Sülük tedavisi faydaları nedeniyle uzun yıllardan beri sık tercih ediliyor. Alternatif tıp uygulaması olarak gerçekleştirilen sülük tedavisi zararları da söz konusu…
Peki, sülük tedavisi nedir nasıl yapılır? Sülük tedavisi kimlere uygulanmaz, kimlere uygulanabilir? Sülük tedavisi nedir ne işe yarar? Pek çok hastalık için takviye tedavi olarak uygulanan sülük tedavisi faydaları ve zararlarını bu yazımızda derledik.
İşte, sülük tedavisi nedir, sülük tedavisi faydaları ve zararları nelerdir hakkında merak ettikleriniz…
Sülük Tedavisi Nedir ?
Sülük tedavisi nedir; sağlığı desteklemek ve çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacıyla sülükler aracılığıyla uygulanan alternatif bir tıp uygulamasıdır. Bu uygulamada, hastalıkları tedavi etmek özelliği olan Hirudo Verbana ve Hirudo Medicinalis sülük türleri kullanılır. Bu sülükler, tıbbi sülük olarak da bilinir.
Günümüzde bilinene göre 600’den fazla sülük türü bulunmaktadır. Ancak sülük tedavisinde yalnızca Hirudo Verbana ile Hirudo Medicinalis sülük türleri kullanılır.
Bu sülükler, biyoaktif madde üretme yetenekleri olduğu için tedavi amacıyla kullanılırlar. Bu yetenekleri sayesinde bu sülükler “mini ilaç fabrikası” olarak da adlandırılır.
Sülük tedavisi faydaları, sülüklerin tükürüğünde gizlidir. Çünkü bu sülüklerin tükürüğü, analjezik bir etkiye yani ağrı kesici etkiye sahiptir. Ayrıca sülüklerin tükürüğü antibakteriyeldir, sinir hücresi yenileyici ve antioksidan özellik taşırlar.
Bu uygulamada kullanılan sülükler, sorunlu bölge üzerine yerleştirilir, cilde tutunması ve o bölgedeki kanı emmesi sağlanır. Ancak sülük tedavisi faydaları sülüklerin kanı etmesi aşamasında değil, kanın edildiği anda biyoaktif madde üretimi yapma aşamasında ortaya çıkmaktadır.
Kısacası sülük tedavisi nedir; vücudun sorunlu bölgesine sülükler tutundurularak, kanı emmesi sağlanan bir uygulamadır. Bu uygulamayla ağrı ve iltihap şikayetlerinin giderilmesi hedeflenir.
Sülük Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir ?
Çok uzun yıllardan beri damar tıkanıklığı ve pek çok hastalığın tedavisi için kullanılan sülük tedavisi hangi hastalıklara iyi gelir merak ediliyor. Yoğun olarak migren ağrısı, baş ağrısı, diz ağrısı, gut tedavisi için yoğun olarak tercih edilen sülük tedavisinin iyi geldiği hastalıklar şunlardır:
Kısmı felç ve felçDamar tıkanıklığıİltihaplı eklem romatizmasıKronik yorgunlukVarisCinsel isteksizlikKangrenHemoroidKısırlıkAmeliyat izleriİşitme kaybıİyileşmeyen yaralarGöz tansiyonuKolesterolFibromiyaljiDepresyon ve anksiyeteVertigoSinir sistemi hastalıklarıBel fıtığıBoyun fıtığı
Sülük Tedavisi Faydaları Nelerdir?
Sülük tedavisi nedir araştırması yapan kişiler pek çok sülük tedavisi faydaları olduğunu görüyor. Üstelik bu faydalar tek bir sağlık sorunu için değil. Pek çok sağlık sorununa alternatif tıp uygulaması olarak sülük uygulanıyor. Peki, sülük tedavisi faydaları nelerdir? İşte cevapları:
Kronik yorgunluğu alır, enerji verirKan dolaşımını ve kan akışını rahatlatırHem fiziksel hem de zihinsel rahatlama sağlarAlzheimer ve demans hastalıklarına iyi gelirEnfeksiyonları tedavi ederAğrıları giderirİyileşmeyen yaraları tedavi ederCilt sorunlarını tedavi ederSinir dokusunu iyileştirirKan basıncını düşürürSindirim sistemini rahatlatırEklemleri güçlendirirCinsel gücü artırırGöz, kulak, diş ve diş eti hastalıklarını tedavi ederGut hastalığını tedavi ederTıkalı damarları açarRefleksleri iyileştirirÜrolojik hastalıkları tedavi ederSelülit, kırışıklık gibi cilt sorunlarını giderirRenk eşitsizliklerini giderirFibromiyalji ağrılarını giderir
1- Kafaya Sülük Tedavisi Faydaları Nelerdir?
