Seküler Ne Demek? TDK Seküler İçin Ne Söylüyor? Seküler Bakış Açısına Göre Seküler Nedir ve Seküler İslam Ne Demektir?

Seküler ne demek biliyor

Seküler ne demek biliyor musunuz? Modernizm ile birlikte hayatımıza hızlıca giriş yapan kelime seküler nedir sizler için ayrıntılı olarak anlatacağız. Haberimizin devamında seküler TDK anlamı nedir öğrenmiş olacak, sekuler ne demek bir çok farklı anlamı olup olmadığını öğreneceksiniz! Hazırsanız başlayalım…

Seküler Ne Demek? Seküler TDK Açılımı Nedir?

Seküler ne demek öğrenmeye hazır mısınız? Ortaçağ’da din ve milli birlik anlayışının ve “modernlik” anlayışının ortadan kalkması, hayatımıza yeni kavramlar ve yaşam biçimleri getirdi. Hayatta pek yaygın olmasa da eğitim hayatında sıklıkla gördüğümüz laiklik ve seküler devlet kavramları, modernite ile birlikte hayatımızda ortaya çıkan bazı yeni kavramlardır.

Amerika Birleşik Devletleri Harvard Sözlüğü’ndeki tanıma göre seküler, dini, manevi veya kutsal olarak kabul edilmeyen seküler şeylerin bir koleksiyonunu ifade eder veya aynı terimin başka bir tanımına göre seküler ne demek sorusunun karşılığı dini olmayan konuları ifade eder. Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre ise laik demektir. Buna göre seküler kelimesi sözlük anlamı nedir diye baktığımızda aynı zamanda iki farklı anlamı olduğunu görürüz. Yüz yılda bir ve bir yüzyıl demektir.

1- Seküler Ne Demek? Seküler Devlet Ne Demek?

Seküler ne demek öğrendiysek, seküler devlet ne demek sorusuna da şöyle bir değinmemizde fayda var. Laik veya seküler devlet kavramı, tüm dinler için de geçerli olan ve resmi bir dini olmayan dinden bağımsız bir ülkeyi ifade eder. Laik ülkelerde, yasalar din temelli değildir ve herhangi bir dini kurumun siyasete katılması ve müdahale etmesi yasaktır. Buna göre de, laik ülkelerde, dini bayramlar içersinde bir inananın talebi üzerine resmi tatiller olarak ilan edilebilir.

Günümüzde pek çok ülke laik devlet anlayışını benimsiyor ancak Müslüman nüfusun yoğun olduğu Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya’daki bazı ülkelerde hukuk İslam hukukuna dayanıyor. Seküler nedir umuyoruz ki biraz fikir sahibi olmuşsunuzdur. 

2- Seküler İslam Ne Demek? 

Seküler islam ne demek diye sorulduğunda, din ve sekülerleşme arasındaki ilişki oldukça tartışmalı bir konudur. Bazı insanlar, İslam dininin diğer dinler ile aynı kategoriye ait olmadığına veya kategorize edilmemesi gerektiğine inanmaktadır. Ancak hepimizin bildiği gibi, bu anlayış Batılı akademisyenler, Oryantalistler ve İslam aydınları arasında daha yaygındır. 

Seküler entelektüeller arasında İslam, seküler dünya görüşünün ve onun çoklu değerlerinin antitezi olarak tasvir edilir.  Seküler bakış açısına göre sekülerizm ve din konusunu anlatan bu içeriği izlemenizi öneriyoruz…

3- Seküler Milliyetçilik Ne Demek?

Seküler İslam ne demek yeteri kadar bilgi sahibi olduysanız, Seküler milliyetçilik konusuna gelelim. Türkiye’nin iki ana sosyal gruba ve bu iki sosyal gruba ait iki ana ideolojiye sahip olduğu söylenebilir. İkinci ideoloji, kuruluş döneminde (1923-1938), Mustafa Kemal Atatürk’ün yetkilisi sayesinde resmi ideoloji statüsü kazanan laik kelimesi milliyetçilikle yanyana görülmüştür. Bu özel role Kemalizm veya Kemalizm denir. Çeşitli gruplarla özdeşleşmesine rağmen resmi ideoloji statüsünü alamamasına rağmen 1946’da çok partili bir hayata da başlamıştır. 

Seküler milliyetçilik ise pozitivizm temelli bir felsefi yaklaşım üzerinden, uygar batılı toplumlara gönderme yaparak öbek söylem ve davranışlarını tartışma eğilimidir. Seküler milliyetçi grupların toplumsal hafızasında, genel anlamda Türkiye’nin sekülerleşme tarihi, özelde ise Mustafa Kemal Atatürk’ün liderlik yapmış olduğu uygar Türkiye’nin kurum yılları temel tarihi referans noktalarını oluşturur. Bu tarz tarihi haberler hoşunuza gidiyorsa, Laikliğe geçiş aşamaları haberine göz atmanızı öneriyoruz…

4- Seküler Ne Demek? Sekülerizm Nedir? 

