Erkeklerde ve kadınlarda şeker hastalığı belirtileri nelerdir? Bir kişinin şeker hastası olup olmadığını nasıl anlarız? Genç yaşta şeker hastalığı neden olur? Şeker hastalığı nasıl geçer? Bu yazımızda başta erkeklerde ve kadınlarda şeker hastalığı belirtileri nelerdir olmak üzere diyabet hastalığı ile ilgili en çok merak edilen sorulara cevap vereceğiz…
Şeker Hastalığı Nedir?
Şeker hastalığı nedir; pankreasta vücut için gerekli olan miktarda insülin üretilmemesi ya da üretilen insülinin vücut tarafından etkili olarak kullanılamaması durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık yüksek kan şekeri ile seyreder. Şeker hastalığı diyabet olarak da bilinir.
Şeker hastalığının türleri vardır. Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet ve Gestasyonel diyabet şeker hastalığının türleridir. Dolayısı ile erkeklerde ve kadınlarda şeker hastalığı belirtileri aynı ya da tek tip değildir. Hastalığın Tip 1 diyabet mi yoksa Tip 2 diyabet mi olduğuna göre şeker hastalığı belirtileri de değişir.
Şeker Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar? Diyabetin Gelişimi Nasıl Olur?
Şeker Hastalığı nedir kısaca; pankreasta yeteri kadar insülin üretilmemesi ya da üretilen insülinin etkili olarak kullanılamaması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. İnsan vücudunun enerji ihtiyacı, tüketilen besinlerdeki yağlardan, karbonhidrattan ve proteinden sağlanır. Bu besinler de sindirilirken glikoz açığa çıkar.
Glikoz da bütün organların en önemli beşi kaynağıdır. Ancak hücrelerin, glikozun enerjisinden yararlanabilmesi için hücre içine alınması gerekmektedir. Bu noktada glikozun hücre içine girmesi ve glikojen olarak depolanabilmesi için pankreas bezinin insülin üretmesi gerekir. Pankreas bezi yeteri kadar insülin üretmediğinde de şeker hastalığı belirtileri ortaya çıkar.
Şeker Hastası Olup Olmadığını Nasıl Anlarız? Bir Kişinin Şeker Hastası Olduğunu Nasıl Anlarız?
Şeker hastalığı teşhisi yapılacak olan kan testleri ile (açlık kan şekeri , tokluk kan şekeri) konulur. Ancak kişilerin kendi kendine anlayabileceği şeker hastalığı belirtileri vardır. Şu belirtilerin olduğu kişilerde diyabet hastalığı söz konusu olabilir:
- Normalden daha fazla yemek yeme
- Normalden daha fazla yemek yendiği halde doymama hissi
- Sık sık idrara çıkma
- Ağızda tatlılık hissi
- Ağızda kuruluk
- Ağızda kuruluğa bağlı çok şu içme
Bu şeker hastalığı belirtileri kişilerin şeker hastası olup olmadığını anlayabileceği belirtilerdir. Ancak kesin teşhis, yapılacak olan kan testleriyle konabilir.
Erkeklerde ve Kadınlarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde ve kadınlarda şeker hastalığı belirtileri çoğunlukla ortaktır. Genel olarak bakıldığında hem erkeklerde hem de kadınlarda şeker hastalığı belirtileri şunlardır:
- Sık idrara çıkma
- Genital bölgede enfeksiyon
- Cinsel isteksizlik
- Bulanık görme
- Deri kaşıntısı
- Ciltte kuruluk
- Yaraların geç iyileşmesi
- Çok su içme isteği
- Normalden fazla acıkma
- Ani kilo kaybı ya da ani kilo alma
- Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
- Ağız kuruluğu
Kadınlarda şeker hastalığı belirtileri arasında erkeklerden farklı olarak vajinal kuruluk da yer almaktadır.
