SSD Seçimi Nasıl Yapılır? Bilgisayarınız İçin SSD Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

SSD seçimi nasıl yapılır

SSD seçimi nasıl yapılır bilmiyorsanız, öğrenmek için en doğru yerdesiniz! SSD seçimi yapmadan önce bilmeniz gerekenleri sizler için hazırladık. Bu haberi okuduktan sonra SSD seçimi nasıl yapılır biliyor olacaksınız! Hazırsanız başlayalım…

SSD Seçimi Nasıl Yapılır Biliyor musunuz?

SSD seçimi nasıl yapılır merak ediyorsanız öncelikle şunu söylemeliyiz ki, SSD performansı sabit disk sürücülerinden (HDD) daha iyi olduğu için, önümüzdeki birkaç yıl içinde kullanıcılar tarafından daha fazla tercih edilmeye devam edecek gibi gözüküyor. Fiyatları eskiden daha yüksek olan SSD’ler günümüzde uygun bir seviyeye ulaştı diyebiliriz. 

Peki neden SSD satın almalısınız? Önce bu soruyu cevaplayalım ve ardından SSD seçimi nasıl yapılır, masaüstü SSD nasıl seçilir birlikte görelim…

1- SSD Seçimi Nasıl Yapılır? SSD Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

SSD seçimi nasıl yapılır detaylarına değinmeden önce söylemeliyiz ki hepimizin bilmiş olduğu benzer biçimde bilgisayarlarımız depolama donanımı barındırması ihtiyaç duyulan cihazlardır. Gelişen teknoloji yardımıyla diskli ve mekanik bir depolama donanımı olan HDD’lerin yerini, son 7-8 senedir SSD isimli donanımlar almıştır. 

Peki, SSD almayı düşünüyorsak ilk olarak nelere bakmalıyız? Şimdi SSD seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir hep beraber maddeler halinde bakalım. 

Eğer bir SSD alacaksanız en önce bunu ne için kullanacağınızı belirleyin. Amacınız ancak bilgisayarınızı hızlandırmak ise 128 GB’lık bir SSD mantıklı olacaktır. Ancak oldukça fazla program kullanıyor ve oyun da oynuyorsanız sizin için en müsait SSD, 240-500 GB’lık kapasiteye dahil olanlar olacaktır.SSD seçerken dikkat edilmesi gerekenler içinde bir ihtimal de en mühim nokta, alacağınız SSD’nin okuma ve yazma hızlarıdır. SSD’ler de marka ve kalitesine gore değişik okuma ve yazma hızlarına sahiptirler. Örneğin bir SSD 450 MB/s veri okuyabilirken bir öteki 560 MB/s veri okuyabilir. Bu nedenle satın almadan evvel bu hızlar arasından en yüksek olanını seçmeye çalışmalısınız.SSD seçimi yaparken bir öteki mühim nokta ise, SSD içinde hangi NAND flaş hafıza tipinin kullanıldığıdır. En kaliteli, süratli ve uzun ömürlü olan tipler SLC ve eMLC olanlardır. Bunların haricinde kalan tipler daha azca kaliteli, düşük hızda ve kısa ömürlü belleklerdir. Bu nedenle SLC ve eMLC tipi hafıza kullanan SSD’leri seçmeniz sizin için daha yararlı olacaktır.Bir üstteki maddeye benzeyen başka bir sıkıntı ise SSD’nin sizin laptopunuza müsait olup olmadığıdır. Yani, bilgisayarınız usb SSD mi destekliyor? Ya da SATA / SATA 3.0 mı destekliyor? Yoksa M2 SATA mı destekliyor? Herhangi bir adapte problemi yaşamak istemiyorsanız, SSD almadan evvel ne olursa olsun bilgisayarınızın desteklediği rabıta tipine dikkat etmelisiniz.

2- SSD Nedir? 

SSD nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir gibi merak ettiğiniz sorulara topluca bir cevap vermek gerekirse söylemeliyiz ki, asıl ismi ile Solide State Drive, geleneksel sabit sürücülerdeki mekanik parçaları bulunmayan, flash disk mantığına oldukca benzer bir mantık ile çalışan bir sabit disk sistemidir. İçinde mekanik aksam olmadığından oldukca daha az güç harcar, hafiftir ve ses çıkartmaz. 

