Sıkı Tutunun Düşüyoruz! Uyumadan Önce Neden Düşme Hissi Yaşıyoruz?

uykuda-dusme-hissi.jpeg

Belki de günün en güzel anlarından biri, yorucu bir günün ardından yattığınız andır. Yatmadan önce tüm hazırlıkları yaparsınız, saati kurar kalkacağınız saati hesaplarsınız ve ardından yatakta hayal ettiğiniz konforlu uykuyu beklersiniz.

Ancak bazen ani bir düşme hissinden korkabilirsiniz. Sanki bir merdiveni tırmanmışsınız ama boşluğa adım atmışsınız gibi bir his uykudan sıçrayarak uyanmanıza sebep olur. Peki buna yol açan nedenleri hiç düşündünüz mü?

Uyumadan Önce Neden Düşüyoruz?

Hayatınızda bu düşme hissini birçok kez yaşadıysanız, aslında panik yapacak bir şey yok. Çünkü bazen halüsinasyonların da eşlik ettiği bu düşme hissi, uykuya dalmadan önce “hipnotik kasılmalar” adı verilen bir olaydan kaynaklanır. Bilim adamları genellikle bu durumu “normal” olarak değerlendirirler.

Hipnotik seğirmeler genellikle bacak kaslarında ortaya çıksa da genellikle kasın bilinçsiz ani seğirmesi veya kasılması olarak tanımlanabilir. Bunu tanımlayabilmemize rağmen, bu durumun nedenini tam olarak anlamak kolay değildir. Bu durumu evrimsel bir perspektiften ele alan bilim adamları, hipnotik kasılmaların en az iki önemli ancak birbiriyle ilişkili işlevi olabileceğine inanmaktadır.

Nörolojik Olabilir mi?

Bir başka önemli teorik hipotez, hipnotik kasılmaların aynı zamanda aktif zihinsel sistemimizden kaynaklanabileceğidir. Bu, aktif ve kasıtlı hareket kontrolünden gevşemeye ve nihayetinde felce geçiş sırasında olabilir. Özünde, hipnotik konvülsiyonlar, beynin ağsı aktivasyon sistemi ile ventrolateral preoptik çekirdek arasında bir geçişi işaret edebilir. Kısacası vücudumuz kendi ayarlarıyla oynayarak yavaş yavaş kontrolü serbest bıraktığı için bu durumla karşılaşabiliriz.

Nasıl Engelleyebiliriz?

Hipnotik tikler motor aktivite ile ilgili olduğundan, geceleri motor sisteminizi harekete geçirebilecek herhangi bir şey hipnotik tik yaşama şansınızı artıracaktır. Bu, kafein, gece geç saatlerde yoğun egzersiz ve yüksek gece stresi ve kaygısı nedeniyle hipnotik konvülsiyonlara sahip olmanızın daha olası olduğu anlamına gelir. Bu duruma katkıda bulunabilecek diğer faktörler arasında aşırı yorgunluk ve halsizlik, uyku eksikliği veya değişken uyku düzenleri bulunur. 

Uyumadan önce ani düşüşlerden yana dertliyseniz, uyku saatlerinizi düzene sokmayı deneyip, yatmadan önce kafein alımını azaltabilirsiniz. İyi uykular 🙂

Exit mobile version