Singapur Cinsel Tacizle Mücadele İçin Sanal Gerçeklik Simulasyonu Geliştirdi

Singapur üniversite kampüslerinde ard

Singapur üniversite kampüslerinde ard arda yaşanan cinsel taciz olayları, ülke teknoloji geliştiricilerini kadına yönelik şiddet ve taciz sorununa eğilmeye itti. Singapur’da “ Girl Talk” ismi verilen proje kapsamında tasarlanan sanal gerçeklik animasyonları ile VR teknolojisi üzerinden cinsel tacize maruz kalan kadınlara yönelik eğitimler hazırlandı. 

4 Kadın Teknoloji Geliştirici 

Daha önceden tüm dünyadan destek toplayan #MeToo hareketinin yetersiz kaldığını ve tacize uğrayan kadınların yeterince donanıma sahip olmadığını fark eden 4 kadın Danelia Chim, Dawn Kwan, Seow Rong ve Heather Seet Talk projesi ismini verdikleri sanal gerçeklik teknolojisi ile bu soruna çözüm bulmayı amaçladı. 

VR Teknolojisi ile Tacize Karşı Bilinçlenme

Girl Talk projesi kapsamında geliştirilen VR teknolojisi ve simülasyonları kadınları tacize karşı bilinçlendirmeyi hedeflemektedir. Geliştirilen simülasyon paketinde 5 ayrı senaryo bulunmaktadır. 

Yaşanmış deneyimlere dayanan 5 ayrı senaryo ile kadınları, taciz senaryolarına karşı hazırlamayaı amaçlayan projeye ilgi büyük oldu. Senaryoda gerçek erkekler kullanıldı. Simülasyonların kayıt altına alınmasını sağlayan teknolojide ve animasyonlarda yer almak isteyen 5 farklı erkek film çekiminde kullanıldı. 

Taciz Öncesinde Bilinçlendirme 

Sanal gerçeklik simülasyonları ile kadınların taciz durumuna karşı tedbir alması, cinsel tacize karşı fiziksel ve psikolojik olarak kendini hazırlamasını amaçlamakta ve bu doğrultuda simülasyonlar içermektedir. 

GT Projesi katılımcısı 23 yaşındaki Elizabeth Lee, deneyimlerini şöyle aktarıyor: 

 “Beni çeşitli olasılıklara karşı kesinlikle daha iyi hazırlıyor. Beni duygusal olarak hazırlıyor. Artık (cinsel istismarı) bir arkadaşıma anlatmayı, çevremden destek almayı ve eğer gerekirse daha ileri adımlar atmayı öğrendim”

Cinsel İstismar Olayları Kayda Alınmıyor

Geçtiğimiz günlerde mayıs ayının başında yapılan parlamento toplantısında Eğitim Bakanı Ong Ye Kung tarafından sunulan verilere göre, Singapur’un çeşitli bölgelerinde yer alan 6 farklı üniversitede 2015 ile 2017 yılları arasında 56 cinsel istismar olayı yaşandı. 

Ancak bu sayının gerçek yaşanan taciz vaka sayısı ile örtüşmediğini dile getiren kadınlar, çoğu vakanın bildirilmediğinin altını çizdi. 

Singapur’da Kadınların 4’de 1’i Tacize Uğruyor

YouGov tarafından gerçekleştirilen anket çalışmasına göre Singapur’da yaşayan kadınların 4’de 1’i cinsel tacize uğruyor. Ve yaşanan taciz olaylarının yüzde 56 gibi büyük bir kısmı bildirilmeden üzeri kapatılıyor. 

Cinsel Tacize Karşı Kadınları Koruyan Bir Kanun Yok

Singapur hukuk sisteminde cinsel istismar suçuna karşı duran sert bir yasa bulunmuyor. Cinsel taciz suçu  Tacizden Korunma Yasası ve Ceza Kanunu içerisinde değerlendirilirken; tacizci için verilen cezalar 6 yıl hapis cezası ya da 5 bin dolar para cezası şeklinde uygulanıyor.