Apple artık hemen hemen bütün modellerde standart olarak SSD sunuyor. Eski modelleri de artık müsait bir fiyata satılıyorken, bu konfora ulaşmak mümkün hale geliyor. SSD”nin kullanıcıyı etkileyen en büyük handikapı ise sanırım klasik sabit disklere benzer biçimde bakılırsa büyük kapasiteli olanların hala oldukca pahalı olması. Disk alanı sizin için oldukca önemliyse, SSD düşünmek bu durumda pek mantıklı sayılmaz. 

2- Bilgisayarınız İçin En Uygun SSD Seçimi Nasıl Yapılır? 

SSD seçimi nasıl yapılır, masaüstü ya da laptop için SSD nasıl seçilir? Cihazlarda genellikle SSD girişleri olmakla birlikte, SSD”lerin yapıları da farklılık gösterebiliyor. Burada cihazınıza en müsait SSD”yi bulmanız için sizlere güzel SSD seçimi 2021 analizleriyle dolu bir liste hazırladık. Hangi SSD arayüzleri size uygunsa, ”Bilgisayarıma hangi SSD uygun olur?” gibi sorularınız varsa umarız cevap bulabilirsiniz…

A- SSD Seçimi Nasıl Yapılır? | SATA III – 3.0 – 6 Gbit/s – 600MB/s

SATA III SSD, teorik olarak, arayüz 600 MB / s’lik bir bant genişliği sağlayabilir ve NCQ veya destek sağlayabilir. SSD performansının sürekli iyileştirilmesiyle birlikte, SATA 3.0 (bugün tüm bilgisayarların standart yapılandırması haline gelmiştir) yerini mSATA ve PCI almıştır.

B- Sandisk Ultra II 240GB Sata III SSD

Sandisk Ultra II SSD ile elde ettiğiniz performans, sıradan sabit disklerden 28 kat daha yüksek. Artık bilgisayarı açıp kapatmak için beklemenize gerek yok. Ultra II darbeye dayanıklıdır, bu nedenle bilgisayarı düşürürseniz verilerinizin uçup gitmesine sebep olmayacaktır!

Rastgele hız 91K IOPSOkuma hızı 83K IOPSRastgele yazma 550 MB Sıralı okuma hızı 500 MB 

C- SSD Seçimi Nasıl Yapılır? | Hi-Level 240GB Ultra Serisi Sata

Hi-Level SSD hızlı okuma ve yazma hızlarına sahip yüksek kaliteli bir SSD’dir. Bilgisayarınızın hızını büyük ölçüde artıracaktır. Sıralı yazma 350 MB / s

Sıralı okuma 550 MB / sRastgele okuma 85 KB IOPSRastgele yazma 52 KB IOPS

D- M2 Mini Sata

M2 Mini-Sata SSD, temel olarak bazı ultrabooklarda ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılır, çünkü Sata III ile aynı veri aktarım hızını paylaşırlar. Ancak küçük bir form faktörüne sahiptirler. NUC sistemiyle karşılaştırıldığında, mSATA katı hal sürücüsü yaklaşık 6 ila 7 gram ağırlığındadır, ancak mSATA hızla gelişen teknolojinin hızına pek kolay ayak uyduramaz.

3- SSD Seçimi Nasıl Yapılır? | SATA II mi SATA III mü?

SSD seçimi için sıklıkla duyduğunuz bu iki ismi de biraz inceleyelim. SATA II ve SATA III. Hazır kullanıcı arayüzünden bahsetmişken bu konuya daha yakından bakalım. Söylememiz gereken ilk şey şu ki, yeni nesil SSD’nin 6 Gbps standardı yani SATA III’ü benimsediğidir. Bilgisayarınızda bir SATA II arabirimi varsa ve SSD’niz bir SATA III arabirimi kullanıyorsa, bilgisayarınızda bir SATA III arabirimi olsa ve SSD’niz bir SATA II arabirimi kullansa bile bir SSD kullanabilirsiniz.