Hacamat tedavisinde olduğu gibi sülük tedavisinde de kafaya uygulama yapmak oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kafaya sülük tedavisi için yalnızca uzman hekimler işlem gerçekleştirmelidir. Kafaya sülük tedavisi faydaları ise genel olarak şunlardır:
Göz tansiyonuMigrenGeçmeyen baş ağrısıGözyaşı tıkanmasıKatarakt
2- Kulak Arkası Sülük Faydaları Nelerdir?
Kulak arkası da sülük için kullanılan yerlerden biridir. Kulak arkası sülük faydaarı ise genel olarak şunladır:
İşitme kaybıKulak uğultusuOrta kulak iltihabıKulak kireçlenmesiKulak çınlaması
3- Ayak Bileğine Sülük Tedavisi Faydaları Nelerdir?
Ayak bileğine sülük tedavisi uygulanabilir. Özellikle de ayak bileği kırılması ya da ayak bileği burkulması neticesinde aylarca süren ve kronik hale gelen ayak bileği ağrısı yaşanabilir. Böylesi bir durumda ayak bileğine sülük tedavisi yapılabilir.
Ayak bileğine sülük tedavisi faydaları; sülüğün bölgedeki ödemi ve enfeksiyonu emmesiyle görülür. Dolayısı ile ayak bileğin sülük tedavisi ile enfeksiyon ve ödemi giderebilir, bölgedeki kan dolaşımını hızlandırarak ağrı şikayetine son verebilirsiniz.
4- Dize Sülük Tedavisi Faydaları Nelerdir?
Dize sülük tedavisi en çok gerçekleştirilenler arasındadır. Ancak bu tedavi, diz hastalıklarının temel değil; tamamlayıcı tedavisi olarak tercih edilmelidir.
Özellikle romatizmal ve ortopedik hastalıklarda öncelikle tıbbi tedavi uygulanmalı sonrasında doktor tavsiyesiyle dize sülük tedavisine başvurulmalıdır. Dize sülük tedavisi faydaları ise şunlardır:
Diz ağrılarıDiz kireçlenmesiRomatizmal ağrılarVarisEklem ağrısıDizde şişlik
5- Memeye Sülük Tedavisi Faydaları Nelerdir?
Memeye de sülük tedavisi uygulanabilmektedir. Özellikle kadınsal hastalıklar için meme bölgesine sülük tedavisi yapılır. Ancak meme kanseri için uzmanlar, sülük uygulaması önermemektedir.
Memeye sülük tedavisi faydaları; kist, miyom ve meme iltihabıdır. Ayrıca meme bölgesinde enfeksiyon ile ilgili hastalıklar için de sülük tercih edilebilir.
Sülük Tedavisi Zararları Nelerdir ?
Hemen hemen her tedavide olduğu gibi sülük tedavisi zararları da söz konusudur. Sülük tedavisi zararları içinde en yaygını; hastanın enfeksiyon kapma riskidir.
Çünkü sülüklerinde bağırsağında bütün organizmalarda olduğu gibi bakteriler vardır. Bu da enfeksiyon riskini taşır. Genel olarak da enfeksiyon riskini önlemek için tedavi sonrası antibiyotik kullanımı tavsiye edilir.
Her ne kadar sülük tedavisi zararları olsa da steril koşullarda uygulandığında risk en aza iner. Bu sebeple sülük tedavisi yapacak kişinin uzman olması, kullanılacak sülüklerin sertifikalı ve steril olması, uygulama yapılacak yerin steril olması çok önemlidir.
Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Sülük tedavisi nasıl yapılır açıklamadan önce bir uyarıda bulunulması gerekli. Bu tedavi yalnızca alanında uzman hekimler tarafından, steril ortamlarda ve tek kullanımlık steril özel sülüklerle yapılmalıdır. Sülük tedavisinde kullanılan sülükler, özel üretim çiftliklerinde, uygun koşullar altında üretilmektedir.
