Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobiye Sebep Olabilecek Başlıca Durumlar Nelerdir?

Bir kişinin sosyal durumlarda duyduğu aşırı heyecan ve korkuya sosyal fobi adı verilmektedir. Kişinin yabancılar ile konuşmasını da oldukça fazla etkileyen bu durum, normalin üzerinde kaygı bozukluğunu içerir. Bu duruma aynı zamanda sosyal anksiyete adı da verilmektedir. Tüm bu kaygı bozukluğu durumun altında da toplum tarafından dışlanma ve eleştirilme korkusu yatmaktadır. Sosyal fobi nedir sorusuna […]

Bir kişinin sosyal durumlarda duyduğu aşırı heyecan ve korkuya sosyal fobi adı verilmektedir. Kişinin yabancılar ile konuşmasını da oldukça fazla etkileyen bu durum, normalin üzerinde kaygı bozukluğunu içerir. Bu duruma aynı zamanda sosyal anksiyete adı da verilmektedir. Tüm bu kaygı bozukluğu durumun altında da toplum tarafından dışlanma ve eleştirilme korkusu yatmaktadır.

Sosyal fobi nedir sorusuna yönelik en etkili cevapları bu yazımızda bulabileceğiniz gibi bu fobinin belirtilerini de öğrenebilirsiniz. Sosyal çevrede ortaya çıkan bu kaygı durumunun nedenleri ve tedavileri hakkında da bilgi sahibi olmanız mümkündür. İşte, tüm merak edilen detaylarıyla sosyal fobinin tanımı ve nedenleri:

Sosyal Fobi Nedir ?

Toplum ya da sosyal çevre karşısında küçük düşmekten dolayı duyulan yersiz korkuya sosyal anksiyete adı verilmektedir. Bu durumdan mustarip olan kişi, kalabalık ortamlarda kendisini rahat hissetmemektedir. Aynı zamanda bu rahatsızlık halinin sebepleri de ayrı bir maddede incelenmelidir.

Kalabalık ortamlarda ortaya çıkan bu durumda kişi, küçük düşmekten ve alay edilmekten aşırı bir şekilde korku duyar. Toplum önünde sunum yapmak ya da bir topluluğa hitap etmek bu kişiler için oldukça zordur. Aynı zamanda bu kişilerde yeni insanlarla tanışırken de aşırı bir çekingenlik durumu söz konusudur.

Elbette topluluk önünde duyulan tüm kaygıların nedeni anksiyete değildir. Toplum önünde kendini rahat hissetmeme durumu da bir yere kadar normal karşılanabilir. Bu rahatsızlık ve aşırı endişe durumu için sosyal fobi testi yapılması daha faydalı olacaktır.

Bu gibi durumlarda kişi, kendisini toplumdan olabildiğince soyutlamaya çalışır. Hatta toplum önüne çıkmadan önce uykusuzluk ya da gün içerisinde aşırı kaygı gibi problemler nedeniyle rahatsızlıklar yaşayabilir.

Sosyal Fobisi Olan Kişinin Hissettikleri

Sosyal fobi durumundan mustarip olan kişilerde bazı korkular ve endişeler patlak verebilir. Bunlara örnek olarak da aşağıdaki maddeler gösterilebilir:

Topluluk önünde yemek yiyemem ve çekinme durumuTanımadığınız insanlar karşısında çalışmak ya da bir şeyle ilgilenmekTelefonla konuşmaktan çekinmekKalabalık bir ortama girmekten çekinmek ve hatta korkmakSosyal çevre edinmede zorluk yaşamak ve buluşmaları sürekli ertelemekİlgi odağı olmaktan endişe duymak ve korkmak

Yukarıda bahsi geçen durumların tamamı sosyal açıdan güvensiz ve endişeli hisseden kişilerde görülen durumlardır. Öyle ki bu durumdan mustarip olan kişi, durumun saçma olduğunun farkında olsa dahi buna engel olamamaktadır.

Sosyal Fobi Belirtileri

Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

Bu tip anksiyetelerin de teşhis edilmesi için bir takım belirtilerin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Özellikle de sosyal fobi grupları içerisinde yapılan araştırmalar bu kişilerde benzer belirtilerin gözlemlenmesine olanak sağlamıştır.

Sosyal çevre edinmede zorluk yaşama ya da bu durumdan kaçınmaKalabalık ortama girmeyi reddetmeKalabalık ortamda terleme ve aşırı heyecanlanmaSosyal ortamlarda titreme, konuşamama, göz kontağı kuramama ve kalp çarpıntısıMide ekşimesi, ishal durumu ve çeşitli kaslarda baş gösteren ağrılar

Sosyal Fobiye Sebep Olabilecek Başlıca Durumlar

Sosyal fobi, birden fazla sebebi bir arada barındırabilen bir tür ruhsal bozukluktur. Bu duruma neden olabilecek faktörlerin başında serotonin hormonundaki dengesizlik gelebilir. Anksiyete durumunun da en başlıca faktörlerinden biri bu hormondaki dengesizlik halidir.

Bunun yanı sıra kişinin geçmişte yaşadığı çeşitli travmalar da sosyal anksiyetenin sebepleri arasında yer almaktadır. Eğer geçmişte kişi, küçük düşmüş ve bu durum onu incitmişse bir daha bu durumun yaşanmaması için bu tip bir mekanizma geliştirmiş olabilir.

Sosyal Fobi Tanısı ve Tedavisi

Sosyal fobi bilişsel davranışçı terapi ile en aza indirilebilen bir ruhsal bozukluktur. Eğer bu durumun tanısı uzman bir hekim tarafından konulmuşsa ilk olarak bilişsel davranışçı terapi uygulamasına geçilir. Uzman bir psikiyatr tarafından konulan teşhisin hemen ardından bu durumu kökten çözmek adına tedaviye başlanır.

Sosyal fobi çözüm arayışında olan bir kişi, bu durumdan kendi isteği sayesinde oldukça kolay bir şekilde kurtulabilir. Bilişsel davranış terapisinin de yardımıyla birlikte kısa bir sürede endişelerden kurtulmak mümkündür. Terapi, kişinin korkularını ve endişelerini tanımlayarak bunlar ile yüzleşmesini sağlamaktadır. Bu sayede yersiz korkulara karşı bir bağışıklık kazanılır ve fobinin de önüne geçilmiş olur.

Sosyal fobi ilaçları da terapinin tam olarak yetmediği zamanlarda faydalanılabilecek bir tedavi yöntemidir. İlaç tedavisinde uzman psikiyatr tarafından uygun görülen dozdaki ilaçların kullanılması gerekmektedir.

Sosyal anksiyete bozukluğu da tıpkı diğer psikiyatri hastalıkları gibidir ve tedavisi mümkündür. Obsesif kompülsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu ve yeme bozuklukları gibi bu durum da kişiye bağlıdır. Uyku bozuklukları, alkol bağımlılığı cinsel İşlev bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi sosyal fobi de tedavi olanakları geniş bir durumdur. Ruh sağlığı, sosyal fobi nasıl ilerler, çocuk veya aile içinde psikiyatrik durumlar nelerdir gibi beyin odaklı durumlarda uzmandan yardım almaktan lütfen kaçınmayın.

Exit mobile version