Stalk yapmak suç mu değil mi? Sosyal medyada stalk yapmak suç teşkil eder mi?
Sosyal medya kullanımı artık hayatımızın vazgeçilmez bir boyutunu oluşturuyor ve her geçen gün sosyal medya kullanımı daha da yaygınlaşıyor. Bunun neticesi sosyal medya üzerinde karşılaşılması muhtemel bazı eylemlerin ve işlemlerin hukuki boyutları da merak edilen konular arasında bulunuyor.
Sosyal medya mecralarında sık kullanılan tabirlerden biri olan stalk nedir? Sosyal medya platformları üzerinden stalk yapmak suç mu? İşte merak edilen tüm yönleri ve de hukuki boyutu ile “Stalk” kavramı…
Stalk Nedir?
İngilizce kökenli bir kelime olan Stalk, sinsice izlemek, gizlice bakmak gibi anlamlara gelir. Bu anlamda stalk nedir; bir kimseyi sosyal medya platformları üzerinden gizlice takip etme ya da fark ettirmeden izleme stalk olarak tanımlanıyor.
Yani, merak edilen bir kişinin, ünlünün, eski sevgilinin ya da yeni tanışılan birinin sosyal medya hesaplarına ve sosyal medya mecraları üzerinden yaptığı paylaşımlarına gizlice bakma stalklamak olarak tabir ediliyor ve bu eylemi gerçekleştiren kişilere de stalker ismi veriliyor.
Bir kişinin yaşamını, neler yaptığını merak ederek sosyal medya üzerinden o kişiyi fark ettirmeden stalklama, gerçek hesaplar üzerinden yapılabilirken sahte hesaplar üzerinden de yapılabiliyor.
Özellikle sahte hesap açarak ve sahte bir kimlik oluşturarak, takip istekleri kabul edilmeyen kişileri sosyal medya üzerinden gizlice izlemek “ileri boyutta stalklama” olarak nitelendiriliyor.
Stalk Yapmak Suç mu? Stalk Yapan Kişinin Hukuki Sorumluluğu Nedir?
Peki, kısaca tanımını yaptığımız stalk olarak değerlendirilebilecek eylemleri yapmak suç mudur? Stalk yapmak suç mu? Stalk yapan kişinin hukuki sorumluluğu hangi durumlarda doğar?
Stalk kapsamında değerlendirilebilecek eylemler arasında sayılan, bir kişinin sosyal medya hesaplarını takip etme, açık paylaşımlarını beğenme, paylaşım ve fotoğraflara ölçülü bir şekilde yorum yapma ya da mesaj atma gibi eylemler tek başına herhangi bir suç teşkil etmez.
Ancak, bu sayılan eylemler kişiye rahatsızlık verme boyutuna ulaşır ya da aynı davranışlarda ısrar edilirse bu durumda Türk Ceza Kanunu kapsamında tanımlanan bazı suçların ortaya çıkması mümkündür.
Stalk Sonucu Oluşabilecek Suçlar Nelerdir?
Bu anlamda sosyal medya platformları üzerinden ısrarlı şekilde yapılan yorumlar ya da gönderilen mesajlar, içerikleri de göz önüne alınarak cinsel taciz suçuna vücut verebilir.
Cinsel taciz boyutuna ulaşmamış olsa dahi karşıdaki kişiyi rahatsız edecek eylemlerde ise “Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu” ya da “Israrlı takip” suçları söz konusu olabilecektir. İçerik olarak suç oluşturmasa dahi reddedilmesine karşın ısrarla arkadaşlık isteği gönderme ya da mesaj atma gibi eylemlerde bahse konu bu suçları oluşturabilir.
Özellikle sahte hesap açarak stalk eylemlerinde, karşısındaki kişiyi rahatsız edecek boyutta eylemlere kalkışan kişilerin hukuki sorumlulukları doğacaktır.
Ayrıca atılan mesaj ya da yapılan yorumların içerikleri, takip edilen kişiyi rencide edebilecek ya da aşağılayabilecek sözler içeriyorsa hakaret suçu da oluşabilir.
Kısa kısa değindiğimiz şekilde yapılan eyleme göre stalk sonucu “Cinsel taciz”, “Kişilerin huzuru ve sükununu bozma”, “Hakaret, tehdit” gibi ortaya çıkabilecek suçlar yanında stalklanan kişiye ait fotoğrafların ya da bilgilerin kullanılması gibi eylemler de özel hayatın gizliliğini ihlal etme ve yapılan eylemin niteliğine göre farklı suçlara da sebebiyet verebilir.
Sonuç olarak ifade edebiliriz ki, içeriği suç oluşturmuyor ise sosyal medya platformları üzerinden sadece mesaj veya yorum atılması ya da arkadaşlık isteği gönderilmesi suç oluşturmasa da, rahatsızlık belirtilmesine veya reddedilmesine karşın ısrarla bu mesajları ve istekleri devam ettirme suça sebebiyet verebilecektir.