Seyahat Sağlık Sigortası Ne Demektir? Bu Sigorta Kapsamındaki Zorunlu Teminatlar Nelerdir?

Seyahat sağlık sigortası nedir?

Seyahat sağlık sigortası nedir? Seyahat sırasında oluşması muhtemel sağlık sorunlarına dayalı olarak yapılacak giderlerin tazmin edilmesinde söz konusu olan bu sigorta nedir? Bu sigorta kapsamındaki zorunlu teminatlar nelerdir? Hangi durumlar sigorta kapsamı dışında kalır? İşte, tüm merak edilen yönleri ile Seyahat Sağlık Sigortası

Seyahat Sağlık Sigortası Nedir?

Seyahat sağlık sigortası nedir? Seyahat esnasında oluşabilecek sağlık sorunlarına bağlı giderler için yapılabilecek bir sigorta türü olan “Seyahat Sağlık Sigortası”, yurtiçi ya da yurtdışı seyahatler için söz konusu olabiliyor.

Yurtdışına yapılacak seyahatlerde, seyahat sağlık sigortası yaptırılması zorunluluk arz ederken, yurt içi seyahatlerinde ise bu şekilde bir zorunluluk bulunmuyor.

Seyahat Sağlık Sigortası Kapsamı

Seyahat sağlık sigortasından nasıl yararlanabilirim? Seyahat sağlık sigortası asgari teminatlarının kapsamı yolculuk sırasında oluşabilecek sağlık riskleri ile sınırlıdır. Bu anlamda yolculuk sırasında gerçekleşen yaralanmalar ve yaşanabilecek krizler bu sigorta kapsamında kalır.

Seyahat Sağlık Sigortasının Genel Şartlarında bulunan asgari teminatlar konusuna değinecek olursak, yapılacak sigorta sözleşmesi ile bu teminatların kapsamı genişletilebilir, ek teminatlar getirilebilir. Ancak Seyahat Sağlık Sigortasında bulunması zorunlu asgari teminatlar ise daraltılamaz.

Tüm seyahat sağlık sigortası içerisinde yer alması gereken bu asgari teminatlar ise şöyledir;

Ani hastalık ve rahatsızlıklara dair tıbbi tedavi teminatı; Bu teminat kapsamında sigortalı kişinin ani bir şekilde hastalanması ya da yaralanması durumunda tedavi, ilaç, ameliyat, hastane gibi sağlık giderleri sigorta eden tarafından karşılanır.Sigortalı kişinin en yakın sağlık kuruluşuna nakli; Bu teminat kapsamında eğer sigortalı kişinin tedavisinin yapılabileceği en uygun sağlık merkezine nakli için bir gider yapılmışsa, bunun da tazmini sigorta edene düşecektir.Sigortalı kişinin taburcu olmasından sonra ikametgah adresine nakli;  Bu teminat kapsamında ise, sigortalı kişinin tedavisi sonrasında seyahatine devam etmesi mümkün değilse ikamet adresine nakline ilişkin masrafları da sigorta eden tarafından karşılanır.Ölüm durumunda sigorta edenin yükümlülüğü; Bu teminat ile seyahat esnasında gerçekleşen olaylar sebebiyle sigortalı kişinin hayatını kaybetmesi durumunda, sigortalının ölümüne kadar yapılan tedavi giderleri ile cenazenin istenilen adrese nakline dair giderler de sigorta eden şirket tarafından karşılanır.

Seyahat sağlık sigortası şartlar nelerdir? Bu sayılan teminatlar, tüm seyahat sağlık sigortası kapsamında asgari olarak bulunması gereken zorunlu teminatlardır. Bu zorunlu teminatlar dışında, sigorta poliçesine anlaşmaya dayalı olarak ihtiyari teminatlar eklenmesi de mümkündür.

Seyahat Sağlık Sigortası Dışında Kalan Durumlar Nelerdir?

Seyahat Sağlık Sigortası kapsamında genel şartlarda sigorta kapsamında dahil olmayacak durumlarda sayılmıştır. Seyahat sağlık sigortasından kimler yararlanabilir konusunda şunlar belirtilmelidir;

Sigorta yaptıranın hileli hareketleri sebebiyle doğan sağlık giderleri,Savaş ya da savaş niteliğinde harekat, isyan, ihtilal, ayaklanma, iç kargaşalardan doğan sağlık giderleri,Terör eylemleri, sabotaj ile bunların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması amacı ile yetkililer tarafından gerçekleştirilen müdahalelerden doğan sağlık giderleri,Nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanımı ya da bu maddelerin açığa çıkmasına sebep olacak her türden saldırı ve sabotajlardan doğan sağlık giderleri,Silahlı kuvvetler ya da güvenlik kuvvetlerinin harekatından doğan sağlık giderleri,Tehlike altında olan kişileri veya malları kurtarma hali istisna, sigorta yaptıranın kendini bilerek ağır bir tehlikeye maruz bırakmasından doğan sağlık giderleri,Sigorta yaptıranın kasıtlı hareketlerinde kaynaklanan sağlık giderleri,Tıbbi reçete haricinde alınan alkol, ilaç, zehirli madde, uyuşturucu ya da tıbbi ürünlerin gönüllü olarak tüketimi sonucu ortaya çıkan hastalıklardan ya da patolojik durumlardan kaynaklı sağlık giderleri,Doğuştan var olan hastalıklarından kaynaklı sağlık giderleri,İntihar ya da intihar teşebbüsünden kaynaklanan sağlık giderleri,Motosiklet kullanımından doğan sağlık harcamalarıdır.

Bu sayılan durumların dışında ve seyahat sağlık sigortası kapsamında yapılan giderlerin yazılı bir şekilde ilgili sigorta şirketinden talep edilmesi gereklidir. Bu talebin karşılanmaması durumunda ise sigorta yaptıran kişi tarafından hukuki süreç başlatılmalıdır.