Gelelim, sülük tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabına… Sülük tedavisi faydaları görülebilmesi için genellikle uzmanlar şu yolu izlemektedir:
Uygulama yapılacak yerler belirlenirSteril sülükler, önceden belirlenen uygulama noktalarına yerleştirilir ve bölgeye tutunmaları sağlanırYeteri kadar beslenen (yaklaşık olarak 20-60 dakika arası) ve enzim salgılayan sülükler uygulama bölgesinden alınırKullanılan sülükler, tekrar kullanılmamak üzere uygun koşullarda imha edilirSülük uygulaması sonunda, uygulama bölgesine gerekli sterilizasyon yapılırUygulama bölgesi 24 saat süreyle kapalı tutulur
Sülükten Sonra Vücutta Neler Olur? Sülük Uygulaması Yan Etkileri Nelerdir?
Sülük tedavisi faydaları olan bir uygulamadır ancak bazen sülük yan etkileri de görülebilir. Dolayısı ile uygulama öncesinde sülük yan etkileri ve sülükten sonra vücutta neler olur bilinmesi gerekir. Sülük uygulaması sonrası vücutta olması muhtemel durumlar şunlardır:
Uygulama bölgesinde kaşıntı, morarma, şişme, kızarıklık3-24 saat arası sızıntı şeklinde kanamaBaş dönmesiHalsizlikDüşük tansiyonTitreme
Sülük Yapıştırma Noktaları Nereleridir?
Sülük uygulanmayan yerler ışında vücudun herhangi bir bölgesine sülük yapıştırılabilir. Atardamar olan hassas yerler ve göz kapağı, göz kapağı çevresi, avuç içi, ayak tabanı, çene altı, kasık, boyun, koltuk altı dışında cilt üzerine sülük uygulanabilir.
Sülük Tedavisi Nerelere Yapılmaz?
Sülük uygulamasının yapılmaması gereken bazı noktalar vardır. Bunlar; kasık bölgesi, boyun, koltuk altı, ayak tabanı, avuç içi ve göz kapağıdır.
Sülük Tedavisi Etkisini Ne Zaman Gösterir ?
Sülük uygulaması genellikle hastalığın ne olduğu göz önüne alınarak seanslar şeklinde gerçekleştiril. Ve seanslar son bulduktan sonraki 8 ay içinde sülük tedavisi faydaları tam olarak görülmeye başlanmaktadır.
Ancak sülük uygulamasının hemen sonrasında da rahatlama hissedilir. Çünkü sülükler vücutta biriken ödem ve toksik maddeleri dışarı atmaktadır.
Sülük Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
Sülük tedavisi genel sağlık durumu elverişli herkese uygulanabilir ancak sülük uygulaması yapılmaması gereken kişiler de bulunmaktadır. Sülük tedavisi kimlere uygulanmaz sorusunun yanıtı ise şu şekildedir:
Kan pıhtılaşması sorunu olanlar
Yeni cerrahi operasyon geçirmiş olanlar
Cerrahi operasyon geçirecek olanlar
Ciddi anemisi olanlar
Hemofili hastaları
Lösemi hastaları
Diyaliz hastaları
Kan sulandırıcı kullananlar
Hipertansiyon hastaları
İleri seviye karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar
Sülük enzimlerine karşı alerjik duyarlılığı olanlar
Hamileler
Emziren anneler
Regl döneminde olanlar
Kemoterapi görenler
Aids ve HIV gibi bulaşıcı hastalığı olanlar
Sülük Tedavisinden Sonra Kan Nasıl Durdurulur?
Sülük tedavisi esnasında, sülük tutunduğu yeri bıraktığında kanama olması gayet normaldir. Bu durumda, kanama olan yere bası uygulayıp kanın pıhtılaşması sağlanır. Ancak sülüğün atardamar bölgesini emmesi durumunda daha fazla kanama yaşanabilir. 3 ile 24 saat arasında sızıntı şeklinde kanama görülmesi de normaldir.
Şişmanlıkta Sülük Tedavisi İşe Yarar mı?
Kilo vermek için de sülük tedavisi son yıllarda sık uygulanmaktadır. Dolayısı ile şişmanlıkta sülük tedavisi işe yarayabilir ancak kilo verilmesi için tek başına yeterli değildir. Kişiler, beslenmelerine dikkat ederek ve egzersiz yaparak süreci desteklemelidir.