Kısacası aslında sadece sizin baud hızınız SATA II standardına uygundur. Bu avantajlardan yararlanmak için hem bilgisayarın bağlantı noktası hem de SSD SATA III olmalıdır. Peki farkı nedir? Hemen söyleyelim. SATA II standardı yaklaşık 280 MB / sn veri aktarım hızı sağlarken, SATA III 550 MB / sn hıza ulaşabilir. Tercih sizin!

4- SSD Garanti Süresi Ne Kadar Olmalıdır? 

SSD seçimi nasıl yapılır artık eminiz ki biraz da olsa fikriniz oluşmuştur. Biraz da SSD seçimi aşamasında bir öteki dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan adımdan daha bahsedelim. SSD’ler her ne kadar içlerinde mekanik bir parça bulundurmasalar ve uzun bir ömürleri de olsa yeniden sisteminizle ilgili birtakım elektriksel problemler sebebiyle bozulabilirler.

Çok düşük olasılık da olsa şirketler ürünleri için uzun bir garanti süresi sunmaktadır. Genellikle üç sene civarında garanti süresi veren şirketler içinde bu süreyi beş yıla çıkartanlar da bulunuyor. O sebeple satın alma aşamasında SSD garanti süresi açısından dikkat etmenizde yarar var. 

5- SSD Seçerken Kontrolcü Seçimi Nasıl Yapılmalıdır? 

SSD seçerken nelere dikkat edilmelidir konumuza devam ederken bir diğer önemli konuyu da atlamayalım! SSD satın alım aşamasında bir öteki dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan adımdan daha bahsedelim. Kontrolcüler içinde en oldukça dikkat çeken isim Sandforce, eğer yüksek performanslı bir SSD arıyorsanız beklentilerinizi mutlaka karşılayacak bir cihazdır diyebiliriz.

SSD seçerken Sandforce seçimi, okuma ve yazma hızını direkt etkileyen veri sıkıştırma mevzusundaki başarısıyla öne çıkıyor. Sandforce’a en yakın performans yayınlayan isim ise Marvell. Kısacası yüksek performans için Sandforce ve Marvell tercih edebileceğinizi söyleyebiliriz. 

6- SSD Seçimi Nasıl Yapılır? | SSD ile HDD Arasındaki Fark Nedir? 

SSD ile HDD arasındaki fark  söz konusu ise, sabit disk, bilgisayara ihtiyaç duymadan veri depolayan bir cihazdır. Bu, RAM’de depolanan veriler şeklinde sistemi kapattığınızda üstündeki bilgilerin “kaybolmadığı” anlamına gelir. Sabit sürücü, HDD ise verilerinizi depolayan manyetik bir katmana dahil olan metal bir plakadır. Bir SSD, durağan sürücünün yapmış olduğu her şeyi yapar, sadece bilgi, güç olmadığında bile verileri tutan birbirine bağlı flash yongalarında saklanır. 

Cihazın garanti ömrü beklentisi belirleyicidir ve bu konuda bir depolama aleti seçerken en mühim unsur bu olabilir. SSD’lerin hareketli parçaları yoktur. Daha doğrusu mekanik bir hassas noktası da yoktur. SSD’lerin HDD’lere kıyasla daha sağlam olması beklentisi vardır. Ancak elektrik kesintileri niteliğinde SSD’ler geleneksel HDD’lerden daha acele etkilenip arızalanabilir. Hız da tehlikeli sonuç bir özelliktir ve daha süratli bir depolama aleti arıyorsanız, SSD büyük üstünlük ile kazanır. 

Teknoloji içeriklerimizi beğeniyorsanız, Whatsapp görüntülü konuşma kaç kişi yapılır hakkında hazırladığımız detaylı haberi incelemenizi öneririz! 

7- Bonus! SSD Seçimi Nasıl Yapılır Daha Detaylı Öğrenmek İster misiniz? 

SSD seçimi nasıl yapılır öğrendiniz! Daha fazlası için sizlere sunduğumuz bu içeriğe muhakkak göz atmanızı öneririz! İyi seyirler 🙂