Güney Kore gerçekleri, Netfix’in tüm dünyada en çok izlenen dizilerinden olan Squid Game ile gözler önüne serildi. Bir Güney Kore dizisi olan Squid Game tam 90 ülkede en çok izlenen dizi oldu ve bazı gerçekler de gün yüzüne çıktı. İşte, Güney Kore’de toplum yapısını anlamaya yardımcı olan, dizide kesitleri sunulan gerçekler…
Kadın Düşmanlığı, Squid Game Dizisinde İşlenen Güney Kore Gerçekleri Arasında
Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında Güney Kore, Dünya Ekonomik Forumu 2021 Küresel Toplumsal Cinsiyet Ayrımı listesine göre 102.sırada yer alıyor. Squid Game dizisinde de bu durum, kadın yarışmacıların kimi görevlerde uygun görülüp görülmemesi ile işleniyor.
Çünkü dizide, kadınların bazı grup yarışmalarında istenmemesi, defalarca kez engellenmesi söz konusu. Dolayısı ile Squid Game dizisinde Güney Kore gerçekleri arasında yer alan cinsiyet eşitsizliği kadınların, grup oyunlarında istenmemesi ile gözler önüne seriliyor. Bu durum, eleştirileri de beraberinde getirmişti.
Kadın düşmanlığının dizide Mi-nyeo karakteri üzerinde yoğunlaştığı da görülüyor. Hatta Mi-nyeo, dizinin bir diğer karakteri olan Deok-su’nun takımında olabilmek için onunla cinsel ilişkiye girmiş, defalarca kez taviz vermişti.
Dizinin yönetmen ve yazarı Hang Dong-hyuk da dizide işlenen kadın düşmanlığını sosyal medya hesabı üzerinden reddetti. Bir gazeteye demeç veren Hang Dong-hyuk, bunun bir kadın düşmanlığı olmadığını, dizideki karakterlerin olumsuz koşullarda neler yapacağını göstermek olduğunu ifade etmişti.
Kuzey Kore’den Kaçıp Güney Kore’ye Göç Edenler…
Squid Game dizisinde Kuzey Kore’den kaçıp Güney Kore’ye göç edenlerin hikayesine de atıfta bulunuluyor. Dizideki Sae-byeok karakteri de Kuzey Kore’den kaçarken ailesinden ayrıldığı ve ailesini tekrardan bir araya getirmek için para bulmaya çalışıyor ve bunun için yarışmaya katılıyor. Bu durum aslında sadece Güney Kore gerçeklerini değil, Kuzey Kore gerçeklerini de gözler önüne seriyor.
Koronavirüs pandemisinden önce her yıl binlerce insan Kuzey Kore’den kaçıp Güney Kore’ye sığınıyordu. Her ne kadar Güney Kore, kendisine sığınan bu insanlar için ekonomik ve sosyal uyum politikaları uygulasa da Güney Kore gerçekleri arasında bu insanların kötü muameleye ve ayrımcılığa maruz kaldığı bir gerçek…
Squid Game dizisinde de bu durum açık bir şekilde işleniyor. Özellikle Sae-byok karakteri Güney Kore’ye ailesini getirtebilmek için dolandırıcının eline düşüyor. Ayrıca bir diğer detay ise; Sae-byok’un şivesini saklaması ve Seul şivesiyle konuşması… Sae-byeok dizi boyunca yalnızca yetimhanedeki kardeşiyle diyalog kurduğu sahnede kendi orijinal şivesini kullanıyor. Bu, Korece bilmeyen ve diziyi çeviri ile izleyenlerin kaçırdığı bir detay…
Güney Kore Gerçekleri: Yoksulluk
Yoksulluk denince akıllara Güney Kore gelmesi biraz garip olabilir. Çünkü Güney Kore, BM İnsani Gelişmişlik Endeksi’ne göre 23.sırada yer alıyor. Hatta bu endekse göre Güney Kore; İspanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin önünde yer alıyor.
Ancak Squid Game dizisinin ana karakteri Gi-hun’un işten çıkartılması, iki defa işini batırmış olması, hasta annesi ile birlikte kıt kanaat yaşaması ve hatta kızına doğum gününde bile hediye alacak parasının olmaması kısmen Güney Kore gerçeklerini gözler önüne seriyor. Kısacası; Gi-hun karakteri, Güney Kore’de yoksulluk sınırını geçemeyen ve başarısız işçileri temsil ediyor.
