Tedavi edilmediği zaman körlüğe de neden olabilen Sarı Nokta Hastalığı nedir? Gözde Sarı Nokta Hastalığı belirtileri nelerdir? Kimler risk altında? Sarı Nokta Hastalığı tedavisi nasıl yapılır, kendiliğinden geçer mi? Bu yazımızda, ciddi bir göz hastalığı olan Sarı Nokta Hastalığı nedir, nasıl tedavi edilir sorularına yanıt vereceğiz.
Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
Sarı Nokta Hastalığı nedir; genel olarak kalıtım yoluyla geçen ve daha çok 55 yaş üstü kişilerde ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Sarı Nokta Hastalığı “Makula Dejenerasyonu” olarak da bilinir. Bu göz hastalığı genel olarak insanlara kalıtım yoluyla geçer. Ancak yetersiz beslenen ve sigara içen insanlarda da görülebilir. Makula Dejenerasyonu sıklıkla 55 yaş üstü kişilerde ortaya çıkar.
Makula Dejenerasyonu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir göz hastalığıdır. Çünkü ilerlemesi durumunda görme kaybına yol açabilmektedir. Göz hastalığı sarı nokta hastalığı adından da anlaşılacağı üzere; gözün ‘’makula’’ bölgesinin bozulmasıyla gelişir. Bu bozulma retinada olur.
Sarı Nokta Hastalığının Sebebi Nedir?
Göz hastalığı sarı nokta hastalığının sebebi; gözdeki retina tabakasındaki, net görmede sorumlu olan ‘’makula’’ bölgesinin yani sarı noktanın reseptör hücrelerinin ilerleyerek kaybolmasıdır. Sarı nokta gelişen kişilerde tam olarak görme alanının merkezinde görme kaybı başlar ve hücrelerinde zaman içinde yok olmasıyla görme kaybı genişleyerek devam eder.
Yani kısacası sarı nokta hastalığı nedir; hastaların öncelikle gözün merkezinde halka şeklinde bir karanlık gördüğü ve hastalığın ilerlemesiyle karanlığın kenarlara doğru genişlediği bir göz hastalığıdır. Sarı nokta hastalarının hepsi tamamen görme kaybına (körlüğe) uğramaz fakat görme kalitesinde ciddi düşüklük yaşanabilir.
Göz Hastalığı Sarı Nokta Hastalığı Neden Olur? Sarı Nokta Hastalığı Nasıl Gelişir?
Sarı Nokta Hastalığı nedir açıkladık. Peki bu göz hastalığı nasıl gelişir? Sarı nokta hastalığı belirtileri ortaktır ancak bu hastalığın nedeni, gelişmesi Kuru Makula Dejenerasyonu ve Islak Makula Dejenerasyonu olarak iki farklı türe ayrılır. Dolayısı ile sarı nokta tedavisi de bu hastalığın türüne göre farklılık gösterir. Peki, göz hastalığı sarı nokta hastalığının türleri nelerdir, nasıl gelişir, neden oluşur inceleyelim…
1- Kuru Makula Dejenerasyonu Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
Tüm dünyada en fazla görülen sarı nokta hastalığı türü; Kuru Makula Dejenerasyonudur. Peki, Kuru Sarı Nokta Hastalığı nedir; retinadaki makula bölgesinde ‘’drusen’’ isimli sarı renkte küçük maddeler birikir ve makulanın zarar görmesine neden olur. Bu da ilerleyen görme kaybına yol açabilir.
2- Islak Makula Dejenerasyonu Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
Göz hastalığı sarı nokta hastalığının en az görülen formu; Islak Makula Dejenerasyonudur. Islak Sarı Nokta hastalığı nedir; bu göz hastalığında makulanın altındaki anormal yapıda kan damarları gelişir ve sık yaşanan kanamalar ile damar dışına çıkan sıvılar, makulanın zedelenmesine yol açar. Bu türde tipik görme kayıpları yaşanır.
3- Stargardt Sarı Nokta Hastalığı Nedir?
Sarı Nokta Hastalığı türleri, Kuru ve Islak olmak üzere temelde iki türdür. Ancak Stargardt adıyla bilinen üçüncü bir alt tipi de vardır. Stargardt sarı nokta hastalığı, genç tip makula dejenerasyonudur. Bu tür daha çok gençlerde ve çocuklarda görülür.
