Şirket mail adresi alma nasıl yapılır? Kurumsal e-posta hesabı açmak pahalı mı? Kurumsal mail adresi alma ücretli mi ücretsiz mi? Bu yazımızda profesyonelliğe bir adım daha yaklaşmak isteyen kişilere özel olarak en basit şirket mail adresi alma hakkında bilgileri sunacağız.
Şirket Mail Adresi Alma Nasıl Yapılır?
Yeni bir girişim fikriniz varsa, kuracağınız ya da mevcut şirketinize profesyonel bir kimlik kazandırmak istiyorsanız; yapmanız gereken ilk şeylerden biri; şirket mail adresi almak ve hedef kitlelerinizle iletişinizi bu iletişim kanalıyla sağlamak. Peki, kurumsal e-posta hesabı nasıl açılır? İşte, 3 adımda şirket mail adresi alma:
1- Alan Adınızı Belirleyin
Kurumsal mail adresi almak için belirlemeniz gereken ilk şey; markanıza yani şirketinize uygun bir alan adı belirlemek olmalı. Bu durumda en doğru alan adı; markanızın adını içeren alan adı olmalı. Örneğin; şirketinizin ya da markanızın adı ‘’okuhaber’’ olacaksa alan adı da ‘’okuhaber’’ kelimesini içermeli. Alan adınızı başarılı bir şekilde belirledikten sonra kurumsal mail adresi almak için ikinci adıma geçebilirsiniz.
2- Domain Adresinizi Alın
Kurumsal e-posta hesabı açmak için belirlediğiniz alan adını yani domaini, web hosting hizmeti veren bir firmadan satın almanız gerekir. Ancak buradaki önemli nokta; belirlediğiniz domainin daha önce satın alınmamış olması gerekir. Bu nedenle öncelikle özgün bir alan adı belirleyip daha sonrasında domain satın almalısınız.
3- Domaininiz İçin Hosting Hizmetini Satın Alın
Şirket mail adresi alma işlemi için alan adını belirledikten sonra domain adresini satın almak ve ardından son olarak web hosting hizmeti sağlayıcılarından hosting hizmeti almanız gereklidir. Hosting satın aldıktan sonra otomatik olarak hosting sağlayıcıları, sizlere şirket mail hesabı olarak kullanabileceğiniz kurumsal mail hesabı hizmeti verecektir.
Kısacası; hosting satın alıp domaininize bağladıktan sonra şirket mail adresi olarak kullanabileceğiniz kurumsal e-posta adreslerinden yararlanabilirsiniz. Özetle; profesyonel mail adresi almak; tek adımda gerçekleştirilecek bir işlem değildir. Eğer bir şirkete çalışan olarak girmediyseniz ve şirketin bilgi işlem birimi size kurumsal mail adresi tanımlamadıysa, kendiniz ve markanızın profesyonel mail adresi olması için gerçekleştirmeniz gereken adımlar bunlardır.
Şirket Mail Adresi Almak İle İlgili Sık Sorulan Sorular…
Kurumsal mail adresi almak isteyenler için yapılması gerekenler biraz karmaşık gelebilir. Ancak domain ve hosting sağlayıcılarından bu hizmeti satın almak, kurumsal e-posta hesabı açmak için yeterli. Yazımızın bu kısmında da profesyonel mail adresi hakkında en merak edilen soruları cevaplayacağız.
1- Şirket Mail Adresi Nedir?
Şirket mail adresi; bir markanın ya da işletmenin adının geçtiği e-mail adresidir. Örneğin; ‘’okuhaber@okuhaber.com‘’ kurumsal bir e-posta adresidir. Görüldüğü üzere bu e-posta adresleri, hepimizin alışık olduğu @gmail.com ya da yahoo gibi alan adlarını içermez; yalnızca şirket adını içerir.
Buna ek olarak, şirketin profesyonel mail adresi gibi çalışanlara ait de mail adresleri olur. Örneğin; ‘’aliveli@okuhaber.com’’ gibi şirket çalışanlarına ait kişisel e-posta adresleri de oluşturulabilir.
2- Kurumsal Şirketlerin Mail Adresi Alması Neden Önemli?
