Sosyal medya içerik üreticileri vergi düzenlemeleri, son günlerin en popüler konuları arasında yer alıyor. Youtube, Tiktok, Twitch, Instagram gibi sosyal medya platformlarında içerik üretenlerin elde ettikleri kazançlardan alınan vergiler çokça tartışılan konulardan biriydi.
Daha önceden kişilerin şirket kurarak vergi ödenmesi gerekirken ,son vergi düzenlemesi ile sosyal medya üreticilerine bazı istisnalar getirildi. Peki, yapılan son vergi düzenlemesi neticesi sosyal medya içerik üreticileri vergi düzenlemeleri nasıl yapılacak? İşte, tüm merak edilen yönleri ile youtuberlar ve diğer sosyal içerik üreticileri için yeni vergi düzenlemesi…
Sosyal İçerik Üreticisi Kimdir? Sosyal Medya İçerik Üreticileri Vergi Düzenlemeleri
12 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile sosyal içerik üreticisinin kim olduğuna dair bir tanım getirilmiştir. Bu tebliğ ile sosyal içerik üreticisi;
“Sosyal ağ sağlayıcıları aracılığıyla; herhangi bir konuya ilişkin paylaşımlar yapmak suretiyle tanıtım ve tavsiyede bulunarak bir ürün ya da hizmetin satın alınması için diğer kullanıcıları etkilemek suretiyle gelir elde edenler ile paylaşımlarının izlenmesi sayesinde reklam gelirlerinden pay alan başta olmak üzere içerik üreticiliği faaliyeti sonucu her türlü gelir elde eden gerçek kişi” olarak tanımlanmıştır.
Sosyal İçerik Üreticilerinde Yeni Vergi Düzenlemesi Öncesi Durum Neydi?
Sosyal medya içerik üreticileri vergi düzenlemeleri öncesinde, ülkemizdeki sosyal medya içerik üreticilerinin vergi ödemelerinde bir şirket kurmaları, kurdukları şirket üzerinden de gelir vergisi ödemeleri gerekiyordu. Ülkemizde şahıs şirketi kurabilmek yüksek maliyet gerektirmese de, bu süreç prim ödeme, mali müşavir yardımı alma, defter tutma gibi karmaşık süreçler içerebiliyor ve de sosyal içerik üreticileri kazançlarına bağlı olarak ciddi oranlarda vergi ödeyebiliyorlardı.
Önceki sistemde sosyal medya içerik üreticileri 2021 yılı vergi oranları, 24.000 Türk Lirasına kadar % 15, 24.000 ile 53.000 Türk Lirası arası için % 20, 53.000 ile 130.000 Türk Lirası arası için % 27, 130.000 ile 650.000 Türk Lirası arası için % 35, 650.000 Türk Lirası fazlası için % 40 olarak belirlenmişti ve uygulanıyordu.
Sosyal medya içerik üreticileri vergi düzenlemeleri 2022 yılında şöyle oldu; % 15 gelir vergisine tabi gelir 24.000 TL’den 32.000 TL’ye, % 20 gelir vergisine tabi gelir 53.000 TL’den 70.000 TL’ye, % 27 gelir vergisine tabi gelir 130.000 TL’den 170.000 TL’ye, % 35 gelir vergisine tabi gelir 650.000 TL’den 880.000 TL’ye yükseltildi. 880.000 TL üzeri ise %40 gelir vergisine tabi oldu.
Yeni Vergi Düzenlemesi Nasıl?
Son düzenleme ile sosyal medya içerik üreticileri vergi düzenlemeleri karmaşık olan vergi ödemeye dair yollar kaldırıldı. Bunun yerine daha kolay ve net bir biçimde vergilendirme yolu seçildi.
Yeni yasal düzenleme ile ‘gerçek kişi’ içerik üreticileri vergi sistemi konusunda bir istisna getirilerek ve bu kişilerden kaynakta kesinti yapılarak daha düşük vergi oranı ile vergi ödemelerine olanak sağlandı. Bu kapsamda sosyal medya içerik üreticilerinin kaynakta kesinti yoluyla tüm gelirleri için % 15 oranında vergi dilimi uygulanacağı açıklandı.
Yeni Vergi Düzenlemesinde Yapılması Gerekenler
Yeni vergi düzenlemesinden yararlanabilmenin başlıca koşulu ise gerçek kişi olma şartı olarak karşımıza çıkıyor. Yani tüzel kişiler, bu yeni vergi düzenlemesinden yararlanamıyorlar.
Gerçek kişi olan sosyal medya üreticileri vergi düzenlemeleri yararlanabilmesi ikametgah yerlerindeki vergi dairesine başvurarak, sosyal medya yolu ile para kazandığını beyan ile istisna belgesi almaları gerekiyor. Daha sonra ülkemizde bulunan yerel bir bankadan, alınan istisna belgesi ile hesap açılması ve açılan hesap bilgilerinin de vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor.
Son olarak belirtelim ki, sosyal medya içerik üreticileri vergi düzenlemeleri 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olarak uygulanacak ve sosyal içerik üreticileri de istisna belgelerini almadıkları sürece, eski vergi düzenlemesi üzerinden vergi ödemeye devam edeceklerdir.
Bir diğer vergi konusu Emlak vergisi nedir? Emlak vergisinden kimler muaftır? konusunda bilgi almak için bu yazımıza göz atabilirsiniz.