featured
  1. Haberler
  2. İnternet ve Sosyal Medya
  3. Sosyal Medyanın Beyniniz Üzerindeki Etkisine Şaşıracaksınız! Sosyal Medya Beynimizi Nasıl Etkiliyor?

Sosyal Medyanın Beyniniz Üzerindeki Etkisine Şaşıracaksınız! Sosyal Medya Beynimizi Nasıl Etkiliyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal medya hesapları özellikle bağımlı konumunda olanlar için içinden çıkılmaz bir bataklık haline geliyor. Çünkü bu hesaplar ile günümüzü başlatıp günümüzü kapatıyoruz.

Örneğin sabah uyanır uyanmaz telefonunuzu alıp, sosyal medyalarınıza bakar mısınız? Birkaç fotoğraf bakmak, tweet okumak sizin için normal mi?

Sizin için normal olsa da uzmanlar için maalesef anormal bir durum olduğunu söylemek gerekiyor. Zira bu hareketiniz bağımlı bir birey olduğunuz anlamına gelmektedir.

Fakat durumlar bununla da sınırlı değil. Sosyal medya hesaplarının beynimize etkisi birden fazla maddede sıralanıyor. İşte sosyal medya kullanımının beyin üzerine etkileri!

Bağımlı Hale Geliyorsunuz

Bağımlı Hale Geliyorsunuz

Bağımlılık konusu herkesin bildiği bir durum olsa da kabullenmesi çok zor bir adımdır. Zira birçok insan bağımlısı değilim, istediğim zaman bırakırım düşüncelerine kapılıyor.

Halbuki hadi bunu yap dediğinizde yapamayacaklarını görürsünüz. Çok küçük bir kısım gerçekten dediğini yapabilir. Fakat bunun aksine zorlananlar bir bağımlıdır.

Zamanı kontrol edemez, sosyal hesaplarına beş dakika diye girer en az 30 dakikası burada gider… İşte uzmanlar sigara/alkol bağımlılığında ortaya çıkan beyin hasarını sosyal medya bağımlılığında da keşfetmiştir.

Beyninizdeki Beyaz Madde Azalıyor

Beyninizdeki Beyaz Madde Azalıyor

Her insanın beyninde beyni sarmalayan beyaz bir madde bulunur. Beyaz maddenin önemi çok büyüktür çünkü birden fazla alanda çalışması bulunmaktadır.

Sosyal medya kullanımı beyinde duygusal işlemler, dikkat ve karar verebilme gibi alanları kontrol eden beyaz maddeyi azalttığı anlaşılıyor.

Özellikle çok sık sosyal medya kullanan insanların işlemlerine kolay kolay odaklanamadığını görürsünüz. İşte sebep buradan kaynaklanıyor!

Aynı Anda Birden Fazla İş Yapamazsınız

Aynı Anda Birden Fazla İş Yapamazsınız

Eskiden sosyal medya hesapları yokken aynı anda birden fazla iş yapabilir hale gelebilirsiniz. Fakat görünen o ki artık günümüzde bu durum öyle ilerlemiyor.

Çünkü sosyal medya hesaplarını çok sık kullananlar adına yapılan testler gösteriyor ki aynı anda birden fazla iş yapmaları diğerlerine göre daha az.

Her ne kadar sosyal medya hesaplarında hızlı işlem yapmak, profiller arası geçiş yapmak bunu etkilemiyor olarak görülse de maalesef olumsuz etkileri bulunuyor.

Bununla da kalmaz aynı zamanda beynin yeni bir bilgiyi kaydetmesini de zorlaştırır.

Psikolojik Sorunlar Yaratır

Psikolojik Sorunlar Yaratır

Sosyal medya beraberinde farklı psikolojik sorunlar da yaratıyor. Özelikle dış görünüm konusunda olumsuz düşüncelere sahip olma, özgüvensizlik küçük çocuklarda bile görülmeye başladı.

Bunun dışında paylaşımlardan haberdar olamama durumunda kaygı duyma, telefonunuz titremediği halde titremiş olarak algılamanız gibi birçok durumdan bahsedilebilir.

Bu açıdan bakıldığında özellikle küçük yaştakilerin sosyal medya kullanması oldukça sıkıntılı sonuçlar yaratacaktır.

Bencilleşmenizi Sağlıyor

Bencilleşmenizi Sağlıyor

Sosyal medya kullanımının ‘dopamin’ arttırdığını daha önce duymuş olmanız muhtemel. Dopamin beynin temel kimyasalları arasındadır.

Mutluluk yarattığı kadar temelde ödül merkezinde kullanılmaktadır. Bir açıdan ödül merkezinizi harekete geçirdiği için daha bencil davranışlar gösterilir.

Örneğin sosyal medya hesapları üzerinde konuşmalarınız kimin hakkında, hiç dikkat ettiniz mi? %70-80 oranında kişilerin kendinden bahsettiği görülüyor. Bu da bencilliği arttırıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!