Sekülerizm dinin sosyal bir yaşamdan çok kişisel bir yaşam olması gerektiğine inanan bir kavramdır. Bu kavrama göre demokratik ilkeler ve hukuk normları devletin yöntemlerine dayanmalıdır.

Sekülerizm terimi, laiklik ve ahlakı ifade eder. Bu kavrama göre toplumdaki hukuk normları ve yaşam standartları dini öğretilere göre belirlenmemelidir. Seküler nedir diye soran dini gizemli bir kişi içi, ahlaki deneyim olarak tanımlayan laiklikte, din ve dünya kavramları birbirinden güçlü bir şekilde ayrılmıştır.

5- Post Seküler Ne Demek? Post Sekülerizm Nedir?

Modern ve post-modern çağda insanlar, yaşamın tüm birimlerinin dinin zincirlerinden bağımsız olduğunu veya dinin etkisinin en aza indirildiğini iddia etmişlerdir. Sosyal teori ile sosyal felsefe arasında net bir ayrım yapmak elbette zordur. Politik bağlamda, Postsekülerizm, kozmopolitliğin ve etiğin tanınmasının bir yönüdür.

Bununla birlikte, inancın ve dini yaşamın gelişmesiyle birlikte, küresel dinin metalleşmesi seküler kapitalizm ile tutarlıdır. Sosyoloji ve din felsefesi arasında her zaman bir miktar örtüşme vardır.

A- Seküler Ne Demek? Türkiye Seküler Bir Ülke mi? 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2. maddesi açıkça ülkenin laik olduğunu belirtiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ilk anayasa 20 Ocak 1921’de yürürlüğe girmiştir. İkinci anayasa kabul edildikten sonra bu anayasada 10 Nisan 1928’de yapılan değişiklikle “milli din İslamdır” terimi kaldırılmış ve laiklik ilkesi 1937’de anayasaya dahil edilmiştir. Türkiye Seküler bir ülke mi soruları da böylelikle bir cevap almış oluyor. 

B- Sekülerleşme Ne Demek? 

Sekülerleşme, sosyal bilim literatüründe bir teori ve kavram olarak ortaya çıkışından bu yana, çok çeşitli anlam ağlarına atıfta bulunmak için kullanılmıştır. Kavramsal olarak sekülerleşme, kilise mülklerine el konulması, keşişler, din ve devlet işlerinin ayrılması, dini inançların özelleştirilmesi gibi çeşitli dallara da ayrılmıştır. Bu dallar, metafizik inançlardan ayrılma, dinlerin çöküşü veya yok oluşu gibi anlamları ifade eder.

C- Seküler Ahlak Ne Demek?

Seküler ahlak, insan hayatından zevk almanın temel dayanağı ahlaktır. Sekülerizm tarihinde, bu amaçla seküler ahlak ile ilgili birçok teori geliştirilmiştir. Bazı düşünürler, insanları tamamen dilden, kültürden, dinden soyutlayarak ve kişinin insanı yönelişlerini metafizikten yaşanan zamana çevirip, seküler ahlak ne demek soruları da oluşturmuşlardır. 

Toplum dinden, inançtan ve dini davranıştan uzaktır, sadece seküler hedeflerin yönelimi, dini işlevlerin seküler sosyal işlevlere dönüştürülmesi ve kutsallığın yerini sekülerleşme ile değiştirme amacıdır. Bu nedenle sekülerleşme, toplumdaki dini otoriteyi kaybetme sürecidir. Dolayısıyla sekülerleşme ne demek diye merak eden insanların kendi yönelimlerini ve yaşamlarını düzenlerken dini ilkelerine dikkat etmelerini sağlar. Bu anlayışla kurulan bu fikirden seküler ahlak  kabul edilir. Seküler ahlak, ilkelerini ve ilkelerini belirlerken seküler gerçekleri dikkate alacaktır. Kendi ahlaki sisteminizi kurun.

6- Bonus! Seküler Ne Demek Öğrendiniz mi?

Seküler nedir, sekülerizm ne demektir, seküler devlet ne anlama gelir gibi sorularınız henüz bitmediyse, sizleri bu faydalı içeriğe davet ediyoruz. Bu tarz haberler hoşunuza gidiyorsa, Tanrıça Kibele kimdir konulu haberimize sizleri bekliyoruz!