Stres Nedeni İle Hastalanmaya Başladığınızın 8 Sessiz İşareti

Günümüzde stres, insanları çok daha fazla etkisi altına alıyor. Dünyadaki insanların yaklaşık 2/3’ü geçmiş dönemlere göre daha fazla stres altındalar. Stres, günümüzde her zaman olduğundan daha fazla sağlığınızı tehdit ediyor. Bu haberimizde belirtilerden herhangi birine sahipseniz, stres sizi de hasta etmeye başladı demektir. Stresle baş edebileceğiniz birkaç ipucunu da sizler için araştırdık ve paylaşıyoruz. Stresle […]

Günümüzde stres, insanları çok daha fazla etkisi altına alıyor. Dünyadaki insanların yaklaşık 2/3’ü geçmiş dönemlere göre daha fazla stres altındalar. Stres, günümüzde her zaman olduğundan daha fazla sağlığınızı tehdit ediyor. Bu haberimizde belirtilerden herhangi birine sahipseniz, stres sizi de hasta etmeye başladı demektir. Stresle baş edebileceğiniz birkaç ipucunu da sizler için araştırdık ve paylaşıyoruz.

Stresle Ortaya Çıkan Hastalık Belirtileri

1- Kurdeşen Dökmek

Sebepsiz yere kurdeşen dökerseniz, bu durumun sorumlusu stres olabilir. Aşırı stres altında yaşadığınızda bağışıklık sisteminiz zayıflar, bunun üzerine vücut kendini savunmak ve savaşmak için histamin salgılar. Böylece vücutta kurdeşen şeklinde bir patlama olur. Bağışıklık sistemi, stres nedeni ile zayıfladığında cildiniz pek çok maddeye (deterjan, sabun, losyonlar vb.) karşı aşırı duyarlı hale  gelir. Her zamankinden daha fazla tahriş olma eğilimindedir.

Çözüm önerisi

Sizi rahatlatabilecek önlemler şunlardır:

Kurdeşen döken bölgeye, nemli ve soğuk havlu kompresi yapın.Bir anti histaminik de alabilirsiniz. Ancak ilaç almanız gerekecek ise bir sağlık danışmanı ile görüşün.

2- Sebepsiz Kilo Artışı ya da Azalması  

Stres vücutta fazladan kortizol hormonu salgılanmasına etki eder. Bu durum da kan şekerinin işlenme döngüsü bozulur. Bunun sonucunda da sebepsiz kilo kaybı ya da kilo alımı ortaya çıkar. Bunun yanı sıra kortizol salınımından bağımsız,  psikolojik olarak da stres altındayken normalden daha az yeme ya da daha fazla yeme eğilimi geliştirebilirsiniz. Bu nedenle de sağlıklı kilonuzun üstüne çıkabilir ya da altına inebilirsiniz.

Çözüm önerisi:

Bu dönemde kilonuzu korumak için yapabilecekleriniz şunlardır:

Fındıklı atıştırmalıkları tercih edin.Normalden daha az yeme eğiliminde iseniz protein alımınızı arttırın.Normalden fazla yeme eğiliminde iseniz o zaman da lifli yiyecekler tüketin. Lifli yiyecekler daha uzun süre tok hissetmenize sebep olur.

3- Baş Ağrısı Çekmek

Daha önce baş ağrısı problemi yaşamazken, birdenbire şiddetli baş ağrısı hissetmeye başladınızsa yüksek derecede stres altında olabilirsiniz. Stres vücutta baş ağrısına sebebiyet verecek kimyasalları serbest hale getirir. Bu kimyasallar beyindeki sinirleri ve kan damarlarını etkiler.

Zaten migren eğiliminiz varsa,  stres migreni de destekler. Ayrıca stres nedeni ile vücut kasları gerginleşir. Bu durum da baş ağrısına sebep olabilir.

Çözüm önerisi

Baş ağrısından kurtulmak için yapabilecekleriniz şunlardır:

Bir ağrı kesici alabilirsiniz.Ağrı kesici almayı tercih etmeyen insanlardan iseniz, baş ağrısı başlarken şakaklarınıza lavanta yağı ve nane yağı ile masaj yapın.

4- Karın Şişkinliği

Stres vücutta daha fazla sindirim asidi üretilmesine ve buna bağlı olarak da mide de yanma / ekşime olmasına sebep olur. Ayrıca midenin şiş olması, sindirim sitemini yavaşlatır ve bağırsakların kasılmasında artışa yol açar. Bütün bunlar karın ağrısına, kramplara ve diyareye sebep olabilir.

Çözüm Önerisi

Doktorunuza danışarak Anti asit türü bir ilaç alabilirsiniz.

5- Sıklıkla Soğuk Algınlığı ya da Grip Olmak

Stres, vücudun bağışıklık mekanizmasında bozulmaya yol açar. Bağışıklık mekanizmasının bozulması mikroplarla savaşmayı zorlaştırır. İnsanlar daha çok stresli durumlarda hastalanırlar. Böyle durumlarda soğuk algınlığına sık rastlanır.  Çünkü bağışıklık sistemi virüslerle etkili bir şekilde mücadele edemez.

Yapılan araştırmalar yaşamlarında ciddi streslerle boğuşanların hastalanma olasılığının, hayatlarında fazla problem olmayan insanlara oranla 2 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Çözüm Önerisi

Yapılan bir araştırmada hastalık belirtilerinin hissedilmesinden sonraki ilk 24 saat içinde çinko takviyesi yapılır ise soğuk algınlığının 1 gün daha önce iyileşebileceğini gösteriyor. Soğuk algınlığı ya da griple savaşabilmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Uykunuzu yeteri kadar almanız gerek,Düzenli egzersiz yapılması iyi gelecektir.

Meditasyon bağışıklık sistemini güçlendirir ve stresle daha etkili bir şekilde başa çıkılmasını sağlar.

6- Akne Oluşumu

Sivilceler gençlik yıllarında kalmışken, şimdi birdenbire tekrar ortay çıkıtlar ise bunun sorumlusu stres altında olmanız olabilir. İnsanlar stres altında iken vücut daha fazla kortizol salgılar, bu da salgı bezlerinin daha fazla yağ üreterek, ciltte sivilce oluşumuna sebep olur.

Stres nedeniyle oluşan sivilceler, saç diplerinde de ortaya çıkabilir.

Çözüm Önerisi

Bu amaçla yapılabilecekler şunlardır:

Benzoik asit ve/veya salisilik asit içeren kremler kullanmak cildi sivilcelerden temizleyebilir.Yüzünüzü yeşil çay ile yıkadıktan sonra aloe ile pansuman yapın. Bu ikilinin antibakteriyel özellikleri sivilcelerin iyileşmesini destekler.

7- Düşüncelerde Karışıklık

Stres, sizi zihinsel olarak da hasta edebilir. Yukarıda da bahsi geçen kortizol hormonunun fazla salgılanması konsantrasyonu güçleştirir ve hafızada problem yaratır. Yüksek düzeyde kortizolün sebep olduğu problemler şunlardır:

Hafıza sorunları,Konsantrasyon güçlüğü,Anksiyete,Depresyon ve ve odaklanamamadır.

Çözüm Önerisi

Rahatlamaya çalışın. Sadece nefesinize odaklanın ve gözlerinizi kapatın. Yavaş yavaş nefes alıp verin.

8- Saç Dökülmesi

Saçlarda zaman zaman birkaç tel dökülmesi normal sayılır. Bu durum eski saçların kopup yerini yeni saçlara bırakmasından kaynaklanır. Fakat stres altında olduğunuz zaman, bu döngü olumsuz etkilenir. Stres seviyesi yükseldiğinde,  bağışıklık sisteminin çökmesine paralel olarak saç kökleri zayıflar ve saçlar dökülür.

Çözüm Önerisi

Kesinlikle moralinizi bozmayın. Stres düzeyiniz azaldığında ya da normale döndüğünde saçlarınızın eski haline geleceğini düşünün. Moral bozmak, işlerin kötüye gitmesine neden olur. Bu durumun geçici olduğunu kendinize hatırlatın.

Exit mobile version