Siyez Unundan Ekmek Yapılır mı | 5 Adımda Siyez Unu ile Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır? Siyez Unlu Ekmek Tarifi

Siyez unundan ekmek yapılır

Siyez unundan ekmek yapılır mı? Siyez unu buğdayın atası olarak adlandırılan birçok vitamini içerisinde barındıran bir un türüdür. Kahvaltılarımızın, öğlen ya da akşam yemeklerimizin vazgeçilmesi olan ekmek günümüzde buğday ununun alternatifi olan birçok un türüyle elde edilebiliyor. Buğday unu her ne kadar lezzetli olsa da kalori bakımından oldukça zengin. Buda tüketim sınırlarının aşılması halinde kişinin fazla kiloları ile başının derde girmesine sebep oluyor. Sizlere yeni bir ekmek tarifimiz var! Peki ekşi mayalı siyez ekmeği tarifi nedir?

Siyez Unu ile Neler Yapılır? Siyez Unundan Ekmek Yapılır mı?

Beyaz ekmek neden bu kadar tercih ediliyor yazımıza mutlaka göz atın! Siyez unundan ekmek yapımını anlatmadan önce siyez unu ne işe yarar sorusuna bir yanıt verelim. Bilindiği üzere buğday unu, genetik yapısı bozulduktan sonra sofralarımıza ulaşıyor. Bu nedenle organik ve sağlıklı bir ürün olduğundan bahsedebilmek mümkün değil. Siyez buğdayı ise tamamen organik ve besin değeri son derece yüksek olan bir un türüdür.

A,B,E vitaminleri, lif içeriği, magnezyum, fosfor, selenyum, folik asit, demir ve diğer pek çok minerali içerisinde barındıran bu buğday doyurucu özelliğinin yanı sıra oldukça besleyicidir. Siyez unu ile yalnızca ekmek değil tüm hamur işleri ve un kullanılarak elde edilen tüm yiyeceklerin hazırlanabilmesi mümkündür.

1- Siyez Ununun Faydaları Neler? Siyez Unlu Ekmek Faydaları Nelerdir?

Siyez unundan ekmek yapılır mı? Siyez unlu ekmek faydaları ve siyez ununun faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Ancak bu unun ve bu unla elde edilen ekmeğin faydalarından şu şekilde bahsedilebilecektir;

Siyez buğdayının glisemik endeksi oldukça düşüktür. Bu özelliği sayesinde kan şekerini aniden yükseltmeyecektir. Bu sebeple beyaz ekmekten daha fazla tok tutmakta ve ani acıkmalara sebebiyet vermemektedir.Siyez unu hangi hastalıklara iyi gelir denildiğinde şeker hastaları için oldukça faydalı olduğu söylenebilir.Lif ve protein içeriği sayesinde siyez unundan ekmek yapıldığında mtabolizma daha hızlı çalışacaktır. Bu özelliği nedeniyle kilo vermek isteyen herkesin diyetinden siyez unu ile yapılan ekmek tüketmesi tavsiye edilebilir.Folik asit içeriği bulunan siyez unu hamilelik döneminde tüketildiğinde bebeğin gelişimi olumlu yönde etkilenecektir. Yine emzirme döneminde bu un ve ekmeğin tüketilmesi halinde anne sütü artış gösterecektir.Lif içeriği sayesinde sindirimi oldukça kolaydır. Sindirim sistemini çalıştıran bu un şişkinlik ve kabızlık oluşumunu engeller. Gluten hassasiyeti bulunan kişiler güvenle siyez ununu tüketebileceklerdir.Doymamış yağ içeriğine sahip olduğu için kalp damar sağlığını korur.Siyez unundan ekmek yapıldığında o ekmekte kolesterol içeriği yer almaz. Bu nedenle kolesterol problemi bulunan kişilerde bu ekmeği tüketebilir.Bağırsak sağlığını koruduğu için tüketildiğinde kolon kanseri riski büyük ölçüde azalacaktır.Radyasyon içermeyen siyez unu, radyasyonu emme özelliğine de sahip değildir.

2- Siyez Unlu Ekmek Kaç Kalori ? Diyetteyken Siyez Unlu Ekmek Tüketilir mi?

Diyetteyken siyez unlu ekmek tüketmenin hiçbir zararı bulunmamaktadır. Kişiler gönül rahatlığı ile porsiyon sınırlaması dahilinde bu ekmeği tüketebileceklerdir. Siyez unlu ekmek kalori bilgisi ise uzmanlar tarafından bir dilimi (30 gr) 67 kcal şeklinde paylaşmışlardır.

3- Siyez Unundan Ekmek Yapımı Püf Noktaları Nelerdir?

Siyez unundan ekmek yapımı sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Ekmek yapımı sırasında unu eleyerek ve kontrollü bir şekilde dökmeniz, ekmeğin yumuşak kalmasını sağlayabilmektedir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ekmeğin hamur aşamasındayken fazla kabarmamasıdır.