Tip 1 Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Tip 1 diyabet hastalığı, pankreasta insülin salgılanmasının yetersizliğinden veya yokluğundan kaynaklanır. Her yaşta ortaya çıkabilen Tip 1 Diyabet hastalığı genel olarak 30 yaş altı kişilerde daha fazla görülür. Tip 1 Diyabet belirtileri ise şu şekildedir:
- Çabuk yorulma
- Ağızda aseton tadı
- Yorgunluk hissi
- Ağızda kuruluk
- Ani ve istemsiz kilo kaybı
- Çok su içme
- Açlık hissetme
- Gece sık idrara çıkma
- Sık tekrarlayan ve geçmeyen enfeksiyonlar
- Deri kaşıntısı
- Tekrarlayan mantar enfeksiyonu
Bunlar başlıca Tip 1 şeker hastalığı belirtileridir. Tip 1 Diyabet kesin tanısı için açlık kan şekeri dikkate alınarak kan testlerinin yapılması gerekmektedir.
Tip 2 Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Tip 2 Diyabet hastalığında pankreasta üretilen insülin hormonu olması gerektiği gibi kullanılmamaktadır ve etkisini gösterememektedir. Bu nedenle de kan şekerinde anormal yükselmeler olmaktadır. Genellikle hareketsiz yaşam tarzını benimseyen ve aşırı kilolu olan kişilerde ortaya çıkan Tip 2 diyabet belirtileri şunlardır:
- Bulanık görme
- Görüş alanında nesnelerin uçuşması
- Aşırı ve ani acıkma
- Kasık ve koltuk altında kahverengi lekelenmeler
- Gece idrarı nedeniyle uykudan kalkma
- İstemsiz kilo verme
- Bacaklarda ve ellerde uyuşma
- Uykusuzluk
- Sık tekrarlayan enfeksiyonlar
- Geçmeyen mantar enfeksiyonları
- Erkeklerde erektil disfonksiyon
- Çok su içme ve sık idrara çıkma
Gestasyonel Diyabet (Gebelik Şekeri) Belirtileri Nelerdir?
Gestasyonel diyabet, hamilelerde görülebilen bir şeker hastalığıdır. Ancak çoğu zaman geçicidir, doğumla birlikte değerler normale döner. Bu durumda, hamile kişilerde glikoz enerji için kullanılmak yerine kanda çok fazla bulunur. Gebelik şekeri belirtileri ise şunlardır:
- Bulantı
- Halsizlik
- Çok su içme
- Sık sık idrara çıkma
- İdrarda glikoz bulunması
- Tekrarlayan vajinal enfeksiyon
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu
Sinirsel Şeker Hastalığı (Strese Bağlı Şeker Hastalığı) Nedir? Sinirsel Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Adından da anlaşılacağı üzere sinirsel şeker hastalığı, stres altındayken ortaya çıkar. Kısacası; strese bağlı şeker hastalığında kan şekeri, kişilerin sinir ve stres altındayken yükselir. En fazla öne çıkan sinirsel şeker hastalığı belirtileri; ağızda kuruluk ve su içme isteğidir.
Genç Yaşta Şeker Hastalığı Neden Olur?
Genç yaşta başlayan Diyabet hastalığı genellikle Tip 1 şeker hastalığıdır. Çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıkması nedeniyle “Juvenil Diyabet” olarak da bilinir. Genç yaşta şeker hastalığı nedeni ise; pankreastaki beta hücrelerinde otoimmün bir süreç sonunda zedelenme meydana gelmiştir. Bu da pankreasın gerektiği kadar insülin hormonu üretmemesine ya da hiç üretmemesine neden olur.
Geçici Şeker Hastalığı Olur mu?
Diyabet hastalığı kronik bir hastalıktır ve ömür boyu tedavi gerektirir. Bu nedenle geçici şeker hastalığı olmaz. Ancak Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet dışında üçüncü bir tür olarak hamilelik şekeri yani gestasyonel şeker hastalığı (gebelik şekeri) çoğunlukla doğumdan sonra geçer.
Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?
