Spor hukuku alanının temel yasalarından biri olacak 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu, 26 Nisan 2022 günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, yeni yasa ile neler değişiyor? İşte, tüm merak edilenleri ile birlikte Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Yasası…
Spor Kulüpleri Anonim Şirket Olacak
Yürürlüğe giren yasa ile kamuya yararlı dernek statüsüne sahip olan spor kulüpleri, bundan sonra Anonim Şirket (A.Ş) olarak yapılanarak ticari şirkete dönüşecekler.
Bu kapsamda spor kulüpleri, sportif faaliyetlere katılmak amacı ile gerçek ya da tüzel kişi olmak üzere en az yedi kişi tarafından kurulabilecekler. Türk Ticaret Kanunu uyarınca kurulan ve de tüzel kişilik kazanan bu anonim şirketlerin, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tescil edilmeleri sonucunda spor anonim şirketi niteliğine kavuşmaları mümkün olacak.
Yine kulüpler, birleşmek suretiyle federasyonlar ve konfederasyonlar olarak üst kurul oluşturabilecekler.
Denk Bütçe Uygulaması ve Zorunluluğu
Yeni yasa ile birlikte spor kulüpleri yönünden denk bütçe uygulaması söz konusu olacak. Bu anlamda spor kulüpleri, bir önceki yıl sahip oldukları brüt gelirin en çok yüzde 10’u kadar borçlanabilecekler. Daha fazla borçlanma için genel kurulda nitelikli çoğunluğun oyu aranacak ve ek bütçe yapılması gerekecek.
Yine spor kulüpleri, genel kurul kararı olmaksızın bir önceki hesap dönemine ait brüt gelirinin en çok yüzde 25′ ini temlik edebilecekler.
Spor kulüpleri, yönetim kurulu üyelerine, bunların eşlerine ve üçüncü dereceye dek hısımlarına borç veremeyecekler.
Ayrıca spor kulüplerinin yedi bin lirayı aşan ödemeleri ve tahsilatları da ancak bankalar üzerinden yapılabilecek.
Zararlardan Kulüp Yöneticileri Sorumlu Tutulacak
Spor kulübü yöneticilerinin, mevzuattan ya da sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini ihmal etmeleri durumunda, meydana çıkabilecek kulüp zararlarından müteselsilen sorumlu olmaları da yeni yasa ile düzenlendi.
Sporun gelişmesinden ve spor kulüplerinin altyapılarının geliştirilmesine katkı verme konusunda sorumluluk Gençlik ve Spor Bakanlığına ait olacak. Büyükşehirlerde dahil olmak üzere belediyelerden kulüplere kaynak aktarılamayacak.
Spor Federasyonları
Spor federasyonları ise, spor dalıyla ilgili faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla kanunla ya da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulabilecekler. Spor federasyonları merkez teşkilatları Ankara’da bulunacak ve Federasyon genel kurulları da Ankara’da yapılacak.
Federasyon Genel Kurul delege sayıları, olimpik ve paralimpik spor dalları yönünden yüz elliden az üç yüzden fazla, diğer spor dalları yönünden ise yüzden az iki yüzden fazla olamayacak.
Ayrıca Spor Federasyonlarının malları ‘devlet mülkü’ olarak kabul edilecek ve haciz yasağı kapsamına alınacak. Spor Federasyonlarının yönetim kurulu üye sayıları ise 11 asıl ve 11 yedek olmak üzere 22 olacak ve en az iki üyenin de ‘milli sporcu’ olması zorunlu olacak.
Federasyon başkanlarının görev süreleri ise, ‘üst üste ya da aralıklı olarak en çok üç dönem’ ile sınırlı olacak.
Kulüp yönetimlerindeki gibi, federasyonların başkan ve yönetim kurulu üyeleri de kusurları nedeniyle doğan zararlardan sorumlu tutulacaklar.
Yeni Menajerlik Sistemi
Kanun ile menajerlik sistemi de yeniden düzenleniyor. Bu kapsamda futbolcuyla imzalanacak menajerlik sözleşmeleri de noterde düzenlenecek ve en çok iki yıl için yapılabilecek.
Menajere verilecek ücret ise, sözleşme süresi boyunca futbolcuya ödenecek ‘brüt gelirin iki milyon liradan az olduğu durumlarda ücretin yüzde onuna kadar, iki milyon liradan çok olduğu durumlarda ise yüzde beşine dek olabilecek.
Ayrıca spor kulüpleri, İçişleri Bakanlığı müfettişleri ile mülki idare amirince de denetlenebilecek.