Özel yaşamda olduğu gibi iş yaşamında ad imaj oldukça önemlidir. Gmail, yahoo, outlook uzantılı e-mail adresleri de genel; herkesçe kullanılan maillerdir ve profesyonellikten uzaktır. Ayrıca bu uzantıya sahip mailler, yeterince profesyonel değildir ve her zaman beklentilere cevap vermeyebilir.
Bu sebeple hem profesyonel bir imaj oluşturmak hem de beklentileri karşılamak için özel şirket mail adresi alma tercih edilir.
3- Şirket e-Mail Adresi Nasıl Alınır?
Şirket e-mail adresi almak isteyen kişiler sırasıyla alan adını yani web site adını belirlemeli, domain sağlayıcılarından domain ve hosting hizmeti satın almalı. Tüm bunların sonrasında kullanılabilecek kurumsal e-posta hesapları kolaylıkla oluşturulabilecektir.
Ancak bu anlattıklarımız, kendi markasını oluşturup kendine ait web siteye profesyonel mail adresi almak isteyenler için geçerli. Eğer bir şirket çalışanıysanız, kurumsal e-posta adresi almanız için çalıştığınız şirketin bilgi işlem departmanı sizin için bu işlemi gerçekleştirecektir.
4- Şirketlerde Kurumsal e-Posta Adresi Nasıl Açılır?
Kurumsal şirketlerin mail adresi için çalışanların yapması gereken herhangi bir işlem yoktur. Şirketin bilgi işlem birimleri, çalışanlardan ad soyad, doğum tarihi vb. gibi bilgileri alarak onlar için profesyonel mail adresi açarlar. Köklü kuruluşların şirket mail adresi alma işlemi de IT biriminin görevidir.
5- Kurumsal Mail Adresi Alma Ücretsiz Mi?
Şirkete ya da kişiye özel mail adresi alma ücretsiz bir işlemdir. Ancak domain alma ve bu domain adresine hosting almak ücretli bir işlemdir. Dolayısı ile direkt olarak özel ya da şirket mail adresi almaya herhangi bir ücret ödenmese de domain ve hosting ücretinin ödenmesiyle aslında bedeli karşılanmış olmaktadır.
Web hosting sağlayıcılarının sunduğu paket seçeneklerine göre açılabilecek maksimum firma mail adresleri olur. Örneğin; başlangıç seviyesi paketlerinde genellikle 50-100 profesyonel mail adresi açma şansı verilir. Eğer sizin ihtiyacınız bundan fazlası ise hosting satın aldığınız sağlayıcıdan daha kapsamlı paketler tercih edip ödeme yaparak daha fazla ve daha kapsamlı firma mail adresleri alabilirsiniz.
6- Kurumsal Mail Adresi Alma Ne Kadar? Şirket Mail Adresi Alma Pahalı Mı?
Kurumsal şirket mail adresi alma işlemi için ödenecek olan ücret, tercih edilen web hosting şirketlerine göre değişir. Eğer bir şahıstan değil de hosting sağlayıcısından sıfır domain satın alırsanız, hosting hizmetiyle birlikte şirket mail adresi alma ücreti toplamda 300-400 TL’yi bulacaktır.
7- Kurumsal Mail Adresi Örnekleri…
Kişisel ve kurumsal firma mail adresleri her zaman için profesyonel bir görünümde olmalıdır. Bu nedenle de alan adını ve kişinin adı soyadını içermelidir. Ancak özellikle kişisel profesyonel mail adresi çok uzun olmamalıdır. Dolayısıyla da tam adı içermese de olur.
Kurumsal mail adresi ‘’okuhaber@okuhaber.com’’ ise buna bağlı açılacak olan mail adresinin sahibi iki isimli ise kısaltmayla kullanılmalıdır. Örneğin; adı Muhammet Ali Yılmaz olan biri için ‘’maliyılmaz@okuhaber.com’’ ya da ‘’aliyılmaz@okuhaber.com’’ adresleri tercih edilebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kurumsal Mail Nedir Ne İşe Yarar? Kurumsal Mail Adresi Nasıl Açılır Fotoğraflı Anlatım