Siyez unundan ekmek yaparken, hamur mayalanma sırasında aşırı kabarmayacaktır. Ekmek ancak pişme sırasında kabarma eğilimi gösterecektir. Buna dikkat etmeniz, zaman kaybetme olasılığınızı ortadan kaldıracaktır.

4- Siyez Unlu Ekmek Refika Birgül’ün Mutfağı | Siyez Unlu Ekmek Tarifi Refika Birgül

Siyez unlu ekmek Refika Birgül’ün Mutfağı’nda yapılan ve çok beğenilen lezzetlerin başında gelmektedir. Sosyal medya platformlarında çeşitli yemek tarifleri veren Refika Birgül, ev hanımları tarafından oldukça beğenilen bir aşçıdır. Tam tutan lezzetli tarifleri, hemen her kadının kendi mutfaklarında bir aşçıya dönüşmesine yardımcı olmaktadır. Siyez unlu ekmek tarifi Refika Birgül’ün yapışı ile uygulamak istiyorsanız temin etmeniz gereken malzemeler şunlardır;

150 gr ekşi maya,300 gr siyez unu,200 gr beyaz un,350 ml ılık su,1 tatlı kaşığı tuz,

Siyez unundan ekmek yapımı için öncelikle kuru gıdaların tamamını karıştırın ve ortasına minik bir havuz açın. Açtığınız bu havuza suyunuzu ve ekşi mayanızı ekleyin. Öncelikle bir tahta kaşığı yardımı ile bu malzemeleri güzelce bir karıştırın. Sonrasında hamurunuzu tezgaha alın ve azar azar un eklemesi yaparak, istediğiniz kıvam elde edilene dek hamurunuzu döver gibi yoğurun. Bu şekilde yaklaşık 6-7 dakika hamuru dövmeniz, hamurdaki glutenin uyanmasını sağlayacaktır. Glutenin uyandırılması ise kabarcıkların hapsolmasını sağlayabilecektir.

Siyez unundan ekmek için hamuru yoğurduktan sonra ağzını kapatın ve yaklaşık 3 saat kadar hamurunuzu mayalandırın. Ekşi maya kullanıldığı için bu tarifte bekletme süresi 3 saattir. Sürenin altında kalmamaya özen göstermelisiniz. Daha sonra hamurunuzu yuvarlak bir şekilde şekillendirin ve bir kabın içerisine yerleştirin.

İşlem sonunda ağzını da kapatarak, dışarıda 5 saat ya da buzdolabında bir gece olacak şekilde bekletin. Bekleme süresi sonunda yağlı kağıt serilmiş tepsiye yuvarlak şekilde şekillendirdiğiniz, siyez unundan ekmek hamurunuzu yerleştirin. 240 derece önceden ısıtılmış fırında ortalama 40-45 dakika pişirin. Pişme süresi sonunda ise ekmeğinizi nemli bir beze sararak 1 saat kadar dinlendirin. Dinlendirme sonrasında siyez unundan ekmek tarifi hazır hale gelecektir. Afiyetle tüketebilirsiniz.

5- Siyez Unlu Ekmek Tarifi Nefis Yemek Tarifleri | Kastamonu Siyez Ekmek Tarifi

Siyez unu ile ekmek makinesinde ekmek tarifi için 2 farklı tarif vereceğiz. Ancak şunu belirtelim ki bu ekmeği yapabilmeniz için ekmek makinesi kullanmanız şart değil. Dilerseniz elinizde nazik bir şekilde yoğurarak da bu ekmeği tam kıvamına ulaştırabilirsiniz. Kastamonu siyez ekmek tarifi Nefis yemekler tarifleri sitesinde en çok beğenilen tariflerden birisi konumundadır. Siyez unlu ekmek tarifi nefis temek tarifleri üzerinden uygulamak istiyorsanız, elde etmeniz gereken malzemeler şu şekildedir;

5 su bardağı ılık su,5 su bardağı siyez unu,1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvıyağ,1 tatlı kaşığı toz maya ( yaş mayada olur)1 silme tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı: Siyez unundan ekmek yapımı için öncelikle ılık suyu ve toz mayayı bir kabın içerisinde yaklaşık 10 dakika kadar mayalandırın. Hazırladığınız karışım 10 dakika içerisinde hafif kabaracaktır. Beklenen süre sonunda zeytinyağı, tuzu da ekleyerek homojen bir karışım elde edin. Daha sonra azar azar kontrollü bir şekilde unu ekleyin.

Kulak memesi yumuşaklığına ulaşınca yaklaşık 20-25 dakika sıcak bir ortamda, ağzı kapalı olacak şekilde mayalandırın. Mayalanma sonrasında hamurunuza yuvarlak bir şekil verin ve tepsinin üzerine yağlı kağıt sererek hamuru yerleştirin. Bir bıçak yardımı ile hamurun üzerine kesikler atın ve un serpeleyin. 250 derece ısıtılmış fırında hamurunuzu ortalama 25-35 dakika kadar pişirin. Yeteri kadar pişirdikten sonra nemli bir bez örterek, siyez unundan ekmeğinizin yumuşak ve nemli kalmasını sağlayın.