Sonradan Eklenen Altıncı Parmak Beyni Yeniden Şekillendirdi!

Geçtiğimiz aylarda yapılan bir teknolojik çalışma kapsamında yapay bir altıncı parmak / üçüncü başparmak üretildi. Bilek sinirleri ile temas ettirilen ve ele yerleştirilen üçüncü başparmak, beynin yeni hareket kurguları oluşturmasını sağladı! Altıncı Parmak Beyni Yeniden Şekillendirdi Yapılan çalışmada varılan sonuç, insan vücuduna eklenen fazladan bir uzvun beyni yeniden şekillendirdiği şeklinde oldu. Bilim insanları bu çalışma […]

Geçtiğimiz aylarda yapılan bir teknolojik çalışma kapsamında yapay bir altıncı parmak / üçüncü başparmak üretildi. Bilek sinirleri ile temas ettirilen ve ele yerleştirilen üçüncü başparmak, beynin yeni hareket kurguları oluşturmasını sağladı!

Altıncı Parmak Beyni Yeniden Şekillendirdi

Yapılan çalışmada varılan sonuç, insan vücuduna eklenen fazladan bir uzvun beyni yeniden şekillendirdiği şeklinde oldu. Bilim insanları bu çalışma sırasında, robotik geliştirme ve iyileştirmelerin sinir sistemini nasıl etkilediğini öğrenmeye çalışmaktadır. 

Fazladan Bir Başparmak / Altıncı Parmak ile Ne Yapabilirsin? 

Beynin yeniden şekillendiği altıncı parmak çalışması ile yapay evrim gerçek olmuş gibi duruyor. Çok uzun zamandır üzerinde çalışılan bu robotik parmak, Üçüncü Başparmağı isimli bir proje kapsamında inceleniyor. İnceleme sırasında yeni uzvun vücuda nasıl adapte olduğu takip ediliyor. 

Projenin Adı : Üçüncü Başparmağı

Londra Üniversitesi Akademisi Plastik Laboratuvar ‘da tasarlanan ve üretilen üçüncü başparmağı ayakla kontrol edilebilmektedir. Bir tür protez olan bu altıncı parmak , Bluetooth aracılığı ile kontrol ediliyor. Ayak başparmağı altında bulunan basınç sensörleri sayesinde algılanan hareketler yeni başparmağına ulaştırılıyor. Saat kordonu şeklinde tasarlanan bu uzuv, esnek bir başparmağı özelliği taşır. 

Gönüllü Eğitimi Yapıldı

Çalışma kapsamında proje sonuçlarını anlamak için gönüllü olan katılımcılara 5 günlük bir eğitim verildi. Şarap bardaklarını toplama, bir kabın içerisinden bilyeleri avuçlayarak dışarı çıkarmak ve jenga kulesi inşa etmek görevlerini tamamlamalarının istendiği çalışmada katılımcıların beyinleri eğitim öncesi ve sonrasında detaylı bir şekilde incelendi. Manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile tarama yapılarak beynin gelişimi takip edildi. 

İnsan Beyni Yeni Deneyimler ile Yeniden Şekilleniyor

Yapılan üçüncü başparmağı çalışması, insan beyninin yeni deneyimler karşısında kendini geliştirdiğini göstermektedir. Bilim insanları, kullanılan yeni parmağın hareketi sırasında beynin birincil somatosensoriyel korteks bölümünü incelediler.

Çalışan yeni parmağın bu bölgeye etki edip etmediği araştırıldı. İlk sonuçlara göre yeni parmağın hareketi, elin beyindeki tanımlamasını zayıflatmış gibi göründü. Bu da beynin esnek gelişim seviyelerine sahip olduğunu gösterdi. Başka bir şekilde diyecek olursak, insan beyni, karşılaştığı yeni deneyimler ile kendini yeniden şekillendirme özelliklerine sahiptir. 

İnsan Beyni Öğrenme Yeteneğine Sahiptir

Yapılan üçüncü başparmağı çalışması kapsamında tekrar ve tekrar insan beyninin öğrenme becerisi ortaya çıkarılmış oldu. Araştırmacılar, kullandıkları protezin beyni geliştirmesi konusunda şu sözleri sarf etti: 

“…ciddi olarak beynin öğrenme, adapte olma ve arayüz olma kabiliyetinde yatmaktadır. Önemli olarak, böyle başarılı insan-robot bütünlemeleri, vücut betimlemelerinin bazı açılarından ve göz önünde bulundurulması ve sonradan keşfedilmesi gereken motor kontrolünde sonuçları olabilir. “

Birbirinden Faydalı 3 Farklı Robotik İyileştirme

Geçmişten bugüne çok sayıda robotik iyileştirme çalışması yapılmıştır. Göz hareketleri ile bilgisayar kullanma, fazladan kola sahip olma, robot kıyafet ve anahtar implant gibi çok sayıda robotik çalışma insan hayatını kolaylaştırdı. İşte, 3 farklı robotik iyileştirme çalışmaları!

1 – Fazladan Kol Robotik İyileştirme Teknolojisi

Baterist ''Akıllı Kol''

Gil Weinberg ve Tyler White, robotik bir kol yardımı ile davul çalmaları ile tanınmaktadırlar. Bateristlerin omuzlarına asılan üçüncü bir kol ile çok daha uyumlu müzikler oluşturulabiliyor. 

2 – Robot kıyafet

Robotik Giysi ile Felçlilere Umut

İnsan vücudunu saran robot kıyafet, felçli bir Fransız erkeğin 4 farklı uzvunu hareket ettirebilmesini sağlamıştır. Beyne sıkı bir şekilde yerleştirilen elektrotlar yardımı ile kontrol edilen hareket sistemi, insan beyninin nasıl adapte olduğunu ortaya çıkarmıştır. 

3 – Anahtar İmplantı

İmplant şeklindeki anahtar, bilek bölgesine yerleştirilen bir çip yardımı ile kapı açmak, bilgi paylaşmak ya da internette araştırma yapmak için kullanılıyor. Temassız kredi kartı çalışma prensibi ile benzer şekilde çalışan bu teknoloji sayesinde engelli yaşamını geliştirme ve kolaylaştırma çalışmalarının da yapılabileceği biliniyor. 

Exit mobile version