, yaraların ve kırıkların hızlı bir şekilde iyileşmesi için önerilmektedir.
10/12
Kalp Damar Sağlığını Korur
Kefirde bulunan kefiran maddesi kan basıncını baskılarken, kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin düşürülmesine de yardımcı olmaktadır. Günde bir fincan ya da çay bardağı kadar kefir tüketildiğinde kalp krizi, felç ve arteoskleroz gibi hastalıklara yakalanma olasılığı önlenebilecektir.
11/12
İçerdiği Mineraller Saç ve Cilt Problemlerini de Ortadan Kaldırır
Kefirin yüksek oranda vitamin ve mineral içerdiğinden bahsetmiştik. İyi bakterilerin ön plana çıkmasını sağlayan kefir saç ve cilt sağlığını olumlu yönde etkiler. Saç köklerini güçlendiren kefir, ciltte kullanıldığında cilt tonunu eşitleyerek tüm cilt problemlerini ortadan kaldırabilecektir. Bu sebeple gece yatmadan önce bir tatlı kaşığı kefirin yüze sürülmesi ve 10-15 dakika sonra yıkanması önerilmektedir. İstenirse kefir, banyo öncesinde saç diplerine sürülerek 10-15 dakika bekletilebilecektir.
12/12
Kefir Nasıl Yapılır?
Bu denli faydalarından bahsettik. Peki, kefir nasıl yapılır ve nasıl saklanmalıdır? Kefir için organik kefir mayası bulunması şarttır. Günümüzde pek çok şarküteri organik kefir mayası satışı yapmaktadır. 1 kilo süt öncelikle birkaç kez çalkalanmalıdır.
Daha sonra çalkalanmış süt bir kavanoz içerisine alınır. Alınan sütün içerisine 150 gram kefir mayası eklenir ve ağzı kapatılır. Ağzının aşırı şekilde kapatılması önerilmemektedir.
Kapağı üzerine yerleştirmek yeterlidir. Bu karışım serin ve kuru olan bir yerde ortalama 1 gün bekletilmelidir. Daha sonra yeni bir sütün içerisine bırakılan mayalar, aynı şekilde uzun bir süre saklanabilecektir. Kefir yapım aşamasında kesinlikle metal kaşık değdirilmemelidir. Yapım aşamasında kesinlikle tahta kaşık kullanılması önerilmektedir.