Altın çok eski zamanlardan beri çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılmaya devam etmektedir. Milattan önceki yıllarda sadece çanak, çömlek gibi basit şeyler yapmak için kullanılıyordu.
İlerleyen zaman ile birlikte gerçek değeri bilinmese de az bulunmasından dolayı değerlenmeye başlayan altın takı sektöründe kullanılmaya başladı.
Savaşların sebebi olduğu gibi ganimet değeri de taşıyan altın devletlerin oluşturulmasıyla birlikte her imkân değerlendirilerek yer altından çıkarılmaya başladı.
Ancak eğer böyle devam ederse altının sonu çok yakın… Altının artık son zamanlarını geçirdiğini söylemek mümkün. Az ve sınırlı rezerve sahip olması da daha değerli olmasına sebep olacak gibi duruyor.
Bugüne Kadar Ne Kadar Altın Çıkarıldı?
Altın rezervi konusunda tahmin edilen bir miktar bulunmaktaydı. Sadece tespit edilen altın rezervlerinin 4/5’ti çıkarıldı. Çıkarılmayan sadece 5’te birlik bir altın rezervi kaldı.
Dünya Altın Konseyi tarafından yapılan açıklamalara göre geçmişten günümüze toplam 201 bin 296 ton altın çıkarıldı. Geriye kaldığı tahmin edilen altın miktarı ise sadece 53 bin tondur.
Yani kısacası altının %80’lik kısmının tüketildiği günümüzde biliniyor.
Çıkarılan Altınlara Ne Oldu?
Altının bitme ile karşı karşıya kalması ile birlikte geçmişten günümüze çıkarılan altınlara neler olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.
Aslında çıkarılan her bir altının devletleşme sonrası kayıtlara geçmiş alanları mevcuttur. İşte günümüzde kaydı bilinen altın kullanım alanları:
Çıkarılan altınların yarısına yakın kısmı mücevher olarak kullanılıyor. Mücevher halinde bulunan bu altınların %50sinden fazlasına Çin ve Hindistan sahip. Takı üretiminde bu ülkeler aktif olarak rol oynuyor.Yatırım amaçlı olması amacıyla 44 bin tondan fazlası altın destekli yatırım fonlarında tutuluyor.Çıkarıldığı ve varlığını bilinen altınların 5’te birlik kısmı ise merkez bankalarının elinde bulunuyor. Bu oran yaklaşık 35 bin tonu geçiyor.Altın aynı zamanda bazı çalışma alanlarında da kullanılıyor. Uzay çalışmaları, diş hekimlikleri, elektronik malzemeler gibi çeşitli noktalarda 30 tona yakın altın tüketiliyor.
18 Yıl Sonra Altın Rezervi Tamamen Bitecek!
2020 yılında yapılan açıklamalara göre altının 53 bin ton olarak büyüklüğü belirtildi. Rezervlerin büyük çoğunluğu; Rusya, ABD, Çin ve Peru sınırları içerisinde bulunuyor.
Eğer yeni yatırım yapılmaz ve farklı altın rezervleri bulunmazsa altına biçilen ömür sadece 18 yıl! 18 yıl sonra bilinen tüm altın ortaya çıkarılacak ve yeni altın gelişi resmen son bulacaktır.
Geçmişte 16 yıl olarak hesaplanan altının son yılları, yapılan yatırımlar ile 18 yıla kadar çıkarıldı. Aynı zamanda geri dönüşümün desteklenmesi gibi koşullar ile altın miktarının arttırılması hedefleniyor.
Ancak Avustralya Hükümeti tarafından duyurulan verilere göre küresel anlamda artık altına olan arzın düşeceği bekleniyor. Bakalım ilerleyen yıllarda bizleri neler bekliyor!