Sigarayı bırakmak çoğu zaman yoğun bir çaba istemekte ve bazen başarısız sonuçlanabilmektedir. Çünkü bu durum bağımlılıkla doğrudan alakalıdır ve fiziksel bağımlılık psikolojik bağımlılığa göre daha zayıf bir durumu gösterir. Dolayısı ile sigarayı bırakma sürecinde psikolojik olarak çaba daha fazla harcanmaktadır. Sigara bırakma yöntemleri uygulaması sonrası daha sağlıklı bir bedenle ve psikolojiyle yaşam sürülebilmektedir.
Her ne kadar sigaranın kalp krizi riski arttırdığı, göğüs hastalıkları konusunda sorunlara neden olduğu bilinse de sigara bırakmak tahmin edilenden daha fazla zaman alabilmektedir. İnsanlar, mucize sigara bırakma yöntemi gibi şeylere çekilmeye çalışılsa da aslında bu, ağırlıklı olarak insanın kendi psikolojisi ile ilgilidir. Sigarayı bırakmak için yapılması gerekenler oldukça fazladır ancak önemli olan; buna psikolojik olarak hazırlanmaktır.
Sigarayı Bırakmak ve Fiziksel Sigara Bağımlılığı
Sigara içerisindeki nikotin ve yanındaki karbon monoksit gibi maddeler, sizin anlık zevk almanızda etkilidir ve bir süre sonra azalan zevki yeniden ister. Nikotin bu yeniden isteme hissini vermede etkilidir. Fakat fiziksel olarak bunu kendi bedeninizden kestiğinizde, sigarayı bıraktığınızda vücudunuz yeni duruma kendini adapte etmeye de başlar. Yani sigara bağımlılığı fiziksel açıdan bir hafta gibi bir sürede bitebilir. Genellikle sigarayı bırakmanın girişimi olan kişiler de on gün içerisinde fiziksel bir yoksunluk hali yaşadıklarını ve sürekli yerini birtakım yiyecek içeceklerle doldurmak istediklerini belirtmektedir. Bu nedenle de sigarayı bırakmak için ilaç kullananlar da bulunmaktadır.
Psikolojik Sigara Bağımlılığı
Fiziksel kısmın dışında bir kişinin asıl bağımlı olmasına neden olan durum ruhsal beklentilerdir. Sigara içerek genelde kaybettiği, o anki durumla başa çıkamadığı hissini karşılamak isteyen kişiler vardır. Anlık zor durumda yalnızlık hissi ve güç almaya eğilim, insanları sigaraya yönlendirebilir. Bu durum sorunların aslından ve yüzleşmek zorunda kaldıklarımızdan kaçmamızla da alakalıdır. Yetişkinliğin sigarayla bağdaştırıldığı yanlış yönlendirmelerle dolu toplumumuzda yetişkin gibi davranarak sigaradan medet umulması olağan karşılanır. Fakat gizliden kendimize yaptıklarımızın katlanarak artması göz ardı edilir ve ileride büyük pişmanlıklar görülecektir. Sigara bırakma yolları sayesinde, vücuda verilen zarar en aza indirilecektir.
Sigarayı Bırakmak İçin Ne Yapmak Lazım?
Sigarayı bırakmak için tavsiyeler arayışında olan kişiler bilmelidir ki; bunu kolaylaştırmak diye bir şey yoktur. Yani bazı aletlerden yararlanmak, zararsız olduklarını düşünerek hareket etmek sadece kendinizi kandırmak ve boşa para harcamak anlamına gelir. Sigarayı bırakmak için bağımlılığınızı yok etmeye çalışmanız gerekir. Bunu yapabilmeniz için de kendi düşüncelerinizle yüzleşmeniz en önemlisidir.
Yani; sigaraya neden ihtiyaç duyduğunuz konusunda hislerinizin üzerine gidin ve bunu kendinize kabul ettirdikten sonra sigara bağımlısı olduğunuz gerçeğiyle yüzleşin. Kendinize zarar verirken neden kendinizi bu kadar es geçtiğinizi de sormak mantıklı olacaktır. Sizi ruhsal anlamda sigaradan başka nelerin tatmin edebileceğini keşfedebilirsiniz. Tabi başka bir bağımlılık yapmadan bunu sağlamanız önemlidir. Örneğin; sürekli yemek yiyerek sigara bırakmak da yanlış bir durumu gösterir. Ancak sigarayı bırakmak konusunda kararlı bir şekilde yol alırsanız, zamanla isteğiniz azalacaktır.