Sözleşmeli Er Maaşı Ne Kadar? Sözleşmeli Er Nedir? Nasıl Sözleşmeli Er Olunur?

Sözleşmeli er maaşı ile

Sözleşmeli er maaşı ile dikkat çekiyor ve sözleşmeli er alımları, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılıyor. Gençler arasında oldukça yaygın olan meslekler arasına giren sözleşmeli erlik genel olarak eğitim hayatına devam etmek istemeyen gençler tarafından tercih ediliyor. Çünkü sözleşmeli er alımı, ilkokul mezunu olan kişiler arasından yapılabiliyor. Sözleşmeli er maaş bakımından da görev yapılan yerin özelliğine göre değişiklik gösteriyor. Personel alımları genel olarak her yıl MSB tarafından yapılıyor.

Sözleşmeli Er ve Erbaş Nedir?

Vatani görevini yerine getirmekte olan er ve erbaşların belirli bir ücret karşılığında askeri görevlerine devam etmesine ve mesleğine sözleşmeli er ve erbaş denmektedir. Bu görev, 6191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile belirlenmiştir.

Sözleşmeli Er Ne Yapar?

Sözleşmeli er ne yapar sorusu da bu mesleği tercih edecek olan gençler arasında oldukça merak ediliyor. Vatani görevini yapmakta olan erler, dilerlerse sözleşmeli er ve erbaşlık ile vatani görevlerine maaş karşılığında devam edebiliyor. Meslek olarak vatani görevini yapmakta olan yükümlü erbaş ve erler, sözleşmeli er maaşı alarak vatanına hizmet edebiliyor. İlkokul ve dengi okul mezunu olan herkes sözleşmeli er ve erbaş olabilmek için müracaat gerçekleştirebiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, sözleşmeli olarak alacağı er ve erbaşlar için bazı şartları da sunuyor.

Sözleşmeli Er Olma Şartları Nelerdir?

Sözleşmeli er maaş sebebiyle dikkat çeken mesleklerden çeşitlerinen biri haline gelmiştir. İlkokul mezunlarının da tercih edebileceği bir meslek olan er ve erbaşlık, Milli Savunma Bakanlığı’nın bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Sözleşmeli er maaşları nedeniyle değil aynı zamanda milli duyguların güçlü olması nedeniyle de tercih edilmektedir. Ancak bu mesleğin tercih edilebilmesi için uyulması gereken şartlar da bulunmaktadır. İşte o şartlar:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakEn az ilk okul mezunu olmak veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmakTürk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeli kapsamındaki uzman erbaşlar için oluşturulmuş olan şartlara uygunluk taşımakTerhis sonrası 3 yıl içinde ya da muvazzaflık sırasında müracaatta bulunmak ve de müracaat tarihindeyken 26 yaşından gün alınmamış olmasıMüracaat edecek olan kişinin askeri öğrencilik ile ilişiğinin kesilmemiş olmasıTürk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde daha önce uzman jandarma, jandarma, subay, uzman erbaş veya astsubay olarak istihdam edilmemiş olmakKamusal hakların kullanımından yoksun bırakılmamış olmakGüvenlik soruşturmasından geçmiş olmakTaksirle işlenen suçlar dışında işlenen herhangi bir suçtan bir ay ve üzerinden hapis cezası almış olmamak

Sözleşmeli er olunabilmesi için müracaat aşamasında uyulması gereken kurallar bunlardır. Adaylar, bu şartları taşımaları kaydıyla başvuruda bulunabilmektedir. Bu şartlara uygunluk gösteren kişiler, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan sözleşmeli er alımlarına müracaat edebilmektedir. Sözleşmeli er maaşı bakımından, alımlara büyük ilgi gösterilmektedir.

Sozlesmeli Er Hakları 2020

Sözleşmeli er maaşları dikkatleri üzerine çekse de pek çok Türk erkeği bu mesleği manevi ve milli duygular nedeniyle tercih etmektedir. Yurdun güvenliğinin sağlanmasında ve dış tehditlerin önlenmesinde etkili olan er ve erbaşlar bazı haklara da sahiptir. Genel olarak sözleşmeli er hakları 2020 yılında şunlardır:

Sözleşmeli erler başlangıç olarak sözleşme sürelerini 3 ya da 4 yıl yapabilirlerBaşlangıç sözleşmesinin bitiminden sonra tekrar sözleşme yapılabilmektedirYeni yapılacak olan sözleşmenin süresinin alt sınırı 1 yıl, üst sınırı ise 3 yıldırSözleşmeli erlerin sözleşme süresi 7 yılı tamamladıktan sonra yeniden sözleşme imzalanamamaktadırSözleşmeli erler ve erbaşlar sözleşme süresince sigortalı olurlar ve sözleşmeli er maaşı alırlarSözleşmeli erlerin, ön sözleşme boyunca görevden ayrılma ya da istifa etme hakları bulunmamaktadırSözleşmeli erlerin sözleşme süreleri tamamlanmadan istifa etme hakları bulunmamaktadır1 yıl süresince hizmet veren sözleşmeli erler onbaşı, 2 yıl hizmet veren sözleşmeli erler ise çavuş olarak görev yapmaktadırSözleşmeli erler görev boyunca sıradan er gibi kışlada bulunmak durumundadırSözleşmeli erler evli olsa dahi gün sonunda evlerine gidememektedirKışlada görev alan er ve erbaşların yemek ve barınma ihtiyaçları, devlet tarafından karşılanırSözleşmeli erlerin özel silah taşıma yetkisi bulunmamaktadır. Sözleşmeli erler yalnızca görev silahı olmak üzere silah taşıyabilmektedirSözleşmeli erler, ön sözleşme kapsamında yalnızca mazeret izni dışında izin kullanabilmekte; yıllık izin kullanamamaktadır