Şeker hastalığı tedavisi hap şeklinde ilaç ya da insülin enjeksiyonu ile yapılır. Kronik bir hastalık olduğundan yaşam boyu tedavi gerektirir. Çünkü gerekli tedavi alınmadığında kan şekeri kontrolü sağlanamaz. Bu durumda diyabetin türüne göre tedavi yöntemi de doktorlar tarafından belirlenir.
Şeker hastalığı tedavisi için bir başka yöntem de metabolik cerrahidir. Şeker hastalığında metabolik cerrahi yalnızca Tip 2 diyabet hastaları için uygundur.
Şeker Hastalığı Testi Nasıl Yapılır?
Şeker hastalığı testi, açlık kan şekeri (AKŞ )ölçümüyle ve oral glukoz tolerans testi (OGTT) ile yapılır. Açlık kan şekeri testi için hastaların 8 saat açlıktan sonra hiçbir şey yemeden kan örneği vermesi gerekmektedir. Eğer şeker hastalığı belirtileri gösterdiğinizi düşünüyorsanız aile hekiminize ya da dahiliye bölümüne başvurarak gerekli testlerin yapılmasını talep edebilirsiniz.
Evde Şeker Hastalığı Testi Yapılabilir mi?
Evde şeker hastalığı testi yapılabilir ancak bunun için şeker hastalarının da günlük rutin olarak kullandığı glukometre adlı cihaza ihtiyaç vardır. Genel olarak yemeklerden önce veya yemekten iki saat sonra glukometre ile parmaktan kan örneği alınarak kan şekeri ölçümü yapılabilir.
Normal Kan Şekeri Değeri Kaçtır?
Şeker hastalığı belirtileri gösteriyor olabilirsiniz ancak diyabet hastalığının teşhisi için kan şekeri ölçümüyle ortaya konması gerekir. Yetişkinlerde normal açlık kan şekeri değeri 70-100 mg/dl, tokluk kan şekeri değeri ise 70-140 mg/dl arasındadır.
Kan Şekeri Yükselince Vücutta Neler Olur? Ani Şeker Yükselmesi Belirtileri
Kan şekeri yükselince vücutta, şeker hastalığı belirtileri olarak saydığımız durumlar yaşanır. Uzun süreli olarak kan şekerinin yüksek olması (hiperglisemi) da pek çok doku ve organ için zararlıdır. Yüksek kan şekeri tedavi edilmediğinde kalp ve damar hastalıkları ortaya çıkabilir, sinirler zarar görebilir. Ayrıca diyabetik koma yaşanabilir.
Zehirli Şeker Nedir? Zehirli Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Zehirli şeker hastalığı “diyabetik ketoasidoz” olarak da adlandırılır. Zehirli şeker hastalığında kişilerde kan şekeri, normalinden daha yüksek olur ve insülin hormonu seviyesi de normalinden düşük olur. Yaşanan bu dengesizlik de vücutta ketonların birikmesine yol açar. Keton ise zehirlidir ve bu sebeple bu duruma zehirli şeker hastalığı adı verilir. Zehirli şeker hastalığı belirtileri ise şunlardır:
- Aşırı susuzluk
- Ağızda kuruluk
- İshal ve karın ağrısı
- Sık idrar yapma
- Kusma
- Nefes darlığı
- Konsantre olamama
- İştahsızlık
- Yorgun ve zayıf düşme
Şeker Hastalığı İlk Nerelere Vurur?
Diyabet hastalığı, hafife alınamayacak ciddi bir kronik hastalıktır. Bu nedenle şeker hastaları teşhis aldıktan sonra mutlaka gerekli tedaviyi almalıdır. Şeker Hastalığı tedavi edilmezse hayatı tehlike söz konusu olabilir. Hayatı tehlike dışında diyabet hastalığında bazı organlar da zarar görebilir ve şu durumlar ortaya çıkabilir:
- Damarlar zarar görebilir
- Görme bozuklukları ortaya çıkabilir
- Böbrekler etkilenebilir
- Sinirler hasar alabilir
- Şeker komasına girilebilir
İlginizi Çekebilir: Tip 2 Diyabet Hastaları İçin 10 Altın Kural