Sarı Nokta Hastalığı Neden Olur?
Sarı nokta hastalığı nedeni kesin olarak genetiktir. Ancak genetik geçiş dışında da makula dejenerasyonu nedenleri ve bu göz hastalığının ortaya çıkması riskini artıran faktörler de vardır. Genel olarak sarı nokta hastalığı neden olur, ortaya çıkması riskini artıran faktörler nelerdir sorusunun yanıtları şu şekilde:
- 65 yaş üstünde olmak
- Ailesinde makula dejenerasyonu olan birileri olmak
- Sigara içmek
- Kalp ve damar hastalıkları öyküsü olmak
- Fazla kilolu olmak
- Yüksek tansiyon hastası olmak
- Kan kolesterolünün yüksek olması
Tüm bunların dışında yapılan araştırmalara göre Avrupa kökenli, beyaz tenli ve renkli gözlü olan kişilerde makula dejenerasyonu hastalığının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca kadınlarda, erkeklerden daha fazla bu hastalığa rastlanmıştır. Dolayısı ile kadın olmak, Avrupa kökenli, renkli gözlü ve beyaz tenli olmak da, sarı nokta hastalığı gelişmesi riskini artırmaktadır.
Gözde Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?
Gözde sarı nokta hastalığı belirtileri kişiden kişiye ve hastalığın kuru mu ıslak mı makula dejenerasyonu olduğuna göre değişir. Genellikle erken dönemde sarı nokta hastalığı teşhisi koymak zordur. Ancak ilerlediyse ya da her iki gözde de geliştiyse görme bozuklukları yaşanır. Bu durumda gözde sarı nokta hastalığı belirtileri şunlar olarak karşımıza çıkar:
- Bakılan yerin ortasında koyu ve karanlık bir gölge görülür
- Bakılan noktadaki düz çizgilerde bükülme görülür
- Renkler normalden daha soluk görülür
Makula Dejenerasyonu Sarı Nokta Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Erken dönemde gözde sarı nokta hastalığı teşhisi zor olabilir. Ancak pek çok hastalıkta olduğu gibi erken dönemde bu hastalığın tespit edilip tedaviye başlanması büyük önem taşır. Gözde sarı nokta hastalığının erken teşhisi önemlidir çünkü günümüzde uygulanan tedaviler, hastalığı iyileştirmekte yetersizdir. Sarı Nokta Hastalığı tedavisi, hastalığın ilerlemesini durdurmak için uygulanır. Bu sebeple erken dönemde sarı nokta hastalığı teşhisi için düzenli göz muayenesi yapılmalıdır.
Sarı Nokta Hastalığı İki Göze de Olur mu?
Gözde sarı nokta hastalığı iki gözde de ortaya çıkabilir. Bazen her iki göz de bu hastalıktan etkilenirken kimi zaman da bir gözde ortaya çıkıp oldukça ilerlediği halde diğer göz yıllarca sağlam kalabilir.
Sarı Nokta Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gözde sarı nokta hastalığı tedavisi, hastalığın türüne göre değişir. Hastalığın türüne göre gözde sarı nokta hastalığı tedavisi nasıl yapılır aşağıda belirtilmiştir.
1- Kuru Sarı Nokta Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gözde kuru sarı nokta hastalığı olan kişilere genellikle koruma amaçlı ve göz için gerekli olan mineraller ve vitaminler, antioksidan ilaçlar verilir. Çünkü bu hastalığın ortaya çıkması ya da ilerlemesi bu sayede durdurulabilir. Düzenli olarak göz kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.
2- Islak Sarı Nokta Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Islak Sarı nokta hastalığı tedavisi için genellikle göz içi enjeksiyon uygulanır. Fakat bu genellikle bir ay kadar etki göstermektedir.
Sarı Nokta Hastalığı İyileşir mi?
Gözde Makula Dejenerasyonu hastalığı iyileştirilebilen bir hastalık türü değildir. Bu rahatsızlığa sahip kişilere uygulanan tedaviler, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Başarılı bir tedavi ile gözde sarı nokta hastalığı nedeniyle yaşanan görme kaybının ilerlemesi durdurulmakta ya da yavaşlatılmaktadır.