Sözleşmeli Er Maaşları 2020

Sözleşmeli er maaşı ne kadar sorusunun yanıtı, internet üzerinde sık araştırılmaktadır. Genel olarak sözleşmeli er maaş bakımından farklı hesaplanmaktadır; her sözleşmeli er aynı maaşı almamaktadır. Sözleşmeli er maaşları, sözleşmeli erin hizmet yılına, kadrodaki görevine, nerede görev yaptığına, evli ve çocuklu olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir. Sözleşme süresinin ve nerede görev yapıldığının farklılığı gibi unsurlar, sözleşmeli er maaşı durumuna etki etmektedir. Ancak genel olarak sözleşmeli erlerin maaşı 4.100 TL ile 5.100 TL arasında değişmektedir.

Doğuda görev yapan sözleşmeli erler Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak çalışmaktadır. Doğuda bulunan bölgelerde terör ile mücadele edildiğinden dolayı sözleşmeli erliğin de zorluğu, tehlikesi artmaktadır. Bu sebeple doğa görev yapan sözleşmeli er maaşı, batıda görev yapan sözleşmeli er maaşları farklı hesaplanmaktadır. Doğu illerinde görev yapan sözleşmeli er ve erbaşların maaşı genel olarak 4.500 TL’den başlamakta ve 5.100 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

1-  Sözleşmeli Er Maaşı Tazminatı Ne Kadar?

Sözleşmeli erler de uzman çavuşlarda olduğu gibi ikramiye yani tazminat alma haklarına sahiptir. İlk olarak sözleşmesini 3 yıl yapan sözleşmeli er tazminatı 40 bin TL’dir. Sözleşmeli erler, görevleri bittiğinde bu tazminatı alma haklarına sahip olmaktadır. Ancak her yıl sözleşmeli er maaşı tazminatı artış göstermektedir. Sözleşmeli erler ve erbaşlar eğer isterlerse 3 yıllık sözleşmelerinin bitiminin ardından yeniden bir sözleşme yaparak sözleşmeli er maaşı tazminatlarını 90 bin TL’ye kadar çıkartabilmektedir. Yapılan sözleşmeli er maaşları 2021 duyurusuna göre Milli Savunma Bakanlığı, 7 yıllık görev süresini tamamlayan er ve erbaşların yaklaşık olarak 180 bin TL tazminat alacaklarını duyurdu.

2-  Sözleşmeli Er Eğitimde Maaş Alıyor mu?

Sözleşmeli er maaşı konusunda en merak edilenlerden bir tanesi de; sözleşmeli erlerin eğitim döneminde maaş alıp almadıklarıdır. Sözleşmeli er adayları, eğitimlerine eğitim birliklerinde başladıklarında yani ön sözleşme tarihi itibari ile maaşlarının aylık olarak 3’te 2’sini almaktadır. Dolayısı ile sözleşmeli er maaşı, eğitim ödeminde de belirli bir oranda ödenmektedir. Sözleşmeli er maaşları, eğitim döneminin bitmesinin ardından tam olarak aydan aya ödenmektedir.

3-  Sozlesmeli Er Suriye Maaşları Ne Kadar?

Sözleşmeli er maaşı, görev yapılan yerlere göre değişikliğe uğramaktadır. Doğu illerinde daha fazla maaş alan er ve erbaşlar batı illerinde biraz daha az maaş almaktadır. Ancak doğu illerinde ve özellikle de sınırı dışı operasyon bölgelerinde görev yapan er ve erbaşlar için daha fazla sözleşmeli er maaş söz konusu olmaktadır. Sözleşmeli er Suriye maaşları da yaklaşık olarak 6.000 TL’yi bulmaktadır.

4-  Hava Kuvvetleri Sözleşmeli Er Maaşı

Hava Kuvvetleri sözleşmeli er maaşı da değişkendir. Hangi sözleşmeli er veya erbaş adayının, hangi kuvvet komutanlığında görev yapacağı; fiziki değerlendirme, fiziki yeterlilik ve mülakat aşamaları sonrasında belirlenmektedir. Dolayısı ile özellikle hava kuvvetlerinde sözleşmeli er ve erbaş olanların farklı bir maaş alması durumu söz konusu değildir. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan sözleşmeli er ve erbaş alımları sonrasında, grev yapılacak olan yere göre sözleşmeli er maaşı belirlenmektedir. Genel olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda da sözleşmeli er maaşları, 4.500 TL ile 6.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.