Gini Endeksi’ne göre yani bir toplum içindeki gelir dağılımı adaletini ölçen endekse göre Güney Kore, çoğu ülkeden oldukça iyi durumda. Peki, o zaman yoksulluk teması Squid Game dizisinde neden işleniyor?
Çünkü Güney Kore’de gelir eşitsizliğinde artış söz konusu. Güney Kore’nin en zengin %20’lik kısmının serveti, ülkenin en yoksulu %20’nin tam tamına 166 katı. OECD verilerine göre ise 51 milyon nüfusa sahip olan Güney Kore’nin yaklaşık olarak %17’sinin koronavirüs pandemisi öncesinde de yoksulluk şartlarında yaşıyordu.
Hatta yoksulluk ekseninde Güney Kore gerçekleri açısından; ülkedeki kimi yoksul insanlar, Goshiwon ile Goshitel ismi verilen ve genişliği sadece 2 metrekare olan küçük yerlerde yaşamak durumunda kalıyor. Bazı evlerde de birden fazla nesil birlikte yaşam sürmek zorunda kalıyor.
Güney Kore’de Göçmen Sömürüsü
Squid Game dizisinin en beğenilen ve sempati duyulan karakteri; Pakistan’dan çekirdek ailesi ile birlikte göç eden ve fabrikada işçi olarak çalışan Ali… Ali, Güney Koreli patronunun aylarca kendisine maaş vermemesi sebebiyle bu karışmaya katılmak zorunda kalıyor. Bunun için de yeni doğmuş bebeği ile eşinden ayrı düşüyor.
Güney Kore gerçeklerine göre Pakistanlılar, Güney Kore’deki en büyük göçmen gruplarından değil ancak Ali karakterinin hikayesi, ülkedeki göçmenlerin nasıl sömürüldüğünü gözler önüne seriyor. Her ne kadar Güney Kore’de işçi koruma kanunları çıkarılsa da göçme işçilerin çalışma koşulları kötü durumda.
Yolsuzluk Gerçeği…
Squid Game ana karakterlerinden biri de Cho Sang-woo. Cho Sang-woo, çalıştığı bankada zimmetine para geçirdiği için işten atılıyor… Bu karakter ve hikayesi de Güney Kore gerçekleri açısından oldukça yansıtıcı…
Çünkü son yıllarda Güney Kore’de bu yönden pek çok skandal ortaya çıktı. Hatta Güney Kore’nin ilk kadın devlet başkanı Park Geyn-hye de 2016 yılında yolsuzluk sebebiyle cezaevine gönderilmişti.
Güney Kore ve Çin Arasındaki Karmaşıklık…
Squid Game dizisinde Çin adı yalnızca bir defa geçiyor. O da; Sae-byok karakterinin annesinin Çin üzerinden Güney Kore’ye kaçmak isterken Çin’de tutuklanması nedeniyle… Seul ve Pekin arasındaki bu karmaşık ilişki, dizinin sokaklarında kendisini belli ediyor.
Squid Game dizisinin yayınlanmasından sonra Çin basınında, dizi oyuncularının yeşil kıyafet giymesi konu edinilmişti. Çin basının iddiasına göre; 2019 yılında Çin yapımı olarak vizyona giren Teacher Like filmindeki kıyafetler, Squid Game dizisinde benzer şekilde kullanılıyor. Bu durum, sosyal medyada tartışmaları da beraberinde getirmişti.
Ancak yine de Squid Game dizisinin popülerliği tüm bunlara rağmen Çin’de engellenemedi. Her ne kadar Çin’de Netflix yasaklı olsa da Squid Game dizisi korsan şekillerde izlendi. Hatta Çin’deki en bilindik kitap ve film eleştiri sitesine Squid Game dizisi ile ilgili olarak 300 bin yorum yapıldı ve dizi, izleyicilerinden 10 üzerinden 7’nin üzerinde not aldı.
Bunun dışında; Çin’deki bazı e-ticaret sitelerinde Squid Game dizi kostümleri ve ürünleri satışı yapılmaya başlandı. Şangay’da ise dizide gösterilen Güney Kore tatlısı Dalgona satan işletmeler açıldı.