Sarı Nokta Hastalığı Testi Var mı?
Genel olarak rutin göz muayenelerinde görmenin netliği ve keskinliği dikkate alınır. Kişilerin uzak ya da yakın görme problemi olup olmadığına bakılır. Bu sebep genetik geçmişinde, gözde makula dejenerasyonu olan kişilerin detaylı retina muayenesi, damlalı göz dibi muayenesi olması tavsiye edilir. Ayrıca gözde sarı nokta hastalığı testi (Amsler Testi – Amsler Çizgili Kare Testi) vardır ve bunun düzenli olarak yapılması tavsiye edilir.
Sarı Nokta Hastalığı Testi Nasıl Yapılır?
Gözde sarı nokta hastalığı testi Amsler Testi ile yapılır. Peki, Amsler Testi nasıl yapılır? Farklı farklı Amsler çizgili kare formları olsa da örnek aşağıdaki gibidir. Bu şekle bakarak ve adımları uygulayarak evde sarı nokta testi yapabilirsiniz.
1- Yeterli ışığın olduğu bir ortamda, yukarıdaki görseli okuma mesafesinde ve siyah noktanın göz hızınıza gelecek şekilde tutunuz
2- Numaralı kontakt lens ya da numaralı gözlük kullanıyorsanız takınız
3- Tek gözünüzü elinizle kapatarak açık olan gözünüzle şeklin merkezindeki siyah noktaya bakın. Görseldeki büyük karenin dört köşesini de görüp görmediğinize, küçük karelerin nasıl göründüğüne dikkat edin
4- Eğer büyük karenin dört köşesini göremiyorsanız ya da küçük karelerin çizgilerinde bulanıklık, eğiklik görüyorsanız göz doktoruna durumu bildirerek muayene olunuz.
Sarı Nokta Hastalığı Tehlikeli midir?
Sarı Nokta Hastalığı nedir; ciddi bir göz hastalığıdır. Fakat gözde Makula Dejenerasyonu Hastalığı hayati risk taşıyan bir hastalık değildir. Ancak tedavi edilmediği takdirde geri dönüşü olmayan görme kaybı yaşanabilir. Dolayısıyla hayati risk oluşturmadığı için tehlikeli değildir ancak kalıcı görme kaybı riski olduğu için tehlikelidir.
Sarı Nokta Hastalığı Nasıl Görür?
Sarı nokta hastalığı nedir, belirtileri nelerdir açıkladık…. Özetlemek gerekirse; gözde sarı nokta hastalığı olan kişilerin görme merkezinin tam ortasında sinir hücreleri ölmeye başlar. Bu nedenle Sarı hastaları baktıkları yerin ortasında karanlık bir nokta görür. Hastalığın ilerlemesiyle bu karanlık nokta genişler.
Sarı Nokta Hastalığı Ne Kadar Sürede İlerler?
Gözde sarı nokta hastalığı ne kadar sürede ilerler sorusunun net bir cevabı yoktur. Çünkü hastalığın tedavi edilip edilmediğine göre değişir. Ve herkeste aynı sürede ilerlemez. Gözde Makula Dejenerasyonu hastalığı genellikle 55-60 yaş üstü kişilerde daha çok ortaya çıkar.
Sarı Nokta Hastaları Kör Olur mu?
Gözde sarı nokta hastalığı tedavisi yapılmadığı ve zamanla ilerlediği için körlüğe neden olabilir. Her sarı nokta hastası kör olacak şeklinde genel bir durum yoktur. Ancak kör olma riski vardır.
Gözde Sarı Nokta Hastalığı için Retina Nakli Yapılır mı?
Sarı Nokta Hastalığı nedir, neden olur? Sarı Nokta Hastalığı belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi sorulara yanıt verdik. Peki, gözde makula dejenerasyonu gelişmesi, ilerlemesi ve körlüğe neden olması durumunda retina nakli yapılabilir mi?
Gözde sarı nokta hastalığı retinada yaşanan sorundan kaynaklanır. Bu nedenle bu hastalıkta retina nakli yapılabilmektedir. Ancak en doğru tedavi ve operasyon, göz doktorlarının önerileri ve planlamaları ile uygulanır.
İlginizi Çekebilir: Karanlıktan Korkma Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri