Stefan Zweig Satranç Konusu Ne Anlatıyor? Dünyanın En Çok Okunan Yazarlarından Stefan Zweig Kitapları ve Ünlü Eseri Satranç’ın Ana Fikri Nedir?

Stefan Zweig Satranç konusu doğmadan önce Avusturya Viyana’da 1881 yılında dünyaya geldi ve üretkenliği ve edebiyat dünyasına kazandırdığı eserleri ile çok tanınan ve çok okunan yazarların başında sayılan Stefan Zweig Satranç kitabı öncesi gazeteci, roman, oyun ve biyografi yazarlığı da yapmıştı ve Almanca yanında Fransızca, İngilizce, Latince ve Yunanca dillerine hakim olan ve edebiyat alanında iyi eğitim görmüş […]

Stefan Zweig Satranç konusu doğmadan önce Avusturya Viyana’da 1881 yılında dünyaya geldi ve üretkenliği ve edebiyat dünyasına kazandırdığı eserleri ile çok tanınan ve çok okunan yazarların başında sayılan Stefan Zweig Satranç kitabı öncesi gazeteci, roman, oyun ve biyografi yazarlığı da yapmıştı ve Almanca yanında Fransızca, İngilizce, Latince ve Yunanca dillerine hakim olan ve edebiyat alanında iyi eğitim görmüş devasa bir yazardır. Hazırsanız şimdi daha yakından tanıyalım…

Stefan Zweig Satranç Konusu Nedir? Stefan Zweig Yaşamı ve Edebiyat Dünyasına Girişi Nasıl Oldu?

Stefan Zweig Satranç konusu aklına gelmeden önce neler yapıyordu öğrenmek ister misiniz? 

 “Bütün yalnızlar gibi özgür ve bütün özgürler gibi yalnız” 

Sözleri ile hafızalara kazınan Stefan Zweig’in babası oldukça zengin bir sanayiciydi. Zweig, küçük yaşlarından itibaren iyi eğitim almış, Viyana ve Berlin Üniversitelerinde felsefe dalında öğrenim görmüştür. Edebiyat alanında ilk şiirlerini lise yıllarında yazan Zweig, bu şiirlerini 1897 yılından itibaren çeşitli dergilerde yayınlamaya başlamıştır. Kendisi de bir Yahudi olan Stefan Zweig, Modern Siyonizm’in kurucusu olarak kabul edilen Theodor Herzl ile yakın ilişkiler kurmuş ve Herzl’in yöneticiliğini yaptığı “Neue Freie Presse” gazetesinde kültürel yazılar yazmıştır. 1900 yılından itibaren “Unutulmuş Düşler” ve “Erika Ewald’ın Sevgisi” gibi eserleri ile roman ve öykü dalında ilk çalışmalarını yayınlamıştır.

Sigmund Freud ile de yakın dost olan Stefan Zweig’in eserlerinde psikolojik tahliller oldukça etkileyici bir anlatım dili ile birleşmiştir. Bu dönemlerde halen gazete yazarlığına devam eden Stefan Zweig Satranç kitabı öncesi kendi öykü ve denemelerini yazarken aynı zamanda Baudelaire, Verlaine ve Verhaeren gibi döneminin tanınmış yazarlarının eserlerini Almanca ’ya tercüme işi ile ilgilenmiştir.

1- Stefan Zweig Satranç Konusu Nedir? Stefan Zweig I. Dünya Savaşı Yıllarında Neler Yaşadı?

Ünlü yazar Stefan Zweig Satranç konusu öncesi I. Dünya Savaşı’nın başlaması ile birlikte gönüllü olarak orduya katılmış ve savaş arşivinde memur olarak görev almıştır. Ancak bizatihi cepheye gitmesi ve orada gördüğü acılar sonrası savaş karşıtlığını öne çıkaran yazılar yayınlamıştır. I. Dünya Savaşı sonrasında Avusturya Salzburg’a yerleşen Stefan Zweig, 1920 yılında Frederike Von Winternit ile evlenmiş ve uzun yıllar boyunca Salzburg’da yaşamıştır. Burada geçirdiği süre edebiyat alanında en verimli olduğu yıllar olmuş ve kendisi de kariyerinin zirvesine tırmanmıştır. Artık tüm dünyaca tanınan bir yazar olan Zweig, bu dönemde düşünsel alandaki çabaları ile de tüm Avrupayı da etkilemeyi başarmıştır.  1. Dünya savaşı ve Hitler’in en tuhaf ve en korkutucu silahları konulu yazımıza bakabilirsiniz.

2- Stefan Zweig Satranç Konusu Nedir? Stefan Zweig Satranç İsimli Eserini Nerede ve Nasıl Kaleme Almıştır?

Hitler öncülüğünde gelişen Nasyonal Sosyalizm ülkesinde de egemen olmaya başlaması ile aslen Yahudi bir yazar olan Zweig’de kara listeye alınmış ve 1933 yılında Nazi ideolojileri ile bağdaşmayan kitapların meydanlarda yakılmasında Zweig’ın eserleri de yer almıştır. 1934’te ise Gestapo tarafından villası basılan Zweig ülkesini terk etmek zorunda kalmış ve Londra’ya yerleşmiştir.

1937 yılında ilk eşi Frederike’den ayrılan Zweig, bir yıl sonra ise sekreteri Lotte Altmann ile birlikte Portekiz’e gitmiştir. Zweig, 6 Eylül 1939’da Lotte Altmann ile evlenmiştir.  1940 yılında İngiliz vatandaşlığına geçen Zweig, Hitler ordularının batıya ilerlemesi üzerine eşiyle birlikte Avrupa’dan ayrılmış ve sırası ile  ABD’ye, Arjantin’e, Paraguay’a ve Brezilya’ya gitmiştir.

Brezilya’da ise Petropolis isimli kente yerleşen Zweig, “Santraç” isimli en ünlü eserini de burada kaleme almaya başlamıştır.

3- Stefan Zweig Satranç Konusu Nedir? Stefan Zweig Neden İntihar Etti?

Edebiyat dünyasının bu büyük ismi ikinci eşi Lotte ile, 22 Şubat 1942 günü Petropolis’te aşırı dozda Veronal ile intihar ederek birlikte hayatlarını sonlandırmışlardır. Özellikle hayatının son yıllarında oldukça depresif bir ruh haline bürünen Zweig, Avrupa’nın Hitler ile içine düştüğü durumdan derinden etkilenmiş ve bir daha eski günlere dönülemeyeceğine inanan karamsar bir ruhsal durumun içine girmiştir. İntiharına da bu durumun neden olduğuna inanılmıştır. İntiharından önce geride bıraktığı son mektubunda ise;

”Bütün dostlarımı selamlarım! Hepsine uzun geceden sonra gelen tanın kızıllığını görmek nasip olsun! Ben, her zamanki sabırsızlığımla önden gidiyorum”

Satırları ile dostlarına ve sevenlerine veda etmiştir. Zweig, Petropolis’te gerçekleşen resmi bir cenaze töreni ile defnedilmiş ve Petropolis’teki evi de müzeye dönüştürülmüştür. Petropolis hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz, Petropolis gezi rehberi sizin için faydalı olabilir.

4- Stefan Zweig Satranç Konusu Nedir? Stefan Zweig Satranç ile Ne Anlatmak İstemiştir?

Stefan Zweig Satranç konusu ile psikolojik analizlerdeki eşsiz başarısı, eserlerindeki karakterlerin iç analizlerini mükemmel şekilde ortaya koyması ve kurgusal anlamdaki dehası ile dünyanın en çok okunan yazarları arasına girmiştir. Stefan Zweig’in belki de en çok bilinen ve okunan yapıtı ise “Satranç” isimli eseridir. Zweig eşi ile birlikte intiharından hemen önce, Brezilya yıllarında bu eşsiz eserini yazmıştır.

New York’tan Buenos Aires’e giden bir gemide geçen öyküde, kitabın anlatıcısı ile dünyaca tanınan satranç ustası Mirko Czentovic arasındaki zoraki satranç maçında, gizemli bir kişi anlatıcıya yardım ederek onu mutlak yenilgiden kurtarır ve maçın berabere bitmesini sağlar. Bu gizemli kişi Dr. B’dir. Faşizm ile dünyadaki tüm güzelliklerin yok olduğuna ve artık iyi bir şey olmayacağına mutlak olarak inanan Zweig’in, bu eserinde Dr. B, Avrupa’nın faşizm öncesi sanatını ve hayatını sembolize ederken, oldukça kaba ve cahil olan satranç ustası Czentovic ise o dönem kıta Avrupası’na bir hastalık gibi yayılan faşizmi temsil eder.

5- Stefan Zweig Satranç Konusu Nedir? Stefan Zweig Hangi Eserleri ile Bilinmektedir?

Stefan Zweig, bu ünlü eseri dışında “Dünün Dünyası”, “Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu”, “Üç Büyük Usta”, “Amok Koşucusu”, “Sabırsız Yürek”, “Mecburiyet”, “Dünya Fikir Mimarları”, “Clarissa”, “Yakıcı Sır” ve “Korku” gibi diğer eserleri ile de dünya edebiyatına adeta damgasını vurmuş ve günümüzün de en çok okunan yazarları arasına girmiştir.

6- Bonus! Stefan Zweig Satranç Konusu Hakkında Yeteri Kadar Bilgiye Sahip Olduysanız, Sesli Kitap Olarak Dinlemeye Ne Dersiniz?

https://www.youtube.com/watch?v=ZyrjN2ICBCU

Stefan Zweig Satranç eserini sesli kitap olarak dinlemek isterseniz, sizler için faydalı bir içerik getirdik. İyi dinlemeler 🙂

Exit mobile version