Sülükten Sonra Ne Yenmez?
Sülükten sonra ne yenmez sorusu, cevabı en çok merak edilenler arasında. Sülük tedavisi sonrası yenmemesi gereken yiyecekler şunlardır:
TahıllarÇok tatlı gıdalarÇok ekşi gıdalarMercimekProtein içerikli yiyecekler
Bu besinler, sülük uygulaması sonrasındaki ilk 24 saat tercih edilmemelidir.
Sülük Hangi Günlerde Yaptırılır?
Sülük uygulaması için hacamatta olduğu gibi özellikle belirtilen günler yoktur ve her gün, sülük uygulaması yapılması için uygundur. Yalnızca sülük tedavisi seanslar şeklinde gerçekleştirilecekse, gün aralıklarına dikkat edilmelidir ve yalnızca uzmanın belirttiği günlerde sülük uygulanmalıdır.
Genel olarak sülük uygulaması, haftada 2 seans şeklinde önerilir. Kimi hastalarda ise haftada 3 ya da 4 seans uygulanabilir. Bu durum, hastaların içinde bulunduğu duruma göre uzmanlar tarafından belirlenir.
Sülük Tedavisi Acıtır mı?
Sülük uygulamasına yönelik en merak edilenlerden bir tanesi de; sülük tedavisi acıtır mı konusudur. Bu işlem genellikle acısız ve ağrısızdır. Yalnızca sülüklerin tutunması aşamasında iğne batması gibi bir his hissedilmektedir.
Sülükler uygulama bölgesine tutunduğunda ilk olarak anestezik etki gösteren bir enzim salgılar. Bu nedenle de sülük uygulaması tamamen acısız ve ağrısız olarak gerçekleştirilir.
Sülük Tedavisi Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Sülük tedavisi faydaları görülebilmesi için mutlaka sülük uygulaması öncesi bilinmesi gerekenler dikkate alınmalı ve iyice öğrenip uygulanmalıdır. Genellikle sülük tedavisi öncesi bilinmesi gerekenler şunlar olarak sıralanır:
Uygulama öncesi hekim tarafından detaylı muayene gerçekleştirilmelidirUygulamaya tok karnına gelinmemelidirUygulamadan 2 gün önce hayvansal gıda beslenmesi dururulmalıdırKişisel hijyen sağlanmalıdırSülük enzimlerine alerji olup olmadığı öğrenilmelidir
Sülük Tedavisi Sonrası Bilinmesi Gerekenler
Sülük uygulaması öncesinde olduğu gibi sonrasında da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Sülük uygulaması sonrasında, kapatılan uygulama bölgesi kesinlikle 24 saat boyunca açılmamalıdır. Bu, enfeksiyon riskini önlemek amacıyla yapılan bir işlemdir.
Ayrıca 24 saat boyunca duş alınmamalı, denize ya da havuza girilmemelidir. Tüm bunlarla birlikte sülük tedavisi sonrasında yenmemesi gereken besinler, kesinlikle tüketilmemelidir. Uygulama sonrası mutlaka istirahat edilmelidir.
Sülük Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?
Sülük tedavisi fiyatları genellikle seans başına belli olmaktadır. Ayrıca kaç bölgeye sülük uygulanacağı ve kaç tane steril sülük kullanılacağı da sülük tedavisi fiyatları üzerinde eklidir. Bununla birlikte uygulamanın gerçekleştirileceği kliniğin fiyat politikası, kliniğin bulunduğu şehir de fiyata etki eder.
Ancak genel olarak uygulama bölgesine göre değişse de bir bölge 150-200 TL olarak fiyatlandırılmaktadır. Kısacası; sülük tedavisi fiyatları şehre, uygulama bölgesine, kullanılacak sülük sayısına göre değişir.
Evde Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?
Cevabı en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de; evde sülük tedavisi nasıl yapılır sorusudur. Ancak kesinlikle bilinmelidir ki; evde sülük tedavisi yapılmamalıdır.
Bu, enfeksiyon riskini artıracağı için yarardan çok zarar getirecektir. Dolayısı ile sülük tedavisi yalnızca alanında uzman kişiler tarafından yalnızca hijyenik yani klinik ortamlarda yapılmalıdır.