Sinüzit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Sinüzit, Sinüs iltihabı veya sinüslerin inflamasyonunu tanımlamak için kullanılan bir terim. Her yıl dünya genelinde yaklaşık 90 milyon insanı etkileyen bir hastalık..

Sinüzit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Sinüzit, Sinüs iltihabı veya sinüslerin inflamasyonunu tanımlamak için kullanılan bir terim. Her yıl dünya genelinde yaklaşık 90 milyon insanı etkileyen bir hastalık..

Birçok insan “sinüs enfeksiyonu” ve “soğuk algınlığı” terimlerini birbirinin yerine kullanır. Akut sinüzit vakalarının çoğunu soğuk algınlığı izler, ancak soğuk algınlığı sinüzit belirtilerine neden olmaz. Aksine, genellikle sinüzitin gelişmesi için aşamayı ayarlar.

 

Fungal enfeksiyonlar, alerjilerin, astımın veya diğer rahatsızlıkların neden olduğu burun geçişlerinin kronik iltihabı, yapısal problemler ve zayıflamış bağışıklık sistemi de sinüzit enfeksiyonuna neden olabilir.

Her sinüs burun içine açılır ve sürekli bir mukus zar astarı ile burun pasajları ile birleştirilir. Bu, mukus ve havanın serbestçe seyahat etmesine izin verir. Bu durum engellendiğinde sinüslerde ağrı hissedersiniz.

Her sinüs enfekte olduğunda kendi acısını üretir. Örneğin, eğer maksiller sinüsleriniz enfekte ise, çene ve dişleriniz incinebilir ve yanaklarınızda burnunuzda ağrı olabilir.

Burun tıkalı olabilir ya da etmoid sinüsleriniz iltihaplanmışsa koku duyunuzu kaybedebilirsiniz. Alnınızdaki veya baş kısmında ağrı, ön sinüslerinizdeki bir sorunu gösterebilir.

En az etkilenen sinüsler sfenoid sinüsleriniz, başınızın üst kısmında baş ve boyun ağrısına neden olabilir. İltihaplı sinüslerin çoğu, yüz, baş veya boyun bölgelerinde ağrı ile kendini gösterir.

Sinüzit Enfeksiyonunda Teşhis

Tipik olarak, bir sinüzit 7 ila 14 gün arasında sürer ve tedavi olmaksızın geçer. Bununla birlikte, semptomlar devam ettiğinde veya reçetesiz dekonjestanlara yanıt vermediğinde, bu, bakteriyel bir enfeksiyonun geliştiğini gösterir. Akut bakteriyel sinüzit birkaç hafta sonra kendi kendine temizlenebilir.

Antibiyotik tedavisi genellikle sinüzit ile ilişkili semptomların süresini ve şiddetini azaltmak için kullanılır. Tüm tıbbi durumlarda olduğu gibi, tedaviye başlamadan önce uygun tanı önemlidir.

Sinüziti teşhis etmek için, bir sağlık uzmanı tipik olarak bir tıbbi öykü alır, burnunuzun içini muayene eder ve ağrılı veya şişmiş olup olmadıklarını görmek için onları nazikçe basarak sinüslerinizi inceler.

Tarih boyunca, sağlık uzmanı, önceki sinüs enfeksiyonları, astım, alerji veya diğer üst solunum yolu rahatsızlıklarına özel dikkat gösterecektir. Önemli gördüğü bir durumda sinüslerin bilgisayarlı tomografi (CT) taraması için sizi yönlendirebilir.

Sinüzit Enfeksiyonunun Önemli Belirtileri Nelerdir?

39 derece sıcaklık, ağrı veya şişlik, kırmızı yanaklar, göz çevrenizdeki kızarıklık, şiddetli baş ağrıları, kafa karışıklığı veya boyun tutulması sonucu ortaya çıkan ateş, bir sağlık uzmanı tarafından hemen dikkat edilmesi gereken belirtilerdir.
Kronik sinüzit, alerjisi veya astımı olan kişiler için yaygın bir sorundur. Kronik sinüzit genellikle sekiz hafta veya daha uzun süre devam eden sinüs iltihabı ile karakterizedir.

Kronik sinüzit farklı nedenlerden kaynaklanabilir:

Sinüzit semptomları, hassas bireylerde güçlü kokulu kimyasallara, sigara dumanına, kirliliğe, toza, küf ve hatta güçlü parfümlere maruz kalmasıyla da tetiklenebilir.

Solunum yolunun yapısal bozuklukları da kronik sinüzite neden olabilir. Örneğin, burnunuzdaki dar drenaj pasajları, sapmış bir septum veya nazal polipler (sinüs pasajlarını bloke eden büyüme), bu duruma katkıda bulunabilir.

Exit mobile version